Cum a scăpat de închisoare un tânăr care s-a urcat băut la volan şi a provocat un accident mortal. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Curtea de Apel Timişoara a emis recent sentinţa finală într-un dosar în care a fost judecat un tânăr de 27 de ani care a provocat un accident mortal după ce s-a urcat băut la volan. Tânărul declarat că recunoaşte fapta şi o regretă, scăpând astfel cu o pedeapsă cu suspendare.

Doi ani şi patru luni de închisoare cu suspendare. Aceasta este pedeapsa primită de un tânăr care, băut fiind, s-a urcat la volan şi a provocat un accident în urma căruia un bărbat, pasager pe scaunul din dreapta al maşinii conduse de tânăr, a murit. Accidentul a avut loc în iulie 2016 pe drumul judeţean care face legătura între Dudeştii Noi şi Becicherecu Mic. Pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de drum, tânărul a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un şanţ. Analizele de sânge au arătat o alcoolemie de 1,15 g/l alcool pur în sânge la două ore de la accident şi o alcoolemie de 0,95 g/l alcool pur în sânge la trei ore de la accident.

În dosar a fost realizată şi o expertiză care a arătat că „viteza de deplasare a autoturismului a fost prea mare pentru tronsonul de drum, astfel că virajul la stânga nu a putut fi efectuat corect, în condiţiile în care inculpatul, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, nu a putut gestiona corect manevrele ce erau necesare pentru încadrarea şi menţinerea traiectoriei autovehiculului, cu consecinţa implicită a frânării şi derapajului vehiculului înspre acostamentul carosabilului”.  „Sunt cauze directe ale producerii accidentului depăşirea vitezei legale pentru tronsonul de drum şi conducerea autovehiculului sub influenţa băuturilor alcoolice”, a concluzionat expertul.

În proces, tânărul trimis în judecată a cerut să fie judecat în procedură simplificată, recunoscând în întregime acuzaţiile aduse de procurori. Pentru asta, tânărul a beneficiat de o reducere a pedepsei, iar judecătorii i-au aplicat o pedeapsă de doi ani şi patru luni cu suspendare pentru ucidere din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

„În ceea ce priveşte gradul de pericol concret al infracţiunilor săvârşite de inculpat, instanţa reţine că acesta este unul ridicat, în condiţiile în care, deşi fapta a fost comisă din culpă, ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale privind circulaţia pe drumurile publice,  urmarea infracţiunii a fost deosebit de gravă, constând în decesul unei persoane, în cauză concretizându-se starea de pericol abstract al infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) Cod penal. Cu privire la persoana inculpatului, se reţine gradul de dezvoltare psihică şi intelectuală, determinat de vârstă (27 ani, la data comiterii faptei), educaţia şcolară (studii medii), factori ce i-au permis să înţeleagă caracterul antisocial al faptei sale, precum şi faptul că în cursul procesului penal a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei”, au arătat judecătorii care au considerat că pedeapsa poate fi una cu suspendare sub supraveghere.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite