Mitel Pasăre, descoperitorul și susținătorul de talente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitel Pasăre, profesor de nai și directorul Liceului de Muzică și Arte Plastice «Constantin Brăiloiu» din Târgu-Jiu, s-a clasat pe locul trei în campania «Profesorii cu care Târgu-Jiul se mândrește». Cu toate că nu a primit suficiente voturi pentru a se clasa în primii cinci, Mitel Pasăre a fost preferat de redactori și juriul de specialitate.

Mitel Pasăre a înființat clasa de nai de la Liceul de muzică și arte plastice «Constantin Brăiloiu» și a dăruit 70 de naiuri elevilor pe care i-a pregătit. A reușit să atragă către acest instrument muzical tradițional un număr foarte mare de elevi, astfel încât, la Liceul «Constantin Brăiloiu» studiază naiul cei mai mulți elevi din Oltenia. Mitel Pasăre şi-a amenajat, cu resurse proprii, o sală de cursuri.

Confecţionează manual instumente muzicale. Această pasiune a avut-o de mic, pe când a realizat primul nai din spice de grâu şi miez de pâine, ajungând mai apoi să realizeze adevărate instrumente de suflat. În tinereţe a lucrat la un nai din oase de picioare de curcan. După un timp a revenit ca instructor de muzică la Casa de Cultură a Tineretului din Târgu-Jiu. Din anul 1996 a venit ca profesor  la catedra de instrumente muzicale la „Clubul Elevilor“ şi tot aici ca dirijor al Ansamblului Muguraşii Gorjului. 

Mitel Pasăre este prieten cu maestrul Gheorghe Zamfir, care-l consideră pe naistul gorjean copilul său de suflet. „Prin intermediul profesoarei de la Universitatea „Spiru Haret“ l-am cunoscut în sfârşit pe Gheorghe Zamfir. Pentru că nu exista în Gorj o metodă de nai, l-am rugat să-mi ofere una ca să învăţ elevii după ea. Pe lângă carte mi-a oferit cadou şi un nai. De atunci am rămas prieteni buni. Mă consideră copilul lui de suflet. În acea carte erau trei sute de piese, au am cules două sute de pe la instrumentişti gorjeni şi am scos o carte“, ne spune Mitel Pasăre.  Acesta a primit titlul de doctor în muzică după o prezentare în care a cântat la numai puţin de 20 de instrumente. Teză de doctorat a fost susţinută la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti în faţa unui juriu format din cinci membri reprezentanţi ai unor universităţi din ţară. Tema tezei de doctorat pe care a susţinut-o Mitel Pasăre a fost «Instrumentele muzicale populare aerofone în practica gorjenească». Acesta a prezentat 52 de instrumente muzicale. „Este singura lucrare de doctorat din ţară cu atâtea instrumente. Am cântat la 20 de instrumente pentru că nu am avut timpul necesar. Prezentarea a durat o oră şi jumătate, în condiţiile în care în mod normal se alocă 30 de minute“, a precizat Mitel Pasăre. Îndrumătorul tezei de doctorat a fost Gheorghe Oprea, un cunoscut folclorist şi şeful catedrei de muzicologie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite