Argila albastră, medicamentul din adâncuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

COMOARĂ Petru Gârbu, un locuitor din Mureş, a descoperit un tip de sol tămăduitor, în urmă cu nouă ani. Între timp, omul şi-a dezvoltat o adevărată afacere

Povestea argilei albastre din localitatea Râciu, judeţul Mureş, a început în urmă cu nouă ani, atunci când Petru Gârbu, un târgumureşean, a renunţat la viaţa de la oraş şi s-a întors în satul natal pentru a pune pe picioare o afacere. Cum avea deja un teren argilos în proprietate, bărbatul s-a gândit că e numai bun pentru a produce cărămizi. Însă socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din târg şi a fost cât pe ce să ajungă în pragul falimentului. Aşa că s-a hotărât să vândă argila galbenă unei firme din Târgu-Mureş ce producea cărămizi pentru Italia. În timpul excavărilor, Petru Gârbu a sesizat că, pe măsură ce înainta cupa utilajului, pământul îşi schimba culoarea.

„Excavând, am observat că este un strat mai deosebit. Şi i-am spus excavatoristului să sape mai jos. Şi cum înainta, stratul acela devenea din ce în ce mai albastru, mai pur. Am săpat la vreo şase metri şi am descoperit această argilă tămăduitoare, de care nu ştiam nimic la acea vreme“, îşi aminteşte Petru Gârbu.

Auzind din bătrâni că argila vindecă anumite boli, Petru Gârbu s-a întors la carieră hotărât să încerce pe propria piele dacă lutul albastru din ograda sa are vreun efect curativ.

„Am luat o bucăţică ce era deja uscată de soare, am dizolvat-o într-un pahar cu apă şi am băut conţinutul. M-am simţit excelent, iar după două zile m-am vindecat de sinuzită fără nicio durere şi fără antibiotice. Soţia mea, care avea degetul inelar de la mâna dreaptă anchilozat, s-a tratat şi ea şi nici astăzi, după nouă ani, degetul nu o mai supără deloc“, mărturiseşte Petru Gârbu.

TESTATĂ ÎN UNGARIA

Văzând efectele argilei, Petru Gârbu a trimis o mostră la un laborator din Ungaria. Rezultatul testului avea să-i schimbe viaţa:

„Argila din curtea mea conţine germaniu – element chimic recunoscut pentru distrugerea celulelor canceroase. Apoi au găsit magneziu în concentraţie de peste 3%. Am făcut toate demersurile şi am obţinut avizul Ministerului Sănătăţii în urmă cu cinci ani“.

De asemenea, analizele efectuate de Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, Centrul de Sănătate Publică Târgu-Mureş şi Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere MINESA din Cluj-Napoca arată că argila albastră de Râciu are în componenţă nu mai puţin de 41 de minerale şi oligoelemente, fiind în acest moment, datorită acestui conţinut ridicat de minerale, cu adevărat unică în Europa.

„Vindem kilogramul de argilă cu doar 25 de lei. Dar facem şi acte de caritate. De exemplu, dacă vin oameni bătrâni, aici la noi, la Râciu, atunci le vindem argila la jumătate de preţ; dacă sunt şi bolnavi şi fără bani, atunci o dăm gratis“, a mai spus Petru Gârbu.

Pentru ca argila albastră de Râciu să ajungă la client, aceasta  trebuie întâi uscată la soare, la o temperatură de aproximativ 30 de grade Celsius, pe o coală mare de hârtie albă, cel puţin 2-3 ore. Cariera din ograda familiei Gârbu mai are câteva zeci de mii de tone din cele peste 100.000 de mii de tone la cât a fost estimată în 2006. 

image

Cariera din ograda familiei Gârbu mai are câteva zeci de mii de tone de argilă albastră. Foto: Sebastian Lungu

“Am luat o bucăţică ce era deja uscată de soare, am dizolvat-o într-un pahar cu apă şi am băut conţinutul. M-am vindecat de sinuzită." Petru Gârbu - proprietarul terenului cu argilă

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite