Cele mai mari greşeli pe care le fac românii în vacanţe. Ponturi pentru a evita transformarea concediului într-un adevărat coşmar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că mergeţi doar la ştrandul din localitate sau v-aţi planificat din timp concediul, este bine să ţineţi cont de câteva reguli, dacă nu vreţi ca vacanţa să se termine la secţia de Poliţie sau să se transforme într-un coşmar.

Prima greşeală şi cea mai întâlnită – Nu anunţaţi pe reţelele de socializare că plecaţi din oraş!

Dacă nu vreţi ca locuinţa dumneavoastră să se transforme într-un rai al hoţilor, atunci nu le uşuraţi „munca”. Reprezentanţii Poliţiei vă recomandă să lăsaţi locuinţa dacă puteţi în grija unui vecin sau a unei persoane de încredere. Cineva ar putea să se ocupe de udatul florilor sau pur şi simplu să vină din când în când să se asigure că totul este în regulă. Cei care v-au luat locuinţa în vizor se vor simţi descurajaţi să vadă că cineva are grijă de ea.

Aveţi grijă de autoturismul dumneavoastră!

E normal ca în zilele în care vă doriţi pur şi simplu să vă relaxaţi, să fiţi mai puţin precauţi şi mai puţin atenţi cu lucrurile dumneavoastră. Prin urmare, nu le lăsaţi la vedere! În parcările amenajate şi nu numai, hoţii sunt destul de vigilenţi şi acţionează rapid. Spargerea geamului este cel mai frecvent mod de acţionare al răufăcătorilor. Spre exemplu, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, a lansat şi anul acesta campania „Fii inteligent, protejează-ţi autoturismul!” Campania este menită să-i conştientizeze pe localnici şi pe turişti asupra lucuruilor lăsate la vedere, în maşini. În prima jumătate a anului, peste 200 de furturi din autoturisme au fost inregistrate la IPJ Mureş.  

Aveţi grijă de lucrurile dumneavoastră pe plajă

Când mergeţi în bazin, ar fi bine ca cineva să vă supravegheze pătura şi lucrurile personale. În municipiul Târgu-Mureş, într-o zi de vară obişnuită îşi petrec timpul liber peste 5000 de oameni, doar în Complexul de Agrement şi Sport „Mureşul”. Prin urmare, faptele antisociale precum furturile, pot fi prevenite în primul rând printr-o mai mare grijă. De asemenea, aveţi grijă de lucurile dumneavoastră şi la mare sau la munte, atunci când sunteţi în vacanţă.

Greşelile românilor în călătorie: aveţi grijă la dimensiunea bagajului în vacanţă!

Dacă circulaţi cu avionul, atunci aveţi mare grijă la kilogramele bagajului dumneavoastră. Dacă nu vreţi să rămână în aeroport, atunci cântăriţi-l înainte, acasă. De asemenea, bagajul de mână nu trebuie să depăşească dimensiunile solicitate şi nici greutatea admisă. E bine de ştiut că bagajul de cală la companiile private poate cântări până la 32 de kg, iar cel de mână nu trebuie să fie mai greu de 10 kg.  

Atenţie! Ghidul vacanţei dumneavoastră vă poate oferi excursii de o zi mai scumpe sau vă poate duce prin cele mai scumpe magazine

Poate aţi păţit şi voi ca, atunci când aţi cumpărat o vacanţă all-inclusive, să vă gândiţi la o siguranţă mai mare şi să mergeţi pe mâna şi încrederea ghidului. Atenţie mare, pentru că aceştia de obicei au înţelegeri cu anumite magazine, destul de costisitoare, iar astfel veţi cumpăra aceleaşi lucuri pe care le găseaţi în bazar, dar de trei ori mai scumpe.

Luaţi-vă toate documentele la voi şi să aveţi dacă se poate şi câteva copii! Printaţi totul din timp!

Specialiştii în securitate vă recomandă ca în vacanţă să aveţi mare grijă de documentele dumneavoastră! Păstraţi mereu în părţi diferite ale bagajului şi o copie sau mai multe ale acestora. Printaţi-vă documentele necesare la aeroport încă de acasă şi atenţie mare la site-urile pe care vă conectaţi.

Nu schimbaţi bani în aeroport!

Încercaţi ca în vacanţă să aveţi la dispoziţie bani cash şi să evitaţi folosirea bancomatelor. Cursul de schimb atât într-o ţară străină, cât şi în aeroport poate fi diferit de cel pe care îl ştiţi dumneavoastră şi puteţi pierde sume importante la cursul de schimb.

Nu vă uitaţi încărcătorul telefonului acasă şi activaţi serviciul roaming!

Verificaţi-vă din timp telefonul înainte să plecaţi în călătorie! Iar atunci când mergeţi într-o ţară străină asiguraţi-vă dacă aveţi nevoie şi de un adaptor pentru sursele de curent. O baterie descărcată vă poate crea neplăceri, mai ales dacă aveţi nevoie să ţineţi legătura cu cei rămaşi acasă. Tot în această categorie intră şi activarea serviciului de roaming.

Problema cu asigurarea riscurilor de călătorie!

Cei mai mulţi români se gândesc să evite cheltuielile cu o eventuală asigurare de călătorie. O asigurare de călătorie poate fi extrem de utilă! Puteţi să vă îmbolnăviţi şi să aveţi nevoie de o asigurare medicală sau pur şi simplu aţi putea să vă asiguraţi pentru acoperirea mai multor riscuri cum ar fi pierderea bagajului, a avionului sau chiar a documentelor.

Atenţie la călătoriile în care sunteţi însoţiţi de copii!

Printre regulile şi grijile în plus în vacanţă se mai numără şi scoaterea copiilor din ţară. Dacă aveţi copii minori, atenţie mare pentru că şi aceştia au nevoie de paşaport. Pentru a putea ieşi din ţară, copilul neînsoţit de părinţi are nevoie de acordul notarial al acestora şi de un însoţitor legal cu cazier valabil. Chiar dacă unul dintre părinţi însoţeşte minorul în străinătate, este nevoie de acordul notarial al celuilalt părinte sau de certificatul de deces al acestuia ori de o hotărâre judecătorească definitivă de încredinţare a copilului către părintele însoţitor.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite