Târgovişte: Marius Popescu, profesorul îndrăgostit de munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Marius Popescu, profesorul îndrăgostit de munte
Târgovişte: Marius Popescu, profesorul îndrăgostit de munte

A descoperit muntele la 12 ani şi a visat să fie primul român care urcă pe Everest. Şi-a dorit să ajungă arheolog dar a descoperit că vocaţia lui este formarea tinerilor. A creat un cerc de turism şi este realizatorul unei emisiuni de televiziune, prin care încearcă să insufle târgoviştenilor dragostea faţă de natură.

Marius Popescu este profesor de istorie la Liceul Ion Heliade Rădulescu din Târgovişte. Este pasionat de meseria lui, deşi crede că, în ultimul timp, învăţământul a luat-o pe o cale greşită.

Pasiunea pentru istorie a descoperit-o din copilărie.”După prima oră de istorie din gimnaziu, am venit acasă la mama şi i-am zis că vreau să mă fac arheolog. Asta a fost cea mai constantă dorinţă a mea”, povesteşte Marius. După liceu a fost admis la Facultatea de Istorie din Sibiu. Şi-a petrecut vacanţele pe şantierul arheologic de la Orăştie, unde, sub îndrumarea profesorului Zeno Pintea, a făcut parte din echipa care a descoperit în 1992 o biserică rotondă în stil bizantin, datând din secolul XI. Imediat ce şi-a terminat studiile a vrut să se angajeze ca arheolog la Muzeul de Istorie din Târgovişte, dar salariul foarte mic nu îi putea asigura un trai decent şi a fost sfătuit să intre în învăţământ.

După primul trimestru şi-a dat seama că vrea să rămână profesor

A început cariera de dascăl la Liceul 5, în 1996. „După primul trimestru, mi-am dat seama că asta vreau să fac. Încă mai cred că este o meserie nobilă, care poate ridica o naţiune”, spune Marius. Nu a predat într-un liceu de elită. Dimpotrivă, avea destui copii cu probleme. A acceptat provocarea şi şi-a îndeplinit misiunea fără jumătăţi de măsură. „Ştiau, treceau, nu ştiau, mai învăţau. Principiul după care m-am ghidat a fost cel al valorii. Am fost unul din cei care au crezut că menirea educaţiei este de a cerne printr-o sită elevii, că vorba lui Creangă: dacă toată lumea ar avea carte, cine ne-ar mai descălţa de ciubote”, spune profesorul.

Şi-a schimbat de-a lungul anilor perspectiva, văzând cum societatea promovează nonvalorile. „Cum să le spun copiilor că este bine să înveţe carte când ei văd cum analfabeţii conduc ţara?”, spune Popescu.

A descoperit muntele la 12 ani

Nu a renunţat la idealuri, însă. „Pentru cei câţiva elevi care vor rămâne la suprafaţa sitei, merită să te lupţi. Aşa cum şi pentru mine s-a luptat cineva. În gimnaziu, am avut parte de un dascăl, în adevăratul sens al cuvântului, profesorul Petre Kusceac. Îi mulţumesc şi acum pentru ceea ce a făcut pentru mine. Vreau să fac acelaşi lucru pentru elevii mei, să îi fac să gândească, să le arăt că nimic nu e imposibil”, povesteşte Marius. La cercul de turism al profesorului Kusceac şi-a descoperit pasiunea pentru munte şi drumeţii. „Când nu făceam drumeţii şi tabere, visam la cele mai înalte vârfuri din lume. Ţineam în coperta cărţii de română, cartea Pamir’77”, îşi aminteşte acesta.

În 1997, a început alpinismul, alături de Geo Badea, pe trasee din Piatra Craiului, Cheile Turzii, sau Bucegi. În 1999 devine membru aspirant al formaţiei Salvamont Dâmboviţa şi tot în 1999 cucereşte cel mai spectaculos vârf din Europa, Matterhorn, 4478m. În 2000 ajunge pe cel mai înalt vârf din Africa de Nord, Djebel-Toubkal de 4165 m. Anul viitor a programat o expediţie în Anzi, ţinta fiind vârful Aconcagua. Din 1997 până în 2001, Marius a pus bazele unui cerc de turism numit „NOMAD”, în cadrul căruia a organizat tabere de ecologizare cu elevi târgovişteni.

„Carpe diem”

Din 2007, Marius a început colaborarea cu audiovizualul. “Prima emisiune a fost la un post de radio local, White FM. Făceam o paralelă între istoria contemporană şi muzica acelor vremuri. Ascultăm prea multe orori în zilele noastre. Am vrut să deschid gustul târgoviştenilor pentru muzica bună”, povesteşte Marius.

În prezent este realizatorul emisiunii „Carpe Diem”, la Minisat TV. „Este o emisiune despre munte, menită să popularizeze un turism civilizat”, încheie profesorul.

Ce îi place:
„Aş asculta la nesfârşit muzica celor de la Jethro Tull, mi-a plăcut muntele încă de când eram copil. Ciorba de burtă este excelentă când cobori din munte, la fel şi micii. Îmi place la nebunie Pantera Roz.”

Ce nu îi place:
„Nu suport „ţăranii de oraş” iar în perioada campaniilor electorale, m-aş muta din oraş. Nu îmi plac ardeii umpluţi şi nici laptele fiert. M-a enervat de când mă ştiu materialul lycra.”

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Ai fost vreodată în situaţii limită pe munte?
M.P.: „Da, eram în Maroc în anul 2000, coboram de pe vârful Toubkal, 4165 de metri şi m-a înţepat o viespe berberă. Am început să am febră mare şi frisoane, aveam nişte dureri musculare incredibile, nu mai puteam să merg. O bătrână localnică mi-a zis că nu mai scap, că o să mor. Eram în mijocul pustietăţii, la mare distanţă de orice spital. Au fost trei zile în care m-am rugat într-una să nu mor acolo, să ajung în ţară ca să mor acasă.”

Ce te-a făcut să rămâi în învăţământ?
M.P.: „M-a încântat ideea de a dezvolta elevilor capacitatea de a gândi, astfel m-am axat pe partea formativă şi nu informativă. Am şi demarat anul acesta un proiect, intitulat „Să nu uiţi!”,  un concurs judeţean, pe teme de istoria comunismului. Am plecat de la ideea că ororile comunismului au fost prea repede uitate. Generaţiile tinere trebuie să înţeleagă evenimentele istorice şi să împiedice repetarea lor în viitor.”

PROFIL:
Data naşterii: 20.02.1972, Bucureşti
Studii: Facultatea de Istorie-Antropologie, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu
Profesie: profesor de istorie
Familie: căsătorit, are o fată de 5 ani şi un băiat de 2 ani

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite