Târgovişte: Medicii veterinari, rugaţi să renunţe la amenzi
0Inspectorii sanitar-veterinari dâmboviţeni primesc telefoane de la comercianţi prin care sunt rugaţi să nu mai dea amenzi Angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dâmboviţa merg zilnic în control la unităţile comerciale, pentru a feri cumpărătorii de produse alimentare ce le pot afecta sănătatea. Se fac însă presiuni pentru ca inspectorii să nu vadă neregulile.
Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dâmboviţa prind aproape zilnic un comerciant pe picior greşit. Angajaţii instituţiei primesc telefoane prin care sunt rugaţi să treacă cu vederea abaterile constatate la anumiţi comercianţi.
Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa, Sandu Tolea, a refuzat, pentru moment, să dezvăluie identitatea celor care încearcă să intervină pe lângă inspectori, dar a avertizat că dacă astfel de practici vor continua nu va ezita să facă public numele acestora.
„În ultima perioadă am început să primesc mesaje sau telefoane că să iert pe X sau Y. Nu putem face rabat de la lege, trebuie să se ştie odată pentru totdeauna. Se ştiu dumnealor cei care fac astfel de lucruri. Cu prima ocazie când se va mai întâmpla aşa ceva, voi face o conferinţă de presă în care le voi da numele. Deocamdată nu voi face asta, pentru că nu vreau să intru în polemică cu nimeni. Intru într-o unitate şi găsesc produse expirate şi mi se cere să închid ochii. Nu voi face asta niciodată“, a precizat Tolea
Nu cumpăraţi de la comercianţi neautorizaţi
Directorul DSVSA atrage atenţia cumpărătorilor să se aprovizioneze doar de la comercianţii autorizaţi. Tolea a subliniat că, la acest sfârşit de săptămână, târgoviştenii ies la cumpărături, mai ales în Piaţa 1 Mai, iar unul dintre produsele preferate de aceştia este brânza achiziţionată de la săteni.
„Atrag atenţia târgoviştenilor să cumpere produse doar din interiorul halei, deoarece aici sunt producători cu autorizaţie sanitar-veterinară. Cei care obişnuiesc să racoleze cumpărătorii şi să-i ducă la portbagajul maşinii trebuie să renunţe la aceste practici. Este greu să-i prindem, pentru că inspectorii DSVSA au ajuns foarte cunoscuţi în Piaţa 1 Mai“, a adăugat Tolea.
25 de amenzi în mai puţin de o lună
Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat, de la începutul acestei luni, 25 de sancţiuni, cele mai multe pentru deficienţe la depozitarea produselor, abateri de la condiţiile igienice sau păstrarea acestora la alte temperaturi decât cele recomandate.
„Au fost date şi şapte amenzi pe segmentul lactate şi brânzeturi, în special pentru acel caşcaval afumat, care nu poate fi produs decât în locuri autorizate sanitar-veterinar. Cumpărtorii trebuie să ceară produse etichetate, data şi locul producerii. Vă spun că acest caşcaval nu se produce corepunzător de cele mai multe ori. Se agaţă nişte nuiele la colţul casei şi îl lasă să fie bâzâit de muşte. Cumpărătorii trebuie să înveţe să refuze astfel de produse“, a încheiat Tolea