România lucrului prost făcut. Şcoala modernă care a costat 2 milioane de lei şi care n-a funcţionat niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şcoală nouă şi modernă care a costat aproape două milioane de lei este închisă şi nu a funcţionat vreodată, pentru că nu există solicitări din partea elevilor.

Satul Câmpu Mare a apărut pe hartă în urmă cu aproximativ zece ani. În acest loc, care se află pe teritoriul comunei Scoarţa, au fost mutaţi oamenii din satul Seciurile, din comuna Roşia de Amaradia, aflat la o distanţă de peste 20 de kilometri, care au rămas fără case în urma unei unei alunecări de teren de proporţii, care a avut loc în primăvara anului 2006.

Atunci, guvernul a decis să reconstruiască satul în altă parte, şi aşa a ales Câmpu Mare, pentru că aici exista teren suficient. Casele sinistraţiilor au fost construit în Câmpu Mare, iar, pe lângă locuinţe, a fost ridicată şi o şcoală modernă, care nu a funcţionat vreodată, pe motiv că nu sunt elevi suficienţi. Clădirea este închisă şi în prezent, cu toate că este dotată cu centrală pe lemne şi dispune de clase spaţioase.

1,8 milioane de lei a costat construirea şcolii

Şcoala se întinde pe o suprafaţă de 4.000 de metri, are două etaje, două centrale termice, ieşiri de urgenţă, tâmplărie din termopan, parchet, toalete pentru elevi şi profesori, camere de supraveghere şi vestiare. Guvernul a cheltuit în anul 2007 suma de 1,8 milioane de lei pentru ridicarea construcţiei, care a fost finalizată trei ani mai târziu. Clădirea mai dispune de două terenuri de sport, o magazie pentru lemne şi parcare.

Gabriela Creţu locuieşte chiar lângă şcoala închisă. Îşi săpa grădina atunci când am întâlnit-o. Femeia are două fete care merg să înveţe la şcoala aflată lângă sediul Primăriei Albeni, care se află la o distanţă de 3-4 kilometri. „Avem şcoală la doi paşi de casa noastră, dar trebuie să meargă la câţiva kilometri distanţă. Copiii de la noi din sat merg la şcoala din centru, de la Albeni. Sunt transportaţi zilnic cu microbuzul şcolar“, ne spune femeia. 

image

Gabriela Creţu ne poveşteşte că şcoala a stat mereu cu lacătul pe uşă, iar în ultima perioadă au circulat informaţii că aici va funcţiona o şcoală de arte şi meserii: „Este păcat de această clădire, pentru că este nouă şi modernă. S-au investit mulţi bani în această clădire“. 

Primar Albeni: „Mai bine se făceau alte investiţii“

Primarul comunei Albeni, Silviu Ionuţ Stan, spune că a încercat să deschidă în şcoala de la Câmpu Mare clase pentru programul „A doua şansă“, dar nu a reuşit:

„Am vrut să înfiinţăm acolo clase pentru Programul «A doua şansă», dar proiectul a picat. S-a încercat în anul şcolar 2014-2015 ca în clădirea de la Câmpu Mare să funcţioneze două clase destinate învăţământului profesional, dar nu s-au înscris copii. Eu voi insista pentru înfiinţarea unor clase pentru «A doua şansă» şi, dacă nu o să reuşesc, voi face demersurile necesare pentru ca în clădirea respectivă să funcţioneze clase pentru învăţământul profesional“.

Primarul Silviu Ionuţ Stan mărturiseşte că investiţia nu a fost bine gândită: „Mai bine se făceau alte investiţii, cum ar fi apă, canalizare sau o biserică“. 

„Primarul nu mi-a cerut să înfiinţăm o şcoală profesională“

image

Ion Işfan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a precizat, că şcoala nu va putea fi deschisă în viitorul an şcolar: „Şcoala a fost inclusă, în anul 2014, în programul destinat învăţământului profesional şi au fost alocate chiar locuri. S-au înscris 5-6 copii, dar până la începerea cursurilor au renunţat şi nu au mai venit. Primarul nu mi-a cerut să înfiinţăm o şcoală profesională sau un alt tip de şcoală. Este responsabilitatea dumnealui să facă demersuri pentru ca şcoala să fie inclusă în reţeaua şcolară. Pentru anul şcolar 2017-2018 nu se mai poate face nimic, pentru că perioada în care se puteau depune solicitările necesare a expirat.

Ion Işfan ne mai spune că pentru ca regulamentele nu impun un număr minim de elevi pentru ca o şcoală de învăţământ primar să poată funcţiona, în Gorj fiind şcoli care funcţionează la simultan cu 4-5 elevi. Oana Botanciu, director al Şcoala generale din Albeni, a precizat că aproximativ 40 de elevi, de la învăţământul preşcolar şi până la cel gimnazial, provin din satul Câmpu Mare.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite