Iniţiativă: Voluntari pentru ecologizarea munţilor
0Promotorul acestei campanii de punere în valoare a frumuseţilor naturale este Asociaţia „Floare de Colţ”. 57 de tineri voluntari vor străbate pas cu pas zona sudică a masivelor Bucegi şi Leaota mai întâi pentru a identifica punctele nevralgice şi apoi pentru a strânge gunoaiele aruncate la întâmplare de turişti.
Asociaţia Ecologică „Floare de Colţ” – care a preluat de la Ministerul Mediului şi Pădurilor, pentru următorii cinci ani, custodia Rezervaţiei Naturale Plaiul Domnesc din Bucegi – implementează în luna iunie două proiecte prin care urmăreşte să atragă voluntari din rândul tinerilor dâmboviţeni pentru identificarea problemelor de mediu din acest spaţiu protejat şi mai ales pentru a înlătura gunoaiele aruncate la întâmplare.
„Finanţarea este asigurată de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret – Direcţia de Sport şi Tineret Dâmboviţa, iar proiectele vor fi realizate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa”, spune prof. Marius Prundaru, preşedintele Asociaţiei Ecologice „Floare de Colţ”.
Trei zile pentru inventariere şi alte trei pentru ecologizare
Eco agenţii, împărţiţi în şase echipe a câte cinci tineri voluntari, înarmaţi cu aparate de fotografiat, vor lua la pas, în perioada 10 – 12 iunie, şase trasee montane din zona sudică a masivelor Bucegi şi Leaota pentru a imortaliza toate problemele de mediu din acest areal.
Conducerea Asociaţiei Ecologice „Floare de Colţ” a lansat chiar şi un concurs, astfel că la finalul celor trei zile îl va premia pe cel mai tare „Eco agent voluntar”. După identificarea în teren, urmează acţiunea de curăţenie, care se va desfăşura între 17 şi 19 iunie.
„Al doilea proiect va implica în activităţi de igienizare, protecţie şi promovare a Rezervaţiei Naturale Plaiul Domnesc 27 de tineri voluntari din judeţul Dâmboviţa. Se vor organiza în munte ateliere de lucru „Ariile naturale protejate”; acţiuni de inventariere şi protejare a Rezervaţiei Naturale Plaiul Domnesc - drumurile, determinări GPS, montaj plăcuţe indicatoare; ecologizare în arealul Rezervaţiei Naturale Plaiul Domnesc; concurs teoretic şi practic «Cel mai tare Junior Ranger»”, precizează prof. Prundaru.
Rezervaţia protejează blocuri de calcar
Rezervaţia Naturală Plaiul Domnesc se află pe teritoriul administrativ al comunei Moroeni şi are o suprafaţă de 0,5 ha. Pentru a ajunge în acest areal protejat, iubitorii de munte şi frumos trebuie să urmărească DJ 714, care se ramifică din DN 71, Târgovişte-Sinaia, în localitatea Glod, spre Sanatoriul Moroeni.
Înainte de a ajunge în dreptul unităţii spitaliceşti, în partea dreaptă, la aproximativ 500 de metri, la marginea unei poieni, se văd blocurile de calcar. Scopul declarat al Rezervaţiei este de a le proteja şi conserva, creând o zonă distinctă de protecţie, cu valoare ştiintifică datorită numeroaselor specii de faună fosilă întâlnite aici.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!