Reţeta de succes pentru oase puternice. Ce alimente recomandă specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă din primele luni de viaţă, copiii trebuie să primească aportul de vitamine din laptele mamar sau din laptele praf care conţine elemente esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă de mai târziu. Alimentele sănătoase şi pline de vitamine, în special Calciu şi vitamina D, nu trebuie să lipsească din dieta zilnică a tuturor dacă vrem să avem oase puternice.

Calciul fortifică oasele şi dantura, în timp ce vitamina D îmbunătăţeşte absorbţia calciului şi creşterea oaselor. Aceşti nutrienţi sunt importanţi atât în copilărie, cât şi la bătrâneţe. O cantitate mare de calciu şi vitamina D în corp previne apariţia fracturilor şi a osteoporozei, o boală caracterizată prin fragilitatea oaselor. Adulţii de până la 50 de ani ar trebuie să consume zilnic o doză de 1.000 de miligrame de calciu şi 200 de unităţi de vitamina D, iar vârstnicii de peste 50 de ani au nevoie de o doza mai mare de 1.200 de miligrame de calciu şi între 400 şi 600 de unităţi de vitamina D.

osteoporoza

Printre cele mai bune alimente care fortifică oasele se numără iaurtul, laptele, brânza, sardinele (foarte bogate în calciu şi vitamina D), ouăle, somonul, spanacul, tonul, cerealele fortificate sau varza. 

La toate acestea puteţi adăuga, în cantităţi moderate, sucurile naturale, cum ar fi cel de proaspăt de portocale. Studiile au demonstrat că acidul ascorbic din sucul de portocale poate ajuta la stabilizarea calciului în corp.

osteoporoza

Obiceiuri care clădesc oase solide 

Un adult are 206 oase cu forme şi mărimi diferite. Mai mult de jumătate din ele se află la mâini şi la picioare, părţile corpului care pot realiza cele mai multe mişcări. Toate oasele sunt organe vii care se regenerează permanent şi care conţin vase sanguine şi nervi. Partea dură a oaselor este substanţa osoasă, iar în interiorul lor este măduva, un fel de gelatină galbenă, ce conţine grăsime, sau roşie, ce produce celule sanguine. Ţesutul substanţei osoase este compact, dar poate fi şi spongios, nu doar la oase diferite, ci şi la nivelul aceluiaşi os.

Studii recente arată că, de fapt, la nou-născuţi absorbţia calciului nu este dependentă de prezenţa vitaminei D în organism, dar că deficitul de calciu determină nişte schimbări la nivelul celulelor stem mezenchimale din măduva spinării. Acestea, în cursul vieţii, ar trebuie să devină osteoblaste (celule care formează oasele), dar de fapt ele sunt „reprogramate" să devină celule grase. 

Un obicei bun pentru a-ţi păstra oasele sistemul osos puternic este şi mişcarea zilnică, de orice fel. De asemenea, este bine să limităm consumul de cafea la maximum două ceşti pe zi sau să o combinăm cu lapte pentru a a-i diminua efectul de excreţie a calciului din corp.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite