FOTO Doi fraţi care suferă de hemofilie au ridicat de la zero un centru pentru persoane cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea şi Daniel Andrei sunt doi fraţi, de 45 şi 40 de ani, din Târgu Jiu, care suferă de hemofilie. Cei doi au reuşit să ridice de la zero, doar cu bani privaţi, un centru de agrement pentru persoanele cu dizabilităţi, care urmează să fie inaugurat vineri, 3 mai.

Mircea şi Daniel conduc Asociaţia pentru Persoane cu Handicap din Oltenia. Cei doi s-au gândit să-i sprijine pe semenii lor. 

Asociaţia Persoanelor cu Handicap din Oltenia s-a înfiinţat în anul 2001. „A luat naştere din dorinţa de a veni în sprijini persoanelor cu dizabilităţi“, ne spune Mircea.

Primul club pentru persoanele cu handicap a fost deschis în anul 2007 într-un spaţiu din zona gării. „Era in spaţiu pus la dispoziţie de către o persoană care avea o fiică cu handicap. Acolo desfăşurăm activităţi recreative“, povesteşter Mircea Andrei. 
 

În anul 2013 a fost deschis de către Primăria Târgu Jiu, în urma unui proiect cu finanţare europeană, Centrul de zi „Christian“, care funcţionează şi în prezent, fiind administrat de către Asociaţia pentru Persoane cu Handicap din Oltenia. „Persoanele cu handicap nu aveau un loc unde  să ne putem întâlni pentru a socializa, să-şi spună poveştile de viaţă, pentru că fiecare persoană cu handicap crede că boala lui este cea mai grea, dar când intră în contact cu alte persoane bolnave, observă să lucrurile nu stau aşa cum şi le închipuiseră“, a precizat Mircea. 

Tot profitul obţinut de unitatea protejată, investit într-un centru

Imagine indisponibilă

Legea nr. 448/2006 privind protectia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a asigurat cadrul înfiinţării de unităţi protejate. Acestea puteau să fie înfiinţate de către asociaţii sau de firme, cu condiţia ca o parte importantă din angajaţi să fie persoane cu dizabilităţi. În plus, asociaţiile care înfiinţau astfel de unităţi aveau obligaţia ca 75% din profitul obţinut să fie îndreptat tot către acţiuni cu carcater social. Unităţile protejate se adresau societăţilor mari cu peste 50 de angajaţi care au obligaţia să aibă un procent de 4% din numărul total al angajaţilor din rândul persoanelor cu dizabilităţi. În caz contrar, firmele sunt obligate să plătească la stat câte un salariu minim pe economie pentru fiecare loc de muncă ce trebuia ocupat de către o persoană cu handicap sau mai aveau posibilitatea să cumpere produse sau servicii de la unităţile protejate. 

„În cadrul asociaţiei a funcţionat unitatea protejată „Sfântul Andrei“, în cadrul căreia au fost angajate patru persoane cu handicap, ceea ce însemna cam 75% din numărul total de salariaţi. A fost înfiinţată în baza Legii nr. 448/2006 şi comercializa produse şi servicii către societăţile care avea peste 50 de salariaţi. Toate fondurile obţinute au fost investite într-un centru destinat persoanelor cu dizabilităţi. Am investit tot ce s-a câştigat prin unitatea protejată. Am achiziţionat, în anul 2013,o casă veche şi un teren de 2.500 de metri pătraţi cu suma de 360.000 de lei. Greul abia atunci a început, pentru că pe teren era o vegetaţie luxuriantă, cu foarte multe denivelări. Am adus foarte multe maşini cu pământ pentru a nivela locul, buldozere şi excavatoare“,

ne-a relatat Mircea Andrei. 

