ABUZ! Minorii „suspecţi“, săltaţi de pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia duce la secţie tinerii cu un comportament „suspect“ pentru a le lua preventiv amprentele. Verificarea, amprentarea şi fotografierea minorilor sunt practici care dau roade, spun oamenii legii, dar psihologii susţin că cei mici se pot alege cu traume de pe urma acţiunii de „verificare“.

„Nu sunt de acord cu astfel de practici miliţieneşti“, sună un mesaj anonim venit pe adresa redacţiei „Adevărul de Seară“. Persoana acuză Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa (IPJ) că ridică minori de pe stradă fără niciun motiv şi îi duc la secţie pentru a-i introduce în baza de date. „Reprezentanţii IPJ Dâmboviţa ridică minorii de pe stradă în vederea reţinerii, amprentării şi fotografierii pentru baza de date. Nu înţeleg pe ce motiv se au în vedere astfel de măsuri. Am 42 de ani, dar până acum nu am auzit de astfel de măsuri. Am făcut plângere la inspectorul-şef dar nu am încredere în poliţie“,spune persoana nemulţumită.

„Din sursele poliţiei am aflat că sunt peste 50 de cazuri. Va rog să deschideţi o anchetă de presă, nu este normal. Se încalcă toate drepturile minorilor!!! Dacă vrea să se plimbe pe stradă, să se plimbe, dar fără să-i fie frică de poliţie că îl duce la secţie. Nu este deloc normal ce se întâmplă“, mai spune cititorul.

„Doar cei cu un comportament suspect sunt luaţi la întrebări“

Oamenii legii spun însă că nu încalcă în niciun fel libertatea minorilor şi că sunt conduşi la secţie doar aceia care au un comportament „suspect“. „Cel mai recent caz a fost al unui tânăr de 17 ani. Acesta a fost condus la sediul poliţiei în vederea verificării. În urma investigaţiilor şi activităţilor poliţieneşti efectuate, s-a constatat că minorul, împreună cu alte trei persoane, sunt autorii mai multor furturi din autoturisme. Cei patru, în perioada martie - mai 2009, au sustras mai multe bunuri (radio-CD-uri, detectoare radar şi diverse acte) din autoturismele parcate în parcările din zona supermarketurilor din municipiul Târgovişte“, a declarat purtărtorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, inspectorul Ioana Preda.

Ce se întâmplă când poliţia dă greş?

Psihologii spun că „verificarea“ făcută de poliţişti le poate crea probleme adolescenţilor care nevinovaţi. „Este un abuz. La un moment dat au senzaţia că sunt chiar infractori. Imaginea de sine le este afectată, nu vor mai avea încredere în organele de ordine care fac greşeli. Copilul poate să devină inhibat. Este bine de ştiut şi ce li se pare oamenilor legii lor anormal la comportamentul lor. Ar trebui luaţi pe baza unui motiv anume. Dacă consumau alcool ar fi putut fi luaţi la poliţie, dar nu aşa tam-nesam“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“, Ileana Cercel, psiholog.

"Este un abuz. La un moment dat au senzaţia că sunt chiar infractori. Imaginea de sine le este afectată, nu vor mai avea încredere în organele de ordine care fac greşeli", Ileana Cercel,  psiholog.


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite