Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, la un pas de legiferare: "România închide definitiv capitolul comunist"
0Parlamentul României a adoptat astăzi Legea lustraţiei. Mai este nevoie de avizul Curţii Constituţonale, pentru marea victorie a Societăţii Timişoara, care urmează să aniverseze, pe 11 martie, 22 de ani de la Proclamaţie.
Comisiile juridică şi pentru drepturile omului au adoptat mai multe modificări la Legea lustraţiei acestea definind mai clar persoanele care au făcut parte din regimul represiv comunist pentru a se pune de acord cu Decizia Curţii Constituţionale, care nu a dat aviz favorabil anul trecut, susţinând neconstituţionalitatea unor articole din forma veche.
Conform legii, vor fi lustrate persoanele care au avut funcţii politice de conducere retribuite de PCR, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de miniştri, directorii de editură.
“Este pentru a doua oară când Legea Lustraţiei este votată de Parlament. Există o voinţă politică ca această lege să fie operantă. S-a pierdut mult timp, un an de când a trecut de Senat şi Camera Deputaţilor. Un rol important a avut şi greva foamei în care a intrat Doru Mărieş. Este o ultimă încercare pentru ca Punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara să devină lege. Sper ca de această dată Curtea Constituţională să avizeze legea. Am formulat o lege care să răspundă la toate cerinţele lor”, a declarat Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.
Aniversarea a 22 de ani la Proclamaţia de la Timişoara
Promulgarea Legii lustraţiei vine cu câteva zile înainte de aniversarea a 22 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara, care va avea loc pe 11 martie.
“Cred că s-a dorit să fie anunţat în cadrul acestui eveniment. Este foarte important moral. Nu poate să continue o societate democratic dacă nu a închis definitiv capitolul comunist. Încă sunt persoane care se află la conducere, dar care în trecut au încălcat diferite drepturi ale omului şi au sprijinit în mod tacit prigoana comunistă care a urmat”, a mai declarat Mihalcea.
Au scăpat aleşii neamului şi UTC-iştii
Doru Botoiu, unul din membrii marcanţi ai Societăţii Timişoara, susţine că legea lustraţiei în varianta actuală este doar o umbră a Punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, gândită în urmă cu 22 de ani de către George Şerban.
“Forma pe care o are acum, cu atâtea şi atâtea cedări, este departe de ce a gândit George Şerban. Rămâne doar un simbol, un mesaj că vrem să ne despărţim de comunism. Cea mai importantă renunţare, de dragul celor de la Curtea Constituţională, care evocă drepturil omului, este legat de aleşi poporului. Ei au ieşit de pe lista lustrabililor. Apoi sunt UTC-iştii, din rândul cărora sunt foarte mulţi astăzi, pentru că ei erau tineri”, a declarat Doru Botoiu.