Singurul centru din ţară înfiinţat cu fondurile unei unităţi protejate

Mircea Andrei ne spune că este singurul centru din ţară pentru persoane cu handicap cosntruit în urma funcţionării unităţii protejate: „Este singurul centru din ţară care s-a realizat în urma funcţionării unei unităţi protejate. Acesta a fost şi scopul legii: dezvoltarea de programe de integrare socio-profesionale pentru persoanele cu dizabilităţi. Legea obliga unităţile protejate care funcţionau în cadrul asociaţiilor să folosească 75% din banii obţinuţi pentru activităţi de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi, dar noi am alocat 100% din banii obţinuţi şi chiar mai mult în sensul că am dat bani şi din bugetul familiilor. Nu am făcut un calcul al banilor personali pe care i-am cheltuit. Oricum am cheltuit mulţi bani din salarii“.

Activităţi sportive pentru persoanele cu handicap

Centrul „Iosua“, care va fi inaugurat mâine, va oferi servicii complementare centrului existent, „Christian“ în sensul că persoanele cu handicap au posibilitatea să practice diferite activităţi sportive şi recreative în aer liber deoarece dispune de un teren de sport, un foişor, precum şi de alte facilităţi. Centrul a primit toate aprobările necesare pentru a funcţiona şi va fi deschis doar sâmbăta. 

Investiţia totală în Centrul „Iosua“ s-a ridicat la aproximativ 650.000 de lei. „Sunt mulţumit de rezultat mai ales atunci când văd foarte multe persoane cu dizabilităţi care se simt bine. Eu mă încarc cu energie pozitivă atunci când văd lumina din ochii persoanelor cu handicap. Eu consider că suntem trecători pe această lume, iar lumea veşnică este cea care contează şi depinde cum ajungi la Dumnezeu. Contează foarte mult faptele noastre. Ce satisfacţie să ai dacă acumulezi doar pentru tine?“, a mai adăugat Mircea.

Cei doi fraţi nu se opresc aici şi au planuri şi mai mari. „Ne dorim ca să amenajăm un teren sintetic de mini fotbal, de baschet şi de volei. Investiţia este foarte mare şi ne-am bucura să vină alături de noi persoanele care ne pot ajuta, mai ales că unitatea protejată nu mai funcţionează şi nu mai avem o sursă de finanţare. Ne dorim să reabilităm o clădire mai veche, unde să realizăm o sală multifuncţională şi un centru de conferinţe. Ne dorim să organizăm tabere educaţionale, competiţii sportive şi un centru de conferinţe. Ne dorim să facem un complex util pentru persoanele cu handicap. Ne bucurăm că în momentul acesta familiile noastre s-a aliniat la visul nostru şi face parte din viaţa noastră“, a spus Daniel Andrei. 

Unităţile protejate, trase pe dreapta

Din toamna anului 2017, prevederile legale privind funcţionarea unităţilor protejate s-au modificat printr-o ordonanţă de urgenţă. Astfel, societăţile cu peste 50 de angajaţi nu mai au posibilitatea să cumpere produse sau servicii de la unităţile protejate, dacă nu au persoane cu handicap angajate, pondere de 4% din numărul total al salariaţilor. În aceste condiţii, unitatea protejată din cadrul Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia nu mai funcţionează în prezent. „Este un lucru bun că se caută în prezent să fie angajate persoane cu dizabilităţi, cu toate că unitatea noastră nu mai funcţionează. Cred că s-a luat o decizie înţeleaptă, pentru că multe unităţi protejate nu funcţionau în interesul persoanelor cu handicap, dar cred că ar fi trebuit să se găsească o formă de sprijinire a unităţilor care funcţionau în cadrul asociaţiilor, pentru că cea mai mare parte din fonduri erau investite în folosul persoanelor cu dizabilităţi“, a precizat Daniel Andrei.

A scăpat ca prin minune cu viaţă

Imagine indisponibilă

Hemofilia este o boală rar întâlnită, înnăscută şi moştenită de la mamă. Boala este cronică, iar tratamentul constă în administrarea de factor 8 sau 9, în funcţie de fiecare bolnav. Îi afectează în general pe bărbaţi şi constă în lipsa din organism a factorului 8 sau 9 care participă coagularea sângelui. Astfel, o persoană care suferă de hemofilie poate sângera mai mult timp după o rănire decât o persoană sănătoasă. Sângerările interne pot însă afecta organele şi ţesuturile şi pot pune viaţa în pericol. Aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Mircea Andrei, pe fondul lipsei administrării factorului 8, care în perioada respectivă nu se găsea în spital. „A sângerat şi s-a capsulat la un moment dat, pentru că nu am avut de unde să procur atunci factor“, povesteşte Mircea.

Anul 2003 a fost unul de cumpănă. în viaţa lui Mircea Andrei. Medicii nu-i mai dădeau nicio şansă de supravieţuire, asta şi pentru că a suferit şi de o septicemie, după ce hematomul s-a spart. „Am avut un hematom retroperitoneal care s-a suprainfectat şi am suferit şapte intervenţii chirurgicale. Nouă luni de zile am fost imobilizat la pat, iar trei ani zile am fost internat în spital. În această perioadă am avut o pungă colostomică, iar şansele de supravieţuire erau minime. Chiar şi medicii nu îmi acordau şanse de supravieţuire. Ajunsesem la 40 de kilograme. Hematomul era localizat în abdomen şi, la un moment dat s-a spart şi a declanşat o septicemie. Doamna profesor Şerban de la Timişoara a făcut eforturi mari. A mers în Germania şi a găsit o echipă de medici dispuşi să mă opereze. Era unul dintre puţinele cazuri de acest fel din lume. O consider pe doamna doctor Şerban ca pe a doua mamă. Am o mamă care mi-a dat viaţă şi o altă mamă care m-a menţinut în viaţă. Echipa de medici a venit din Germania chiar şi cu «factorul 8» fără de care nu se putea face operaţia. A fost un adevărat miracol. Intervenţiile au fost efectuate împreună cu medicii români“, a povestit Mircea clipele dificile prin care a trecut.

După ce totul s-a terminat cu bine, Mircea a luat decizia să-şi dedice viaţa ajutării persoanelor cu handicap. „Mircea are o vorbă, că viaţa pe care o trăieşte acum, după ce i s-a întâmplat, este un bonus de la Dumnezeu. Suntem doi fraţi cu destine apăsate de boală, dar avem împreună un singur vis, să facem o lume mai bune pentru persoanele cu dizabilităţi şi nu numai“, ne mărturiseşte Daniel.

Problema care se pune în prezent este asigurarea resurselor necesare pentru funcţionarea centrului, mai ales că unitatea protejată a asociaţiei nu mai funcţionează. „Sper să găsim oameni care să ne ajute, pentru că este foarte dificil pentru noi să asigurăm toate costurile necesare funcţionării centrului şi anume: salarizarea personalului, costurile utilităţilor şi alte cheltuieli de administrare“, a mai precizat Daniel Andrei.

Mircea Andrei a terminat Facultatea de Ştiinţe Economice şi a activat timp de 25 de ani la Inspectoratul de Stat pentru Persoane cu Handicap în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi. În anul 2005, Inspectoratul s-a unit cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, iar de aproximativ o jumătate de an îşi desfăşoară activitatea în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, la Direcţia Juridică, la Compartimentul Contractări Servicii Sociale şi Coordonare Asistenţă Socială. 

Daniel a absolvit două facultăţi în cadrul Universităţii Babeş - Bolyai din Cluj Napoca: Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi Facultatea de Psihopedagogie Specială, la care se adaugă două mastere. Daniel Andrei şi şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Direcţiei de Protecţie Socială în cadrul Primăriei Târgu Jiu. Din anul 2013, acesta este directorul Centrului Christian pentru persoane cu handicap. 
   

Târgu-Jiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite