Sătenii care îşi repară singuri drumurile. Povestea unor localnici din Suceava care s-au săturat de străzile pline de gropi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătui de promisiuni, sătenii din Ştirbăţ au pus mâna pe lopată şi "plombează" cu pământ gropile din DJ 208A
Sătui de promisiuni, sătenii din Ştirbăţ au pus mâna pe lopată şi "plombează" cu pământ gropile din DJ 208A

Locuitorii din satul Ştirbăţ, judeţul Suceava, au decis să îşi astupe gropile, după ce au aşteptat timp de şapte ani să fie ajutaţi

Satul Ştirbăţ este una din multe localităţi din România în care drumurile prezintă adevărate cratere. După mai bine de şapte ani de aşteptări, locuitorii din zonă, sătui de promisiuni, au decis să rezolve singuri situaţia şi să astupe gropile din şosea.

Totuşi, oamenii folosesc pământ, care va fi probabil spălat la primele ploi, dar cu toate acestea sucevenii spun că nu vor renunţa să încerce să rezolve problema.

Constantin Ionaşanu, un bărbat trecut de 60 de ani, era ieri pe câmpul de muncă. Dotat cu o roabă, o lopată şi un târnăcop, omul plomba de zor gropile din Drumul Judeţean 208A.

„De vreo şapte ani e dezastru, numai cratere, plombările nu au niciun efect. De pe marginea drumului, iau ce cade din maşinile de mare tonaj şi pun în găuri, adică pământ amestecat cu pietriş. Ştiu că nu o să ţină decât vreo două zile sau până la prima ploaie, dar tot e mai bine decât cu gropile astea mari“, a explicat Constantin Ionaşanu.

Case distruse de maşini

În „echipe“ de câte doi-trei sau singuri, sătenii din Ştirbăţ au ajuns să facă haz de necaz de craterele existente în drumul judeţean care leagă municipiul Suceava de oraşul Dolhasca.

„Juma de normă ar trebui să ne dea şi nouă ăştia de la drumuri. Am adus nişte pământ cu pietriş şi acoperim gropile, că ne tună casele când trece câte o maşină, se zdruncină patul cu noi. Casele crapă şi au apărut fisuri peste tot“, a spus iritat Vasile Socoliuc, un alt localnic.

După ce timp de şapte ani au făcut, fără folos, adrese la toate instituţiile statului, oamenii au decis să nu mai apeleze la autorităţi, aşa că, vrând-nevrând, au devenit drumari.

„Umplem găurile din drum, că altfel se dărâmă pereţii. Sunt vibraţii mari, se cutremură patul unde dormi, pocneşte acoperişul“, a spus şi Didina Ionaşanu, din acelaşi sat.

Practica plombării gropilor cu pământ nu este aplicată doar la Ştirbăţ. La Ipoteşti, localitate aflată la numai 5 kilometri de municipiul Suceava, oamenii au „asfaltat“ cu lut gropile din carosabilul de pe DJ 208A.

Cum era şi normal, la prima ploaie „plomba“ cu lut a cedat, dar chiar şi aşa sătenii cred că e mai mult decât promisiunile oferite de autorităţi. Şoferii care sunt nevoiţi să tranziteze zilnic acest drum sunt de-a dreptul îngroziţi.

„E o ruşine ce se întâmplă. Oamenii fac şi ei ce pot pentru a-şi proteja casele, pământul din gropi e bun şi pentru noi, că nu ne rupem maşinile, dar aşa trebuie să se întâmple într-o ţară în care ne cocoşează cu tot felul de taxe?“, s-a întrebat, revoltat, un şofer.

În urmă cu aproape doi ani, şoseaua s-a aflat pe lista celor care urmau să fie reabilitate prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), program aprobat de Consiliul Judeţean Suceava. Numai că această brumă de speranţă s-a năruit după ce fondurile alocate prin PNDI au fost blocate.

Ce spune primarul

„Este, într-adevăr, o situaţie deosebită. Oamenii încearcă să facă şi ei ceva, însă o astfel de soluţie, de acoperire a gropilor cu pământ, nu poate fi de durată“, a spus Săvel Botezatu, primarul comunei Udeşti, pe raza căreia se află şi satul Ştirbăţ.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava, instituţie care ar trebui să se ocupe de administrarea DJ 208A, recunosc că drumul nu a mai fost reparat de 20 de ani, iar covorul asfaltic îmbătrânit nu mai rezistă.

Radu Avădanei, şeful Direcţiei de Drumuri Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean Suceava, spune, însă, că vinovate sunt maşinile de mare tonaj care trec prin zonă şi adaugă că, anul acesta, banii vor ajunge doar pentru câteva plombe. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite