Primăria care-i plăteşte chirii uriaşe propriului primar. Judecătorii au dispus chiar şi o poprire pe contul edilului pentru a-i putea achita banii datoraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul comunei gorjene Săcelu, Florin Jurebie, se îmbogăţeşte cu banii primăriei FOTO Alin Ion
Primarul comunei gorjene Săcelu, Florin Jurebie, se îmbogăţeşte cu banii primăriei FOTO Alin Ion

Primarul comunei gorjene Săcelu, Florin Jurebie (PSD), este acuzat că şi-a alimentat familia şi pe el însuşi cu despăgubiri de aproximativ 1 milion de lei în cei patru ani de mandat. Banii au fost acordaţi sub formă de chirie pentru două terenuri ocupate de o sală de sport şi un teatru de vară.

S-a ajuns în situaţia stranie de a se introduce poprire pe contul de salariu al primarului, dar situaţia a durat o scurtă perioadă de timp. Acuzaţiile sunt lansate de către un oponent al edilului Florin Jurebie. Este vorba de fostul primar al localităţii, Ion Voica. Acesta este în prezent consilier local şi şi-a anunţat, deja, intenţiile de a candida împotriva lui Jurebie.

„Începând din 2012, de când este în funcţie, a plătit din bugetul Unităţii Administrativ Teritoriale comuna Săcelu aproape 1 milion de lei ca despăgubire, lucru pe care eu îl consider ilegal“, susţine Voica.  

Acesta spune că despăgubirile au intrat atât în contul mamei primarului, cât şi a celor trei fii: Florin Jurebie, Gabriel şi Cristian. De asemenea, despăgubirile au ajuns şi la familia Cioc.

Jurebie

Situaţia plăţilor făcute în contul familiei primarului

Toţi aceştia au prezentat instanţei de judecată un testament al unui boier pe nume Sadoveanu, în care cele două familii ar fi fost trecute ca legatari testamentari, document admis de instanţa de judecată.


Moştenirea boierului Sadoveanu


Totul a început în urmă cu 10 ani, când cele două familii au acţionat în judecată  autoritatea locală şi au obţinut cele două terenuri în baza Legii 10. „În situaţia asta s-a ajuns din perioada fostului primar Dănuţ Rentea, pe care Jurebie l-a angajat acum consiler personal. A schimbat amplasamentul sălii de sport pe un teren pe care-l revendicase familia Jurebie pe Legea 10, socotindu-se moştenitoarea familiei Sadoveanu. Primarul Rentea nu a depus documentele necesare la proces să arate că atât teatrul de vară, cât şi sala de sport sunt domeniul public şi este de utilitate publică. A lăsat lucrurile la întâmplare. Instanţa de judecată a obligat consiliul local, primăria şi primarul comunei să plătească chirie pentru sala de sport şi teatrul de vară. Suma indisponbilizată de Jurebie se ridică undeva la 1 milion de lei, sub formă de chirie“, povesteşte Ion Voica. Familia Jurebie a mai primit şi o vilă din Săcelu, care era folosită pentru cazarea turiştilor.

ion voica

Ion Voica, acuzatorul primarului Jurebie FOTO Alin Ion

Aplicarea hotărârii judecătoreşti

A urmat punerea în aplicare a hotărârii instanţei, iar Ion Voica spune că s-a apelat la un expert contabil, după care, la scurt timp, a intrat în rol Biroul Executorului Judecătoresc Bîrseşteanu din Târgu-Jiu: „Instanţa a stabilit un anumit cuantum al chiriei pentru cele două terenuri. S-a făcut un raport de expertiză contabil, în baza căruia a luat chiria mai mare decât în Bucureşti. Să disponibilizezi din conturile comunei bani din momentul în care nu este parte în proces cred că reprezintă un mare act de corupţie. În momentul în care Jurebie este şi reclamant şi pârât se află în conflict de interese“.

Voica spune că parte în proces a fost Instituţia Primarului comunei şi, din acest motiv, s-a introdus poprire pe salariul primarului: „În baza raportului de expertiză a unui contabil expert de la Craiova, executorul judecătoresc Bârseşteanu a executat conturile comunei. Până în acest moment, s-a executat suma de 1 milion de lei. Suma a fost virată în conturile familiilor Jurebie, adică mamei şi fiilor. De asemenea, alături de familia primarului se mai numără la moştenitori şi familia Cioc, care s-a constituit legatar testamentar al familiei Sadoveanu“.


Vilele primarului Jurebie FOTO Alin Ion

Consilierul local susţine că executorul judecătoresc a început executarea şi împotriva lui Jurebie, în calitate de primar, dar edilul a făcut contestaţie. Din acest motiv, demersul de executare s -a îndreptat împotriva conturilor comunei Săcelu, care nu a fost, totuşi parte în proces. „S-a ajuns să se pună sechestru pe salariul primarului în mod legal, în condiţiile în care instituţia primarului a fost parte în proces. I-a luat banii primarului pe o lună sau două ca să-i dea tot lui. După ce primarul a văzut cum stau lucrurile a introdus în proces unitatea administrativ teritorială, pe care a executat-o de aproaximativ 1 milion de lei. Din 2012 şi până în 2015, banii s-au tot virat în conturile celor două familii. Banii au venit de la bugetul consolidat pentru stingerea arieratelor“, mai susţine Voica.

Familia Jurebie revendică staţiunea

Potrivit lui Voica, familia Jurebie revendică în prezent mai multe suprafeţe de teren cu suprafaţa totală de 600 de hectare, printre care şi baza de tratament  sau şcoala din localitate. „Cererea la Legea 247, introdusă de Eugenia Jurebie şi Ioan Cioc, a fost discutată în perioada în care eram preşedintele comisiei locale de fond funciar şi noi am respins-o.

vilele lui jurebie

 Ea a contestat la instanţă şi cere 300 hectare de pădure, baza de tratament Săcelu, cei doi versanţi din staţiunea Săcelu, şcoala Săcelu şi curtea şi încă 100 hectare de terenuri. 

Jurebie

Terenul de sub baza de tratament a fost al familiei Săceleanu, care a dat în 

judecată CEO şi a primit 100.000 de lei ca despăgubiuri fiind de utilitate publică“, mai spune Voica.

Primarul Jurebie: „Oricine poate cere orice“


Florin Jurebie deţine şi un local chiar pe plaja staţiunii Săcelu. Primarul se eschivează şi nu spune ce sumă a primit ca despăgubiri: „Eu nu cunosc şi nu ştiu despre ce este vorba. Eu stau departe de tot ce priveşte familia mea pentru că nu vreau să intru în conflcit de interese. Nu s-a pus poprire pe salariul meu sau pe vreun cont. Dacă el cunoaşte mai bine, luaţi de bun ce spune el. Au fost hotărâri judecătoreşti care au fost date dinainte de a veni eu primar. Dacă este ceva ilagal sunt organe care pot cerceta. Bugetul comunei Săcleu este undeva la 300.000 de lei, deci nu are cum. Nu ştiu câţi bani s-au acordat despăgubiri. (...) Familia mea, pe vremea respectivă, s-a judecat cu el ca primar şi cu unitatea Administrativ Teritorială. Nu ştiu exact ce sume. A început campania electorală sau ce? Puteţi să mergeţi la instanţă să vedeţi ce cere familia mea. Oricine poate cere orice“, susţine primarul Jurebie.

Primarul Jurebie recunoaşte în contestaţia la executare că a s-a pus poprire pe contul său de salariu

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite