Topul celor mai bune licee din judeţul Gorj
0Colegiile Naţionale «Ecaterina Teodoroiu», «Tudor Vladimirescu» şi «Spiru Haret» sunt cele mai bine cotate din judeţul Gorj. Absolvenţii acestor licee ajung la universităţi de renume din ţară, dar şi din străinătate.
Colegiul Naţional «Ecaterina Teodoroiu»
Colegiul Naţional «Ecaterina Teodoroiu» a reuşit că surclaseze, în ultima perioada, liceele de tradiţie din Târgu Jiu. Unitatea de învăţământ a luat naştere în anul 1921, ca Şcoala Secundară de Fete din Târgu Jiu. La data de 11 februarie 1937, prin decretul regal, i se acorda denumirea Liceul de Fete “Ecaterina Teodoroiu”. În anul 1961, şcoala se contopeşte cu Liceul «Tudor Vladimirescu şi îşi încetează activitatea. În data de 29 martie 1970, are loc festivitatea acordarii numelui “Ecaterina Teodoroiu”, fostei Şcoli Medii nr.2. Schimbarea titulaturii şcolii în actuala denumire are loc în anul 2000.
De curând, liceul a obţinut permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence). Acesta este cel mai răspândit standard de certificare a abilităţilor de utilizare a computerului, recunoscut la nivel internaţional. Permisul ECDL este folosit şi recunoscut în 148 de ţări de către companii de renume, în administraţie sau de instituţii de învăţământ de prestigiu.
Media de intrare la liceu, la admiterea computerizată: Real /Matematica informatică - 8,69; Şiinte ale naturii- 9,20 şi Filologie, 8,65.
Rata de promovare la examenul de bacalaureat, în 2012: 99.5%.
Procentul absolvenţilor admişi la facultate, în 2012: 97%,
Numar de elevi repetenţi/an în 2012: 0.
Număr de elevi olimpici: 90 elevi.
Rezultatele la concursurile şcolare: s-au calificat la olimpiade si concursuri nationale 26 elevi.
Cazuri de violenţă înregistrate: 3 cazuri; introducerea unor persoane străine in incinta şcolii-4 cazuri.
Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu»
Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» este cea mai prestigioasă unitate de învăţământ din judeţul Gorj. Printre cei care au absolvit liceul se numără actorul Horaţiu Mălăele sau medicul Constantin Copotoiu, şeful Secţiei Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Aceştia sunt doar câţiva dintre absolvenţii care au reuşit să ajungă la performanţe în domeniul în care au ales să activeze.
Colegiul Tudor Vladimirescu a fost înfiinţat în septembrie 1890, ca Gimnaziu Real “Tudor Vladimirescu“. Clădirea liceului este una dintre cele mai reprezentative din municipiul Târgu Jiu. Construcţia sa a început în 1891, după planurile arhitectului Th. Dobrescu. Inaugurarea a avut loc în 1894, când a participat şi ministrul instrucţiunii publice, Spiru Haret. Aici a mai funcţionat, pe lângă gimnaziu, o şcoală de ceramică, dar şi Muzeul Gorjului. La 1 septembrie 1919 , gimnaziul a fost transformat în liceu. Directorul Colegiului Naţional «Tudor Vladimirescu» este, în prezent, de Dorin Taşcău.
Media de intrare la liceu, la admiterea computerizata: Matematică-informatică - 8,27; Ştiinţe ale Naturii - 8,65; Filologie - 8,31.
Rata de promovare la examenul de bacalaureat, în 2012: 96,46%.
Procentul absolvenţilor admişi la facultate, în 2012: 80%.
Numar de elevi repetenţi/an în 2012: 0.
Număr de elevi olimpici: 128.
Rezultatele la concursurile şcolare: premiul I la biologie, premiul II la chimie (Dumitru Călugăru), medalie de bronz la matematică, medalie de argint la informatică, premiul I la limba italiană. 40 de elevi au participat la fazele naţionale.
Cazuri de violenţă înregistrate: 0.
Colegiul Naţional «Spiru Haret»
Colegiul Naţional «Spiru Haret», cunoscut şi ca Liceul pedagogic, este cea mai veche unitate de învăţământ din judeţul Gorj.
Şcoala ia fiinţă în anul 1832, cu scopul de a pregăti învăţători pentru şcoli săteşti. Şcolii Normale din Târgu Jiu îi revena un rol major în buna desfăşurare a învăţământului gorjean. În vara anului 1848 , şcoala a fost închisă din cauza epidemiei de holeră, după care se desfiinţează ca urmare a participării învăţătorilor la revoluţie. Şcoala Normală se reînfiinţează în anul 1850. În anul 1933, Comitetul şcolar aprobă schimbarea denumirii şcolii în „Spiru Haret”.
Clădirea în care funcţionează şcoala se află pe lista monumentelor istorice. A fost construită în anul 1924, după un proiect al renumitului arhitect Julius Doppelreiter, care şi-a pus amprenta pe multe clădiri emblematice din municipiul Târgu Jiu. Amfiteatrul este impunător, având o capacitate de 1000 de locuri.
Colegiul Naţional «Spiru Haret» are, în prezent, peste 1300 de elevi, iar în funcţia de director se află Gheorghe Gorun.
Media de intrare la liceu, la admiterea computerizată: Ştiinte sociale – 8,50; Ştiinţe ale Naturii – 8,61; Matematică informatică – 8,68; Filologie – 6,69.
Rata de promovare la examenul de bacalaureat, în 2012: 100%.
Procentul absolvenţilor admişi la facultate, în 2012: 93%.
Numar de elevi repetenţi/an în 2012: 0.
Număr de elevi olimpici: 62.
Rezultatele la concursurile şcolare: Cinci elevi s-au calificat la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare.
Cazuri de violenţă înregistrate: 0.