Cum obţineau permisul de conducere candidaţii care dădeau şpagă examinatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii erau favorizaţi de către examinatori
Candidaţii erau favorizaţi de către examinatori

Procurorii anticorupţie au deschis un nou dosar penal cu privire la obţinerea permisului de conducere pe şpagă. Vizaţi sunt mai mulţi lucrători din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCÎV) Gorj.

Dosarul vizează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie - dare, luare de mită, trafic de influenţă - de către inspectori principali şi lucrători de poliţie din cadrul SPCRPCÎV Gorj, directori ai unor şcoli de şoferi şi instructori auto. Potrivit procurorilor DNA, 70 candidaţi la promovarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere în perioada 2012 – 2013 au fost favorizaţi. „În perioada 2012 – 2013, instructori ai unei Şcoli de şoferi au creat în rândul cursanţilor şcolii de şoferi convingerea că au relaţii şi influenţă la nivelul lucrătorilor de poliţie din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Gorj şi îi pot sprijini în promovarea examenului pentru obţinerea permisului în schimbul unor sume de bani despre care au lăsat să se înţeleagă că vor fi date examinatorilor“, se menţionează într-un comunicat al DNA Gorj.

200 de euro sau prestarea de servicii pentru a obţine permisul

Conform procurorilor, lista candidaţilor care doreau să promoveze examenul pentru obţinerea permisului de conducere «contra cost» era comunicată instructorului, iar sumele de bani, de regulă câte 200 de euro, erau predate examinatorilor, în parte, anterior examenului, iar restul după proba practică.
O altă modalitate a constat în achitarea contravalorii unor bunuri solicitate de lucrătorii de poliţie ori prestarea pentru aceştia a diverse servicii.

Poliţiştii apăsau pedala sau manevrau volanul în locul candidaţilor care dădeau şpagă

Procurorii anticorupţie arată că poliţiştii examinatori apăsau pedala în locul candidaţilor care dădeau şpagă sau chiar manevrau volanul. „Ajutorul acordat de examinatori candidaţilor la proba practică se realiza fie prin testarea pe o durată redusă cu mult sub minimul de 25 minute pentru fiecare candidat pe un traseu facil, centură sau alte sectoare de drum public ce nu prezintă elemente care să pună în dificultate candidatul şi să atragă depunctarea acestuia, şi fără solicitarea efectuării altor manevre (mers înapoi, întoarcere, parcare, depăşire, etc. fie prin acţionarea comenzilor autovehiculului (pedală frână, manevrare volan, etc.) de către examinator, în situaţiile în care se impuneau (pietoni aflaţi pe trecere, pericol de impact cu alte autoturisme, risc de coliziune cu alte obstacole precum bordură, stâlp, gard, etc.) fără depunctarea candidaţilor“, se arată în comunicatul DNA.
 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite