Primarul care a mers călare din Oltenia  până în Moldova în Primul Război Mondial. „A însoţit un grup de nouă codane depărtate din calea agresorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul nu a vrut să trăiască sub ocupaţia duşmanului
Primarul nu a vrut să trăiască sub ocupaţia duşmanului

Gheorghe Găvănescu a fost primar al fostei comune Corneşti, din judeţul Gorj, în perioada de dinainte a invaziei armatelor Puterilor Centrale. Acesta mai era cunoscut şi sub porecla de Zdruţă a lu̕ Budiber. A reuşit să ajungă călare din Oltenia până în Moldova.

În prima parte a lunii noiembrie 1916, acesta a luat calea băjeniei, preferând să plece, decât să trăiască sub ocupaţia duşmanilor. Până în localitatea Filiaşi, acesta a mers alături de câteva femei din localitate, după care ele s-au urcat într-un tren cu destinaţia Bucureşti. 

„Până la Filiaşi a însoţit un grup de nouă codane depărtate şi ele din calea agresorilor. Toate erau consătence de ale sale, din localitatea natală Găvăneşti. Acestea au fost luate sub oblăduire de un anume „vătaf Lecă”, părintele uneia dintre ele. Grupul constituit ad-hoc a urmat un itinerar concret care a avut ca punct de plecare localitatea Găvăneşti-Gorj. Apoi s-au îndreptat spre Buduhala, de unde s-au deplasat mai departe şi au trecut prin Şomăneşti, Vârţ, Roşia, Fărcăşeşti, Valea cu Apă ajungând într-un final la Filiaşi. Aici, năstruşnicul edil a decis să se despartă de distinşii săi companioni de suferinţă. Grupul de fete împreună cu protectorul lor au fost «(...) puşi într-un trin cu refugiaţi care mergea la Bucureşti»“, relatează istoricul gorjean Gabriel Sarcină. 

Primarul a refuzat să se urce şi el în tren şi să-şi abandoneze calul cu care venise până la Filiaşi. 

Nu a vrut să renunţe la calul său

Una dintre femeile care se afla în grup a povestit această întâmplare unui profesor din localitate. Primarul a reuşist să ajungă călare în Moldova. „Ştim despre această istorioară dintr-o mărturisire aparţinând Ecaterinei Ion Grama (Rita lu̕ Bălăcean cum i se zicea în acele vremuri de lumea din satul său) - una din cele nouă codane de 15 ani din grupul pribeag. Şi mai spunea ceva gorjeanca noastră - intervievată fiind de prof. Gheorghe Găvănescu, cel de la care am preluat şi noi o parte din acest material - că «(...) aşa călare pe cal a ajuns în Moldova», teritoriu rămas neocupat de invadatori datorită eroismului Armatei Române şi a bravilor şi temerarilor ei soldaţi şi ofiţeri. Ne-a impresionat gestul primarului Găvănescu de a nu renunţa nici în ruptul capului la tovarăşul său de călătorie, chiar dacă acesta era un animal şi chiar dacă inamicul călca ameninţător pe urmele lor. Mentalitatea ţăranului român din perioada interbelică. Din păcate, arareori o mai regăsim şi în zilele noastre.“, a transmis Gabriel Sarcină.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite