Caracatiţa corupţiei din Poliţia Timiş. Cum erau manevraţi şefii IPJ şi cel de la Rutieră de baronul Titu Bojin şi de un primar traseist din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii Poliţiei Timiş sunt acuzaţi că au hărţuit un agent la cerinţa primarului din Recaş, Pavel Teodor
Şefii Poliţiei Timiş sunt acuzaţi că au hărţuit un agent la cerinţa primarului din Recaş, Pavel Teodor

Ancheta realizată de DNA la Poliţia Timiş scoate la iveală modul în care un primar traseist a cerut stoparea amenzilor de circulaţie pe perioada campaniei prezidenţiale. Pentru că un poliţist corect a refuzat să execute ordinele ilegale a fost mutat, acţiune la care au pus umărul şefii Poliţiei Timiş. Şeful Poliţiei Locale din Recaş a ajuns chiar să îl fileze pe agent pentru a-l hărţui.

Şeful Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, adjunctul său, Florin Bolbos, şeful de la Poliţia Rutieră, Marcel Crăciunescu, primarul din Recaş, Teodor Pavel, şeful Poliţiei Recaş, Marian Temu, şi cel al Poliţiei Locale Recaş, Adrian Berzescu, au fost arestaţi preventiv, marţi seară, de Tribunalul Timiş. Magistraţii Tribunalului Timiş au emis, după aproximativ patru ore de audieri, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele celor şase, acuzaţi de fapte de corupţie

Ancheta DNA scoate, însă, la iveală modul în care şefii Poliţiei au ajuns marionetele politicienilor locali. De altfel, liderul de sindicat al poliţiştilor din Timiş, Doinel Malcoci, a făcut dezvăluiri publice despre modul în care preşedintele Consiliului Judeţean, Titu Bojin (PSD), a intervenit pentru a-l instala pe Marcel Crăciunescu, a cărei soţie este consilier judeţean PSD,  la şefia Poliţiei Rutiere Timiş. Într-o emisiune la Pressalert Live, Malcoci a declarat că a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la corupţia din Poliţie, în special în privinţa lui Marcel Crăciunescu, şeful Poliţiei Rutiere.

Şeful Poliţiei reclamat la şeful de la partid

Liderul de sindicat al poliţiştilor a mai declarat că a ajuns până acolo încât s-a dus la preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, pentru a-i spune că Marcel Crăciunescu, pe care baronul local l-a susţinut să ajungă în funcţie, ar fi implicat în acte de corupţie. Mai mult decât atât, Malcoci i-a spus preşedintelui CJT că ştie că el însuşi a provocat un incident pe autostrada Arad Timişoara, unde a intrat cu maşina pe contrasens şi a provocat un accident rutier, iar Poliţia Rutieră a muşamalizat cazul. Tot ce s-a întâmplat după asta a fost ca Bojin să nu recunoască nimic, iar „pârâtul” Marcel Crăciunescu să-l ia la întrebări pe sindicalist. „M-a căutat domnul Crăciunesuc la vreo săptămână sau două, se uita în ochii mei şi i-am spus: ‹‹omule, crezi că nu recunosc că am fost (n.r. la Titu Bojin)? Am fost şi te-am făcut troacă de porci. Părerea mea ar fi să faci doi paşi înapoi şi să dispari››.  A zis că el nu renunţă, că luptă cu toţi”, a mai declarat Doinel Malcoci.

Poliţistul corect un „agent-problemă”

Potrivit unor surse judiciare, primarul din Recaş, Pavel Teodor, trecut de la PNL la PSD prin ordonanţa traseiştilor, a vrut să obţină un scor cât mai bun pentru PSD la alegerile prezidenţiale şi a cerut oprirea amenzilor de circulaţie pe raza localităţii. Pentru stoparea amenzilor de circulaţie, primarul din Recaş a intervenit la şefii Poliţiei, iar şeful Poliţiei Recaş, Marian Temu nu a ezitat să i se supună. „Acuma, eu zic că totuşi, cale de întoarcere există şi ce vreau să spun? Nu are rost, noi, să ne punem cu ăştia, că până una – alta ăştia conduc. Politicul”, ar fi spus comisarul Temu într-una dintre interceptări.

Potrivit comunicatului oficial al DNA, unul dintre poliţiştii din Recaş a refuzat să execute ordinele şi a fost executat. Cu contribuţia şefului IPJ, Sorin Munteanu şi a adjunctului său, Florin Bolbos, agentul a fost mutat de la Recaş. „Aceştia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliţie din statele de funcţii ale Poliţiei oraş Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraş, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formaţiuni de poliţie”, arată procurorii DNA.

Potrivit aceluiaşi document, şeful Poliţiei Locale din Recaş, subordonat direct primarului, a fost atât de zelos în satisfacerea dorinţelor şefului său încât i-a urmărit poliţistului corect fiecare mişcare. „Activităţile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată de către judecător a agentului de poliţie, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu cât şi în timpul liber, executând capturi de imagini în locurile frecventate de acesta cât şi la domiciliul său”, au mai arătat procurorii.

„Prin exercitarea defectuoasă a atribuţiunilor de serviciu, inculpaţii au vătămat interesele legitime pe de o parte ale I.P.J. Timiş – Poliţia oraşului Recaş, iar pe de altă parte a vătămat interesele legitime ale agentului de poliţie, prin crearea unei situaţii/stări familiale „disfuncţionale” ( probleme de sănătate ale părinţilor, mutarea soţiei la un alt loc de muncă, mutarea fiicei la o altă şcoală, cheltuieli cu naveta, carburant, maşină), afectarea stării de sănătate a părţii vătămate, stabilitatea la locul de muncă”, se mai arată în comunicatul procurorilor DNA.

În privinţa şefului Poliţiei Rutiere, procurorii DNA au arătat în referatul cu propunerea de arestare preventivă că „a pretins şi primit de la inculpaţii Bledea Cosmin şi Gîrbaci Vasilică, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, două seturi (8 bucăţi) jante Mercedes Clasa E şi anvelope pentru autoturismul personal”. Cu doar câteva luni înainte primise 4 cauciucuri pentru Mercedesul soţiei şi un televizor LCD. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite