Cum vor să rezolve oamenii de ştiinţă o  problemă uriaşă care sufocă planeta. Materialul care ar putea fi reciclat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Lystek
FOTO: Lystek

Poluarea afectează toată planeta, iar materialele plastice ajung în mări şi oceane până la cele mai mari adâncimi. Plasticul ajunge, fără să ne dăm seama, chiar şi în mâncare. Este, fără îndoială, o problemă globală, pe care o echipă de cercetări pare să o fi rezolvat, cel puţin în laborator.

Oamenii de ştiinţă de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley (SUA) au anunţat că au realizat un plastic de ultimă generaţie capabil să fie reciclat din nou şi din nou fără să-şi piardă din calitate, potrivit iflscience.com

"Majoritatea materialelor plastice nu au fost niciodată făcute pentru a fi reciclate. Dar am descoperit un nou mod de asamblare a materialelor plastice care ia în considerare reciclarea din perspectivă moleculară", a spus şeful echipei de cercetare, Peter Christensen.  

În momentul de faţă, multe materiale plastice au substanţe chimice în compoziţie cum ar fi materiale de umplutură, coloranţi sau plastifianţi care rămân chiar şi după ce au fost într-o uzină de reciclare. Aceste materiale plastice diverse, cum ar fi jucării, obiecte flexibile, pungi etc, pot fi amestecate, măcinate şi topite pentru a forma materiale noi. 

Cu toate acestea, amestecul lor dă un rezultat imprevizibil, împiedicând plasticul să devină o resursă cu adevărat reciclabilă. Plasticul utilizat în prezent este conceput pentru a fi folosit o singură dată şi aruncat.

Cercetătorii au creat o nouă soluţie folosind un material numit poli diketoenamină, sau PDK pe scurt, ai cărui monomeri, odată defalcaţi, pot fi construiţi din nou şi remodelaţi într-un design nou, de aproape orice culoare sau formă.

Imagine indisponibilă

FOTO: Environmental Defence

Această flexibilitate chimică permite ca plasticul pentru o carcasă de telefon să fie defalcat şi reutilizat, de exemplu, pentru realizarea unei brăţări pentru un ceas. 

Un astfel de material ar putea îmbunătăţi statisticile copleşitoare care au în prim plan deşeurile din plastic: de la 5 până la 13 milioane de tone de plastic ajung anual în oceane şi mări.

Statisticile mai arată că un milion de sticle de plastic sunt achiziţionate în fiecare minut. De asemenea, 300 de milioane de tone de deşeuri de plastic sunt produse în fiecare an, potrivit Mediului Naţiunilor Unite. 

Echipa de cercetători speră să dezvolte materiale plastice PDK cu proprietăţi termice şi mecanice pentru utilizarea în textile, imprimare 3D şi spumă. 

Studiul amplu a fost publicat în revista Nature Chemistry.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite