Cum a încercat CNAIR să recupereze 70 de lei, plătiţi după pierderea unui proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
camere video rovinieta

Un cetăţean amendat de CNAIR pentru lipsa rovinietei a dat în judecată compania de drumuri şi a câştigat, obţinând anularea amenzii. CNAIR a fost obligată să achite cheltuieli de judecată de 70 de lei. După trei ani de la plata cheltuielilor de judecată, CNAIR a deschis proces pentru recuperarea cheltuielilor de judecată.

Un bărbat din Timiş care a fost amendat pentru lipsa rovinietei a contestat în instanţă amenda şi a obţinut anularea acesteia, dar şi cheltuieli de judecată de 70 de lei din partea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Concret, bărbatul a fost amendat în 2015 pentru că a circulat pe un drum naţional fără a deţine rovinietă.

În instanţă, bărbatul a demonstrat că nu mai este proprietarul maşinii pentru care a fost aplicată amenda, autoturismul fiind vândut. Atât în primă instanţă, cât şi în apel, bărbatul a primit câştig de cauză din partea judecătorilor, care au dispus anularea amenzii şi obligarea CNAIR la plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 70 de lei.

În 27 iulie 2016, CNAIR i-a achitat bărbatului cei 70 de lei cheltuieli de judecată, dar la doi ani şi jumătate de la achitarea sumei, Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere l-a dat în judecată pe cumpărătorul maşinii, cerând judecătorilor să îl oblige pe acesta la plata celor 70 şi dobânzi penalizatoare de 10,92 lei. CNAIR a arătat că bărbatul se face responsabil de aplicarea eronată a amenzii pentru că nu a înregistrat autoturismul cumpărat pe numele său, iar din această cauză CNAIR a pierdut procesul de anulare a amenzii.

În proces, CNAIR a arătat că bărbatul care a cumpărat maşina în 2010 era obligat, conform legii, ca în termen de 30 de zile de la data achiziţiei autoturismului să solicite autorităţii competente (D.R.P.CI.V.) transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, cu consecinţa emiterii unui nou certificat de înmatriculare. „La mai mult de 30 de zile de la data transmiterii clientului de proprietate (20.08.2010), vânzătorul figura, în continuare, ca proprietar al vehiculului, ca urmare a faptei ilicite a cumpărătorului care nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, fiind constatată săvârşirea faptei de a circula fără a deţine rovinietă valabilă, a fost întocmit procesul verbal”, arară CNAIR.

Judecătorii au respins cererea de chemare în judecată a CNAIR, considerând că problema a fost tranşată cu ocazia procesului de contestare a amenzii de către vânzătorul maşinii. „Prin prezentul demers judiciar reclamanta solicită obligarea pârâtului la plata sumei de 70 lei, sumă ce reprezintă cheltuielile de judecată la data a fost obligată prin sentinţa civilă mai sus-menţionată, reiterând motivele ce au stat la baza apărării în plângerea contravenţională. Instanţa reţine, ca efect pozitiv al puterii de lucru judecat că motivele invocate în prezentul dosar, întemeiate pe răspunderea civilă delictuală au fost analizate de instanţă ca urmare a pronunţării Sentinţei sentinţei cu ocazia soluţionării plângerii contravenţionale, motiv pentru care va respinge acţiunea cu această motivare”, se arată în hotărârea Judecătoriei Timişoara, ce poate fi atacată cu apel la Tribunalul Timiş.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite