Dimensiunea reală a şpăgii pentru Hrebenciuc din dosarul „mafia retrocedărilor“: o pădure cât toată Timişoara sau jumătate din Bucureşti
0Procurorii DNA vorbesc de o şpagă de 12.000 de hectare de pădure care ar fi trebuit să ajungă la Viorel Hrebenciuc în dosarul „mafia retrocedărilor”. Pentru cei mai mulţi muritori de rând cifra este enormă. Transformarea suprafeţei în kilometri pătraţi arată că „pădurea lui Hrebenciuc” este puţin mai mică decât Timişoara sau cât jumătate din suprafaţa Bucureştiului.
O pădure de 43.000 de hectare în valoare de 300 de milioane de euro şi 12.000 de hectare de pădure şpagă promisă baronului Viorel Hrebenciuc. Sunt cifre ameţitoare pentru un român de rând. Pentru „greii” din dosarul „mafia retrocedărilor” sunt nişte simple cifre, parte a unei afaceri penale aflate acum pe masa procurorilor DNA.
Raportat strict la pădurea de 12.000 de hectare ce i-ar fi revenit lui Hrebenciuc, dimensiunea acestei şpăgi o înţelegem şi mai bine atunci când ne gândim că pentru cele mai multe familii de români 10 hectare de pământ reprezintă toată averea. Iar unii oameni ajung să se lupte ani de zile prin tribunale pentru a câştiga o palmă de pământ care li se cuvine.
Dimensiunea şpăgii de 12.000 de hectare de pădure o înţeleg şi mai bine tinerii ai căror părinţi reuşesc cu eforturi supraomeneşti să cultive 3, 4, 7, 15, 20 sau 100 de hectare. Chiar şi pentru un agricultor care cultivă câteva sute de hectare de teren, o pădure de 12.000 de hectare este imensă.
Pentru o familie care se chinuie o viaţă întreagă să cumpere o parcelă de câteva sute de metri pătraţi pentru o casă, pădurea de 12.000 de hectare are cu totul o altă dimensiune din altă lume. Cel mai bine înţelegem, însă, dimensiunea pădurii de 12.000 de hectare, promisă, potrivit procurorilor DNA, şpagă lui Viorel Hrebenciuc, dacă o transformăm în kilometri pătraţi, unitatea de măsură pentru suprafaţa oraşelor.
Un hectar are 0,01 kilometri pătraţi, iar un calcul simplu arată că „pădurea lui Hrebenciuc” are o suprafaţă de 120 de kilometri pătraţi. Asta înseamnă o suprafaţă aproape egală cu cea a Timişoarei, care are 130 de kilometri pătraţi, sau jumătate din suprafaţa Bucureştiului, care se întinde pe 228 de kilometri pătraţi. Raportat la Bacău, spre exemplu, care are o suprafaţă de 41 de kilometri pătraţi, pădurea lui Hrebenciuc este de trei ori mai mare decât oraşul din care baronul provine. Tot ca un exemplu, municipiul Iaşi are o suprafaţă de 145 de kilometri pătraţi, iar Cluj-Napoca se întinde pe 165 de kilometri pătraţi.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Andrei Hrebenciuc, fiul liderului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Decizia le aparţine magistraţilor Curţii Supreme care tot în această dimineaţă au mai hotărât şi arestarea lui Gheorghe Sturdza, cel pentru care mai mulţi lideri din PSD ar fi intervenit pentru a primi ilegal 43.000 de hectare de pământ.
Dosarul „Eminenţa Rozalie”. Fostul şef al DGA Ionel Georgescu, audiat la DNA
Ionel Georgescu, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), s-a prezentat marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în dosarul în care Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.
Dosarul „Eminenţa Rozalie“. Planul lui Viorel Hrebenciuc de anihilare a Justiţiei
Cel puţin doi lideri importanţi ai PSD sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi că negociau legi pentru a-i face scăpaţi de dosarele de corupţie pe politicieni. Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, şi senatorul Dan Şova, purtătorul de cuvânt al partidului, au fost chemaţi luni la DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.
Procurorii anticorupţie au descins luni seară acasă la generalul Dumitru Iliescu, cel care îl informa pe Viorel Hrebenciuc despre dosarele anchetate de magistraţi. Fostul şef al SPP este urmărit penal în acest dosar, alături de Hrebenciuc şi de Dan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD.