Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa scapă de corecţii financiare şi de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plata corecţiilor financiare, în valoare de 70.143.161,05 lei, ar fi reprezentat falimentul Companiei de Apă
Plata corecţiilor financiare, în valoare de 70.143.161,05 lei, ar fi reprezentat falimentul Companiei de Apă

Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa scapă de corecţii financiare şi de falliment, după ce, în perioada 2010-2011, a fost penalizată pentru achiziţiile publice realizate la proiectele cu finanţare europeană, suspectate de ilegalitate. Corecţiile s-au ridicat la peste 70 de milioane de lei.

Aproape trei sferturi din suma totală a corecţiilor a fost preluată la bugetul de stat, iar pentru restul, Compania va plăti eşalonat.

„Eram undeva spre insolvenţă”

„Cel mai delicat subiect de la Compania de Apă este situaţia contractelor derulate prin POS Mediu şi POIM afectate de corecţiile financiare. Cu această ocazie vreau să mulţumesc senatorului Adrian Ţuţuianu fără de care astăzi Compania de Apă era într-un mare impas financiar, poate eram undeva spre insolvenţă. Singura sumă care nu este acoperită de Ordonanţa Guvernului 36 este suma de 9.597.912 lei, pentru care la ora aceasta Compania de Apă are eşalonare de la Ministerul de Finanţe pe 5 ani, dar sper ca în momentul în care ne va restitui Ministerul Finanţelor banii opriţi din corecţii să plătim şi această sumă”, a declarat managerul CATD, Adrian Dumitru.

„CATD a avut cele mai mari corecţii aplicate”

„Cred că, odată cu preluarea acestor corecţii la bugetul de stat, şi întradevăr a fost o muncă asiduă purtată, pentru că nu numai Compania de Apă a avut astfel de corecţii, dar CATD a avut cele mai mari corecţii aplicate, se îndeplinesc condiţiile necesare ca acest operator economic să devină într-adevăr operator unic la nivelul judeţului Dâmboviţa. Eu cred că ăsta trebuie să fie targetul managementului Companiei şi mai mult decât atât să intre în top 10 operatori regionali de apă la nivel naţional”, a declarat Alexandru Oprea, preşedintele CJD.

CATD

Primarul Cristian Stan crede că preluarea corecţiilor financiare la bugetul de stat este un gest de normalitate.

„Preluarea corecţiilor financiare la bugetul de stat reprezintă un act de normalitate pentru că foarte puţin din ceea ce însemna corecţie financiară putea să fie imputabilă într-un fel Companiei de Apă şi de aceea mi se pare un gest de normalitate şi suntem acum într-o poziţie mult mai bună în ceea ce priveşte inclusiv implementarea noilor investiţii de către Compania de Apă”, a precizat primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Plata corecţiilor financiare, în valoare de 70.143.161,05 lei, ar fi reprezentat falimentul Companiei de Apă, spune senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

„Evident că există elemente de nepricepere profesională în cadrul Companiei la momentul când s-au făcut aceste achiziţii publice, dar există şi o contribuţie substanţială a unor instituţii ale statului, cum este UCVAP sau Autoritatea de Achiziţii Publice, care au avizat Caietele de sarcini şi care aveau obligaţia să nu le dea drumul dacă ele nu corespundeau legislaţiei europene în materie. O a doua subliniere, toate contractele afectate de corecţii au fost încheiate în perioada 2011 până pe data de 24.05.2012, sub administraţia Partidului Democrat Liberal. În al treilea rând, Compania de Apă a suportat din surse proprii o sumă importantă, 17.614.000, care a grevat negativ posibilităţile de a realiza investiţii din surse proprii, rezultatele economico-financiare, politica salarială şi politica de preţ pentru apă şi canal, în raportul cu consumatorul final. O a patra subliniere, apreciez că societatea nu a fost pregătită în anul 2010, 2011, corespunzător pentru a prelua proiecte mari de investiţii, iar ADI Apă nu şi-a îndeplinit în bună măsură rolul legal de coordonare a derulării acestor programe”, a explicat senatorul PSD de Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite