Dezastru! Piaţa imobiliară din Târgovişte, la pământ
0Chiar dacă preţurile au scăzut cu până la 40% faţă de acum trei ani, vânzările merg foarte prost. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din municipiu spun că oamenii vin, se uită şi pleacă. Singurul segment care mai dă roade, cât de cât, este cel al închirierilor.
„Nu prea se mai vinde nimic în Târgovişte”. Aşa spun toţi agenţii imobiliari din municipiu atunci când sunt întrebaţi despre afacerile cu proprietăţi. Acum trei ani, altfel era situaţia. Piaţa imobiliară din Târgovişte se mişcă greoi, asemenea unui elefant leneş şi nu dă semne că şi-ar reveni prea curând. Criza financiară a adâncit şi mai mult buzunarele oamenilor care nu mai sunt dispuşi să investească sute de milioane în proprietăţi. „Nu prea se mai vinde în Târgovişte. Le e frică oamenilor să investească. Salariile sunt mici, iar locurile de muncă sunt nesigure”, a declarat pentru „Adevărul de Seară”, Gheorghe Vlăducă, administratorul agenţiei „Romast”, din Târgovişte.
Am încercat să stăm de vorbă cu doi dezvoltatori imobiliari din Târgovişte care au clădiri lângă Colegiul Ienăchiţă Văcărescu şi lângă Piaţa „1 Mai” însă nu au dorit să stea de vorbă cu noi. Din surse am aflat că în câţiva ani au reuşit să vândă doar câteva apartamante, cotate la câteva zeci de mii de euro.
Preţuri mai mici cu 40%
Specialiştii în imobiliare spun că de-abia peste patru ani vor putea face tranzacţii la nivelul celor de acum câţiva ani. Asta în ciuda faptului că preţurile locuinţelor din Târgovişte a scăzut cu 40%. O dată cu ele a scăzut însă şi puterea de cumpărare a oamenilor. Spre exemplu, un apartament cu două camere, fără îmbunătăţiri, poate fi achiziţionat cu 11.000 de euro iar unul mai luxos şi cu mai multe camere, situat în zona centrală, îi poate costa pe clienţi chiar şi 50.000 de euro.
Cele mai mari preţuri sunt întâlnite, în ordine descrescătoare, în zona centrală, Microraioanele III, II, urmate de Aleea Trandafirilor, Cartierul CFR, Microraioanele VI, XI şi XII. Situaţia se va schimba radical însă, peste în aproximativ trei ani, când acestea din urmă vor beneficia de o investiţie de 150 de milioane de lei. Vor fi total schimbate infrastructura rutieră, spaţiile de parcare, spaţiile verzi, locurile de joacă pentru copii, reţelele de apă şi canalizare, precum şi iluminatul public.
Bucureştenii, interesaţi de casele de vacanţă din Dâmboviţa
Nici bucureştenii nu mai sunt ce erau odată, par să spună agenţii imobiliari. „Eu am numai clienţi bucureşteni. Pe Valea Dâmboviţei, Iedera, Vişineşti etc, sunt foarte multe case de vacanţă însă vin, se uită şi pleacă. Am sorţi de izbândă doar cu casele mai bătrâneşti, care nu costă mai mult de 20.000 de eruo”, ne-a spus Andrei Dumitru, directorul agenţiei „CORA”, din Târgovişte.