FOTO Concurs-spectacol de tir cu arcul tradiţional la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportivii si-au incercat norocul si la tinte aflate la 145 de metri distanta. Foto: R. Bloancă
Sportivii si-au incercat norocul si la tinte aflate la 145 de metri distanta. Foto: R. Bloancă

Timp de două zile, la Timişoara un câmp aflat la ieşirea din oraş a fost teren de ţintă pentru numeroşi sportivi. Aici a avut loc „Historical Grand Prix 2014”, cel mai mare concurs din Europa de Est la tir cu arcul tradiţional.

Costume de huni, de daci, dar şi englezeşti, toate au fost prezente timp de două zile la un interesant concurs de tir cu arcul. Un număr de 56 de sportivi au luat parte la „Historical Grand Prix 2014”, cel mai important şi complex concurs de tir cu arcul, organizat în această parte a Europei. Au fost două zile cu câte o rundă, fiecare cu câte 12 probe. S-au folosit doar arcuri tradiţionale, fără scripeţi sau sisteme de ochire.

Sportivii prezenţi au fost din Ungaria şi România, mai precis din Timişoara, Arad şi Oradea. „Historical Grand Prix 2014” a fost organizat sub egida Federaţiei Române de Arc Tradiţional şi Field de către clubul TM Archery, evenimentul le-a pus concurenţilor probleme semnificative. Au fost ţinte în mişcare, zburătoare, ţinte la distanţe mari, adică un melanj larg de puncte necesar a fi lovite.

Prima rundă a presupus probe de tir la pendul, ţintă rotativă (Cehia), lansator vertical, ţintă rotativă cu 3 spoturi – “Capra cu trei iezi”, ţinta butaneză, ţinta turcească, ţinta japoneză – Kasumi Mato, forest roving, traseu călare (şcoala coreeană), ţinta Ulise, ţinta 2D “Sfoara”, ţinta “Stâlpul caznelor”.

Ţinte de la 5 la 145 de metri distanţă

Duminică a fost programată o nouă rundă. Probele de concurs au fost ţintele: kings retreat, ţinta mongolă, ţinta “roata norocului”, lansator rabbit, ţinta coreeană Daesang, ţinta animal 3D mistreţ, ţinta animal 3D lup, ţinta animal 3D wolverina, ţinta animal 3D iepure, ţinta animal 3D şacal, ţinta cilindrul rotitor, ţinta “în retragere”.
Una dintre ţintele problemă, mai ales pentru concurenţii români, a fost cea coreeană. Situată la 145 de metri de locul de tragere, aceasta nu a fost nimerită decât de un singur concurent, deşi au fost trei serii de tragere cu câte trei trageri fiecare. „Noi nu prea tragem la această distanţă. Suntem obişnuiţi să tragem la distanţe mai mici, de 50 – 60 de metri”, spunea una dintre concurente. Ea recunoaşte că o tragere la asemenea distanţă presupune şi probleme legate de materialul... de tragere. „Dacă tragem la distanţa asta mai şi pierdem săgeţile, iar noi încercăm să evităm aceasta”, a mai spus concurenta.

De cealaltă parte, ungurii sunt mult mai bine pregătiţi, au experienţă în antrenamente şi cluburi bine organizate. Ei puteau fi uşor recunoscuţi după costumele purtate. Una dintre cerinţele concursului a fost ca cei de pe teren să poarte haine în „ton” cu tipul de arc folosit. Deci, arcul hunilor a fost printre cele mai folosite, iar portul utilizat pe măsură. Românii... au fost mai puţin tradiţionali, dar am remarcat totuşi un pui de dac.

Distanţa de tragere a fost diferită în funcţie de ţintă, cea minimă fiind de 5 m, iar cea maximă de 145 m. Categoriile de arcuri acceptate au fost horse bow, historical longbow, modern longbow, arc din materiale naturale, recurve tradiţional (lemn).

Acest concurs de tir cu arcul a fost unul de tip field. Historical Grand Prix 2014 este un concurs organizat de Clubul TM Archery şi Federaţia Română de Arc Tradiţional şi Field. Clubul TM Archery este singurul club de tir cu arcul din Timişoara, organizaţie care reuneşte iubitori ai acestui sport olimpic. Arcaşii utilizează arcuri tradiţionale cu precădere, dar şi arcuri moderne (recursive şi compound).copul TM Archery este de a promova mişcarea în aer liber în general şi a tirului cu arcul în particular, dezvoltarea abilităţilor instinctive de tragere, reînvierea acestui sport olimpic şi transformarea Timişoarei într-unul din oraşele marcante pentru tirul cu arcul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite