Angelina Jolie a inspirat zeci de românce să solicite operaţii de extirpare a sânilor: „Masectomia este ultima modă în domeniul chirurgiei plastice“

Angelina Jolie a inspirat zeci de românce să solicite operaţii de extirpare a sânilor: „Masectomia este ultima modă în domeniul chirurgiei plastice“

Angelina Jolie şi-a făcut operaţiile la sâni în 2013 FOTO AP

Zeci de femei şi-au făcut operaţii de mastectomie în clinica privată din Timişoara a renunitului chirurg estetician Tiberiu Bratu în ultimii doi ani, ulterior anunţului cunoscutei actriţe Angelina Jolie din 2013 că a suportat o operaţie de masectomie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cunsocuta actriţă Angelina Jolie a anunţat în mod public, în vara anului 2013, într-un interviu pentru The New York Times, că a suportat o dublă mastectomie. Este vorba de o operaţie complexă în urma căreia i s-au extirpat sânii sănătoşi ca prevenţie împotriva cancerului.
 
Angelina Jolie a luat această decizie după ce a aflat că este purtătoarea unei gene care creşte cu 87% riscul de a dezvolta cancer mamar. Angelina Jolie a lansat o veritabilă modă în domeniul intervenţiilor chirurgicale, care a cuprins, încet, şi România. Deocamdată, la noi în ţară sunt două clinici private unde se poate face mastectomie, la Bucureşti şi Timişoara. 
 
De când a lansat această modă Angelina Jolie, am avut câteva zeci de paciente, pe care le-am operat în clinică. Mastectomia este practic profilaxia cancerului. Este cea mai nou modă în domeniul chirurgiei plastice. Se face la paciente care sunt purtătoare de gene BRCA, care predispun la cancer. Angelina Jolie este purtătoare a genei BRCA. Mama, bunica, străbunica şi mătuşa ei au murit de cancer, iar riscul de a dezvolta şi ea această boală era foarte mare. Era de peste 80 sută. Cu cât reduci mai mult masa glandulară cu atât mai mult se reduce riscul de cancer”, a declarat Tiberiu Bratu, chirurg plastician de renume atât în România cât şi în străinătate, cu peste 30.000 de intervenţii chirurgicale efectuate, din care peste 12.000 de operaţii de chirurgie estetice efectuate în clinica Brol.

 
Proteze care se folosesc şi la mărirea sânilor
 
Gena BRCA - pe care o are şi Angelina Jolie, creşte riscul de a dezvolta cancer mamar cu un procent cuprins între 40-90%. Concret, este vorba de o operaţie în care, unei femei sănătoase i se scoate toată glanda mamară.
 
Se lasă doar o porţiune de cinci la sută, în spate, la retroareolă şi mamelon. Persoana este sănătoasă, dar, aşa cum am spus, riscul de cancer este foarte mare. Unele paciente mai au şi un nodul, au o mastoză fibrochistică şi oricând pot să dezvolte un cancer. Pur şi simplu nu mai suportă presiunea şi stresul acesta. Atunci le scot profilactic glanda. Se face printr-o anumită incizie, fie prin şanţ, fie printr-o ridicare. Volumul acela care s-a scos este suplinit de o proteză de silicon. Sunt proteze similare care se folosesc şi pentru mărirea de sâni. Parţial se pune sub muşchiul peptoral şi de multe ori, ca rezultat, sânii arată mai bine decât erau înainte de operaţie”, a mai spus Tiberiu Bratu.

 
Medicul timişorean a operat recent o pacientă care şi-a făcut testele după ce toată femeile din familie s-au confruntat cu cancerul de sân. „Era o doamnă doctor. Şi-a făcut investigaţiile de gene şi era cu un risc de 80 la sută de a dezvolta şi ea cancer. A preferat să îşi scotă şi areola şi mamelonul. A fost o intervenţie radicală. S-a scos 100 la sută glanda. Riscul de cancer era foarte mare la ea. Unele femei nu aceptă riscul acesta când pot să se opereze şi să rămână şi cu nişte sâni cel puţin la fel de frumoşi ca înainte”, a afirmat Bratu.
 
Intervenţia costă 4.000 de euro
 
Operaţia de mastectomie subcutanată nu este decontată prin sistemul naţional de asigurări. Ca atare nu se poate face la un spital de stat. La clinica doctorului Bratu, operaţia costă 4.000 de euro. 
 
Sunt incluse costul protezelor, spitalizare destul de lungă, ansestezie. Este o operaţie de durată, intru cu un oncolog. Sunt costuri mari. Nici după atâta experienţă nu consider o operaţie uşoară, indiferent despre ce este vorba. Dar aceasta este o operaţie laborioasă, sângerândă, nu e aşa simplă. Rezultatul este însă frumos”, a mai spus Tiberiu Bratu.
 
Majoritatea pacientelor care şi-au făcut mastectomie la clinica Brol sunt de peste hotare. Tiberiu Bratu susţine că cele mai multe cliente sunt din Italia, Germania şi Elveţia.
 
Faţă de Elveţia preţurile de la noi e la o treime. În Italia, la Milano, am colegi care operează cu 13.000-14.000 de euro. E adevărat că foarte mulţi pacienţi sunt români, dar care trăiesc în Occident. Cam 80 la sută din cei care vin la noi nu trăiesc în România. Dar aici este mult mai ieftin, însă aveam aceleaşi condiţii, aceleşi proteze, aceleaşi manevre. Vorba aceea, suntem prea săraci să ne permitem să cumpărăm un lucru ieftin. Luăm cele mai bune fire, cele mai bune proteze, avem numai materiale de unică folosinţă, avem cei mai buni anestezişti. Numai aşa poţi avea rezultate foarte bune”, a conchis Tiberiu Bratu, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Estetică şi şeful Clinicii de Chirurgie Plastică "Casa Austria" din Timişoara. 

 
Tiberiu Bratu a deschis clinica Brol în 1996, aceasta fiind prima clinică privată de chirurgie estetică din România. Începând din 2009 îşi desfăşoară activitatea într-un spital ultramodern, construit şi dotat conform celor mai noi standarde europene. În cei 18 ani de activitate, s-au efectuat peste 14.000 de intervenţii chirurgicale.
 
citeste totul despre: