Gheorghe Zamfir, românul cu peste 200 de albume în lume: “Mai exist doar pentru străinii care mă cheamă să cânt”
0Gheorghe Zamfir, supranumit Regele naiului, a revenit la Timișoara pentru a cânta la închiderea congresului medicilor anesteziști. Artistul se declară extrem de dezamăgit de atitudinea românilor față de el.
Gheorghe Zamfir, românul cu peste 200 de albume în întreaga lume, cu vânzări record de 700 de milioane de unități, nu mai este de folos României. Cel puțin așa crede “Regele naiului”, revenit la Timișoara după un an, la invitația lui Dorel Săndesc, șeful secției de Terapie intensivă a Spitalului Județean. Zamfir s-a declarat dezamăgit și scârbit de societatea actuală, dar și de conducătorii ei, care în opinia lui a făcut tot posibilul să îl excludă.
“Asta am primit de la România la aniversarea a 55 de ani de carieră și 70 de ani de viață. Nu primesc nicio veste din partea conducătorilor. Cei de sus au încercat tot posibilul să mă excludă. Nu mai vreau să aud nici de televiziune, nici de presă. Vreau să fiu lăsat în creația mea. Eu mai exist doar pentru străini, care mă cheamă în continuare”, a spus Gheorghe Zamfir. Artistul nu se lasă însă și continuă să compună. Anul viitor va apărea pe un disc alături de Dumitru Fărcaș și va înregistra un album de tangouri în Turcia.
S-a mutat din București la Găiești
O altă nemulțumite mare al naistului este respingerea ideii sale de a înființa o orechestră națională de folclor, care să reprezinte România și peste hotare. “De 20 de ani încerc, dar degeaba. Au existat rafale de tun împotriva mea. Zgomotul lor m-a asurzit. M-am săturat și de București, așa că m-am mutat în localitatea mea natală, la Găiești. Capitala este în continuă asediu. Nu auzi decât înjurături, blesteme, amenințări și scuipaturi. Nu găsești decât cazinouri, jocuri de noroc, pariuri, bănci și malluri. Altceva nu mai există. Nu se mai poata salva Bucureștiul”, a declarat Gheorghe Zamfir.
Naistul are un atașament special pentru Timișoara, mai ales că trei dintre muzicienii cu care a cutreierat lumea în anii 70 au fost de aici. “Violonistul Botoca Efta, saxofonistul Dorin Cuibaru și clarinetistul Pavel Cebzan, care trăiește acum la Chicago, sunt cei trei cu care am bătut lumea în lung și în lat. A fost un trio de aur. Timișoara este un oraș măreț în tot ce face”, a mai spus Zamfir.