A murit IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Nicolae Corneanu 1923-2014
ÎPS Nicolae Corneanu 1923-2014

Înalt Prea Sfinţitul Nicolae Corneanu a murit duminică seara, în jurul orei 23.00. Mitropolitul Banatului ar fi împlinit 91 de ani, în data de 21 noiembrie.

UPDATE Regele Mihai a transmis un mesaj la aflarea veştii morţii Mitropolitului Nicolae Corneanu:

„Am aflat cu adâncă tristeţe veste trecerii la cele veşnice a Mitropolitului Nicolae al Banatului. Rareori ne-a fost dat să ne simţim mai aproape de Dumnezeu şi mai în pace sufletească decât în prezenţa sa.

A păstorit marea comunitate bănăţeană mai bine de cinci decenii, rămânând fidel locului şi oamenilor, dar mai ales propriilor lui principii şi simţăminte.

Mitropolitul Nicolae a avut curaj şi demnitate, în momentele grele ale lungii sale vieţi. El s-a lăsat condus de virtuţile libertăţii, demnităţii şi iubirii în fiecare dintre înfăptuirile sale.

Dumnezeu să-l odihenască în pace!“

UPDATE Trupul neînsufleţit al lui Nicolae Corneanu a fost depus în Catedrala Mitropolitană din Timişoa, locul unde mitropolitul a slujit vreme de peste 50 de ani. Înmormântarea va avea loc miercuri, 1 octombrie, la ora 11.00.

“În noaptea care a trecut au fost efectuate toate rânduielile cu prevăzute în cărţile noastre bisericeşti cu privire la pregătirea trupului monarhului nostru pentru înmormântare. După ce au fost finalizate aceste pregătiri, Înalt Prea Sfinţitul Mitropolitul Nicolae a fost depus în reşedinţa mitropolitană. Slujbele de pomenire şi rugăciunile nu vor fi întrerupte nicio clipă până în ziua înmormântării, stabilită pentru miercuri, 1 octombrie, la ora 11. Înainte de slujba de înmormântare va fi oficiată  sfânta liturghie de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de preoţi”, a declarat Ionel Popescu, vicar eparhial la Mitropolia Banatului

Inima lui Nicolae Corneanu, cel mai longeviv mitropolit al Banatului, a încetat să mai bată duminică seara. Înalt Prea Sfinţitul a fost internat de două ori în decursul ultimelor luni, la Clinica de Boli Cardiovasculare din Timişoara. Prima dată, în luna iulie, mitropolitul Banatului a fost dus la spital în urma unei hipoglicemii făcute pe fondul unei răceli acute, el având şi probleme cardiace.

Era cunoscut că Nicolae Corneanu se lupta şi cu diabetul de mai mulţi ani. În 13 septembrie, mitropolitul a fost din nou internat la institutul de la Pădurea Verde, după ce a acuzat o stare de rău. De fiecare dată a fost externat. Acesta a rămas însă sub supraveghere medicală la domiciliul de la Mitropolie.

Trupul neînsufleţit al lui Corneanu va fi depus luni la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Credincioşii vor putea să îi aducă un ultim omagiu. Nicolae Corneanu va fi înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei. La Timişoara urmează 40 de zile de doliu. Slujba de înmormântare va fi oficiată de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş. A fost mitropolit al Banatului din februarie 1962. 

image

Cariera ecleziastică începută în Caransebeş 

În perioada 1934-1942 a urmat liceul în Caransebeş. Între anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la Bucureşti. În aceeaşi perioadă a urmat cursurile Facultăţii de Filologie şi a celei de Litere. În 1949 şi-a sustinut teza de doctorat cu titlul „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”.

În 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologică Ortodoxă Română din Caransebeş. Între anii 1956-1958 a fost profesor de limbile greacă şi franceză la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, iar în 1959 conferenţiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat teologia simbolică şi limba greacă. A conferenţiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania şi la Fundaţia „Pro Oriente” din Viena.

Începând din 1949 a activat în administraţia Mitropoliei Banatului ca secretar şi consilier. La 15 decembrie 1960 a fost ales episcop al Episcopiei Aradului. La 17 februarie 1962 a fost ales arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului. Înscăunarea a avut loc la 4 martie 1962. Odată cu reînfiinţarea în1994 a Episcopiei de Caransebeş, funcţia de episcop de Caransebeş a fost preluată de Emilian Birdaş. Interimar, Corneanu a mai fost locţiitor de mitropolit alArdealului (câteva luni în 1967) şi locţiitor de mitropolit al Olteniei (în anii 1967-1968).
 

image

La 4 martie 1990 l-a hirotonit ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei pe Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al BOR. 

Nicolae Corneanu a fost primul şi singurul ierarh din Biserica Ortodoxă Română care a recunoscut, după Revoluţie, că a colaborat cu fosta Securitate. Corneanu şi-a cerut iertare astfel de la credincioşi. gestul său nu a fost urmat însă de niciun alt preot ortodox.

Retragerea dereptului de semnătură

În şedinţa sa din 20 mai 2011, Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis retragerea dreptului de semnătură al mitropolitului şi ca atribuţiile sale administrative să fie preluate de episcopul vicar Paisie Lugojanul.

Justificarea Patriarhiei a fost exprimată astfel: „Din respect pentru persoana venerabilă a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului în vârstă de 88 de ani – care, din motive de sănătate, nu a mai participat la ultimele şapte şedinţe de lucru ale Sfântului Sinod - şi din responsabilitate pentru disciplina administrativă a eparhiilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat această hotărâre, având caracter temporar şi excepţional, pentru a se evita starea de confuzie de la centrul eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei (dese reveniri la hotărâri luate în prealabil, polarizare între hotărârile luate şi aplicarea lor concretă, suprimarea autorităţii Consiliului Eparhial şi a Permanenţei Consiliului Eparhial, încercarea unor persoane de la Centrul Eparhial de a pune în contradicţie episcopul vicar cu chiriarhul locului derutând astfel clerul, credincioşii şi opinia publică”.

Sfântul Sinod al BOR l-a repus în drepturi, însă sub supravegherea IPS Irineu, iar actele trebuiau să fie contrasemnate de PS Paisie Lugojanul. 

image

La 4 martie 2012 IPS Nicolae a fost omagiat cu ocazia împlinirii a jumătate de veac de la întronizare, cu care ocazie s-a menţionat că înainte de 4 martie 1962 Timişoara avea doar 5 lăcaşuri de cult ortodoxe, în timp ce în 2012 are 28, toate cele apărute în această perioadă fiind ctitorii ale sale.
 

La 11 iulie 2012, Corneanu a anunţat Patriarhia printr-o scrisoare că se retrage din funcţie, motivele invocate fiind cele de sănătate, însă imediat s-a afirmat că s-ar fi răzgândit.


Citiţi şi:

Mitropolitul Corneanu, singurul ierarh din Banat care şi-a cerut iertare pentru colaborarea cu Securitetea

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite