Metode de creştere a imunităţii după o zi agitată. Ce procedeu de relaxare ne ajută să refacem echilibrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mişcarea în aer liber contribuie la creşterea imunităţii FOTO Shutterstock
Mişcarea în aer liber contribuie la creşterea imunităţii FOTO Shutterstock

Agitaţia cotidiană şi o viaţă dezordonată sunt principalii factori care reduc imunitatea. Câteva sfaturi simple şi metode de relaxare ne ajută să ne refacem echilibru după o zi de muncă.

Nu avem nevoie de vreun leac-minune pentru a ne menţine o stare de sănătate bună. Un stil de viaţă echilibrat, cu respectarea orelor pentru a mânca sau a dormi, mişcarea şi, în special, un tonus pozitiv ne ajută să avem un organism puternic.

„Atunci când vorbim despre creşterea imunităţii, vorbim de fapt despre creşterea rezistenţei  organismului în faţa bolilor. Iar această rezistenţă este rezultatul unui stil de viaţă sănătos. Nu putem trăi haotic şi să ne imaginăm că, dacă înghiţim un medicament miraculos sau mai ştiu eu ce ceai sau tinctură, gata, de aici încolo nu mai avem probleme cu boala. Organismul este un tot unitar, perfect adaptat la mediul înconjurător, cu care traieşte în interrelaţie. Trăim într-o perfectă simbioză cu tot ce ne înconjoară, inclusiv cu tot felul de bacterii, virusuri sau paraziţi. Ca o curiozitate, avem mai multe bacterii în intestin decat celule în corp. Deoarece natura a conceput organismul nostru ca pe o părticică din tot ce ne înconjoară, atunci, pentru a-l menţine în parametrii optimi, trebuie să avem grijă să nu-l separăm de mediul natural. Suntem special făcuţi să trăim în aer liber, să bem apă nesterilizată, să consumăm mâncare proaspătă, să ne odihnim suficient şi să ne bucurăm de viaţă. Râsul din toată inima e cel mai bun semn că organismul nostru se află într-o stare de sănătate perfectă“, explică specialistul homeopat Bogdan Adrian Neguleasa, din Târgu Jiu, pe site-ul său. 

Specialistul consideră că stlul de viaţă actual este dezordonat şi, astfel devenim mult mai sensibili şi expuşi factorilor externi. „În societatea actuală, acest stil de viaţă a devenit aproape un lux. Mâncăm prost, pe apucate, cu gândul mereu în altă parte. Suntem din ce în ce mai sedentari, mai stresaţi, mai obosiţi. Am ajuns în situaţia în care trebuie să alegem: continuăm aşa şi vom fi din ce în ce mai stresaţi, mai bolnavi, mai neputincioşi, sau ne luăm inima în dinţi şi trecem la un alt stil de viaţă care să ne permită să ne bucurăm de ceea ce avem?“, se întreabă Neguleasa.

„Odihniţi-vă suficient“

Odihna are cel mai important rol în menţinerea imunităţii. Specialistul homeopat recomandă să nu adormiţi cu lumina aprinsă sau cu televizorul în funcţiune:

„Încercaţi să aveţi un somn odihnitor, indiferent de durata lui. Nu adormiţi în faţa televizorului deschis. Succesiunea de imagini şi lumini induce o stare de supraexcitaţie a scoarţei cerebrale, care se prelungeşte şi după ce adormiţi. Astfel, veti adormi greu, iar somnul va fi superficial şi neodihnitor. Încercaţi ca înainte de culcare să va concentraţi atenţia asupra unui singur lucru, ca de exemplu paginile unei cărţi,la lumina veiozei, care să dea posibilitatea cortexului să ia o pauză. Nu dormiţi cu lumini aprinse, deoarece lumina inhibă secreţia melatoninei, principalul hormon care induce starea de somn. Dacă totuţi persistă insomnia, puteţi apela la capsule cu melatonină vegetală sau cateva picături de tinctură de Valeriană, Passiflora sau Melissa“.

Alegeţi relaxarea, în locul stresului

Cănd suntem stresaţi, corpul descarcă hormoni care pun organismul în stare de alertă şi cresc consumul de energie, secătuindu-ne de puteri. Inducerea unei stări de relaxare detensionează cortexul cerebral şi încetineşte procesele metabolice, economisind, astfel, energia pe care corpul o poate folosi în alte scopuri, ca de exemplu în lupta împotriva microbilor. Mai mult, fiind relaxaţi, muşchii nu mai au nevoie de tot atât sânge ca atunci când sunt contractaţi. Astfel, relaxarea musculară permite redirecţionarea sângelui spre ţesuturile cu rol în imunitate şi permite transportul rapid şi în cantitate mare în tot corpul a celulelor specializate în lupta împotriva agresorilor.

Metode de relaxare

Un film, o glumă sau o muzică de calitate sunt metode de relaxare, după o zi agitată. Medicul homeopat Bogdan Adrian Neguleasa recomandă următoarea metodă de relaxare: „Pentru cei care sunt prea ocupaţi sau prea comozi, le sugerez următoarea tehnică: lăsaţi-vă pe spătarul scaunului şi închideţi ochii, fără a strânge tare pleoapele. Fiţi atenţi la respiraţia voastră. Urmăriţi aerul care intră şi iese, număraţi câte secunde durează fiecare etapa. Concentraţi-vă pe respiraţie, nu vă gândiţi la nimic altceva. Veţi observa că respiraţia devine mai amplă, scade frecvenţa şi cresc pauzele dintre inspir şi expir. Încercaţi să faceţi acest lucru de mai multe ori pe zi, timp de câteva minute. Această tehnică reduce starea de agitaţie şi ajută mintea să se concentreze asupra unui singur lucru“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite