Cum se prepară faimoasa băutură tequila. Este făcută din fructe care se pârguiesc şi zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tequila se păstrează cel mai bine în butoaie din stejar
Tequila se păstrează cel mai bine în butoaie din stejar

Tequila este băutura tradiţională a mexicanilor, aşa cum este ţuica sau palinca la români. Are o istorie îndelungată, fiind făcut din agavă albastră, un fruct care se coace chiar şi în zece ani.

Tequila se produce în Mexic din căpăţânile de agavă albastră, pe care mexicanii le numesc piñas. Agava albastră era venerată încă de pe timpul aztecilor şi mayaşilor. Aceasta o simboliza pe zeiţa Mayaheul a fertilităţii şi considerată mama zeilor, care avea 400 de sâni la care-şi alăpta cei 400 de copii.
 

Strămoşul tequilei este vinul de mezcal. Don Pedro Sanches de Tagle, marchiz de Altamira şi Caballero al ordinului de Calatrava, a deschis în 1600 prima fabrică de vin de mezcal la Hacienda Cuisillos.

Tequila a fost produsă pentru prima dată în secolul al XVI-lea, iar producţia la nivel industrial a început două secole mai târziu. José Cuervo a fost primul producător oficial de tequia. În anul 1758, acesta a obţinut de la regele Spaniei aprobarea de a cultiva plantele şi a fabrica băutura. 
 

Tequila a început să devină din ce în ce mai cunoscută odată cu revoluţia mexicană, de la începutul secolului al XX-lea. De asemenea, în perioada prohibiţiei americane, băutura a cunoscut o largă şi rapidă răspândire pe teritoriul SUA. 

Cum se face tequila

Pentru a ajuns la maturitate, fructele ai nevoie să se coacă chiar şi zece ani, perioadă în care trebuie să acumulează un conţinut de zahăr de minim 24%. După ce sunt culeze, căpăţânile sunt tăiate în bucăţi şi coapte un timp îndelungat care poate ajunge şi la 72 de ore, după care se zdrobesc pentru a se extrage sucul. Lichidul extras este amestecat cu apă şi se lasă la fermentat. Când mustul ajunge la o tărie alcoolică de 4-7%, se trece la distilat de două sau de trei ori. Alcoolul ajunge, astfel, la o tărie de 55-60%. Băutura este păstrată cel mai bine în butoaie de stejar.

Cum se bea tequila

Se recomandă să se bea la temperatura locului. Atunci aroma acesteia este simţită cel mai bine. 

Lingi. sorbi, muşti, aceasta este tehnica cea mai răspândită după care se bea un shot de tequila. Se linge sarea pusă pe mână, între degetul mare şi arătător, se bea până la fund tequila, după care se muşcă dintr-o felie de lămâie. Păhărelul tradiţional de tequila este denumit „caballito” (căluţ). Acesta este subţire, fără picior şi are maxim 50 de ml de alcool. 

Cocktailul Margarita

Cocktailul Margarita a făcu şi mai cunoscută băutura mexicanilor. Este denumit aşa după o celebră actriţă americană, Marjorie King. Cocktailul conţine tequila, suc de limetă şi lichior.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite