Criza ieftineşte studenţia
0Recesiunea i-a determinat pe reprezentanţii Universităţii de Vest să reducă taxele de studiu. Tinerii care vor învăţa din toamnă la Universitatea de Vest din Timişoara vor plăti taxe de şcolarizare reduse cu 14 procente.
Senatul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) a decis ca viitorii studenţi să plătească mai puţin pentru şcolarizare din cauza condiţiilor economice dificile. Taxele pentru studiul de licenţă au ajuns de la 2.750 sau 3.000 de lei, la 2.500 de lei. De reducere se vor bucura şi studenţii masteranzi, care vor plăti şi ei o taxă mai mică cu 500 de lei.
„În urma analizelor făcute cu privire la sustenabilitatea programelor de studii, s-a propus ca nivelul taxelor de studiu să fie redus. Pentru doctorat, taxele rămân neschimbate”, a spus Dan Moga, cancelar UVT.
Muzica ţine la taxe
Nici studenţii Facultăţii de Muzică nu vor beneficia de modificarea taxelor din pricina costurilor ridicate pe care le presupune această specializare. Studenţii au fost primii care s-au bucurat la auzul noii veşti. „Nu este o reducere foarte mare, dar este binevenită pentru că totuşi, taxele de şcolarizare erau exagerate. Am înţeles că nu puteau să scadă mai mult de atât. Suntem foarte mulţumiţi de această decizie, pe care am susţinut-o şi noi”, a spus Nada Coici, reprezentant al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara.
Decizia luată de Senatul Universităţii a fost justificată de situaţia economică generală şi promovată ca un ajutor pentru studenţi. „În situaţia în care multe salarii vor fi reduse şi studenţii au părinţi în activităţi bugetare, am venit în sprijinul lor”, a continuat Dan Moga.
Sumele provenite din taxele de şcolarizare reprezintă veniturile proprii ale universităţii, buget din care erau plătite salariile profesorilor, puţinele burse oferite studenţilor cu rezultate bune, dar şi programele de cercetare. În urma reducerii taxelor, bugetul va scădea cu 14 la sută. „Reducerea aceasta înseamnă o oarecare limitare a sumelor necesare comitetului academic, dar condiţiile didactice nu se vor modifica şi vom continua să investim în cercetare la fel ca până acum”, a asigurat Dan Moga.
Reprezentanţii instituţiei mai spun că scăderea taxelor nu a fost posibilă anii trecuţi din cauza unui alt nivel de sustenabilitate a programelor de studiu. Tinerii cred că decizia a fost luată şi prin prisma faptului că taxele ridicate ţineau mulţi studenţi departe de universitate. „Probabil au redus taxele şi pentru că numărul de studenţi a scăzut cu mult în ultimul an”, a mai spus Nada Coici.