Povestea lui Baba Novac, haiducul care l-a sprijinit pe Mihai Viteazul în conflictele cu turcii. De ce l-a trădat însă în favoarea generalului Gheorghe Basta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baba Novac, haiducul ce a luptat alături de Mihai Viteazul. FOTO www.wikipedia.org
Baba Novac, haiducul ce a luptat alături de Mihai Viteazul. FOTO www.wikipedia.org

Baba Novac a fost un haiduc mercenar sârb, luptător consecvent contra Imperiului Otoman, căpitan al oştii de haiduci din armata lui Mihai Viteazul. Acesta este erou naţional al Serbiei şi respectat ca personalitate militară în România. În 1601, a fost arestat la Cluj, judecat pentru trădare, condamnat la moarte şi ars pe rug în cetatea Clujului.

Baba Novac (1530 - 1601) a fost un haiduc mercenar sârb ce a luptat împotriva turcilor, fiind unul dintre oamenii de încredere ai lui Mihai Viteazul. Acesta a petrecut o bună perioadă a tinereţii sale într-o închisoare turcească, unde „i-au fost scos toţi dinţii, încât nu mai avea niciun dinte în gură”, conform cronicarului transilvănean Ştefan Szamoskozy.

După ce a fost eliberat, acesta a început să lupte împotriva turcilor, devenind căpitanul haiducilor din armata voievodului Mihai Viteazul, conducând undeva la peste 5.000 de mercenari. Baba Novac a ajuns sub conducerea domnitorului muntean la scurt timp după bătălia de la Călugăreni. Imediat după această luptă haiducul sârb a fost trimis de Mihai Viteazul să hăituiască armata condusă de Hasan Paşa, reuşind să producă pagube destul de însemnate.

„Baba Novac cu încă şapte sute lângă sine a ars castelul Vraţa, la o depărtare de două zile de drum de la Dunăre. În această vreme turcii s-au strâns dincoace de Dunăre ca să-i închidă calea. Din această cauză el neîndrăznind să se întoarcă pe acelaşi drum, şi fiind şi un bun călăuz, şi-a condus toată oastea pe muntele Barkoncza, care era dincolo de Vraţa, aproape de muntele Novac , ajungând aproape de Sofia. De aici s-a întors după mari ocoliri ajungând la Dunăre mai jos de Orşova, nu departe de Vidin. După o luptă înverşunată a reuşit să pună mâna pe multe corăbii cu ajutorul cărora a trecut Dunărea, întorcându-se în Ţara Românească. Dintre toţi ostaşii lui numai şapte au pierit. În schimb el a luat un număr însemnat de prizonieri şi cirezi de vite. De atunci a fost în mare cinste la Mihai Vodă”, a arătat cronicarul Ştefan Szamoskozy.

Baba Novac a fost alături de Mihai Viteazul în luptele duse pentru prima unire a ţărilor române, el fiind cel care l-a alungat pe Ieremia Movilă de pe tronul Moldovei. Acesta îl trădează în cele din urmă pe voievodul muntean, alăturându-se trupelor conduse de generalul Gheorghe Basta.

„A venit la mine unul cu numele Baba Novac, cu aproximativ 100 de călăreţi şi 600 de pedestraşi, pe care i-am primit îndată în serviciu şi i-am trimis în părţile Lipovei”, îi transmitea generalul Basta împăratului Rudolf la data de 17 decembrie 1600.

Baba Novac este arestat din ordinul nobilului transilvănean Ştefan Csaky, care a ordonat executarea acestuia la data de 5 februarie 1601. Haiducul lui Mihai Viteazul a fost ars pe rug în piaţa din Cluj Napoca, fără ca nimeni să intervină.

„Nici nu se poate spune cu ce iuţeală i-au mâncat corbii carnea, încât în zilele următoare nu se mai vedeau în ţeapă decât oasele”, menţiona acelaşi cronicar Ştefan Szamoskozy.

Alte ştiri pe această temă: 

„Cronica domniei lui Mihai Viteazul“. Istoria primei opere originale în limba română care s-a păstrat până în prezent

Dubiosul mormânt al lui Mihai Viteazul fabricat în Teleorman. Cum au ajuns sute de oameni să meargă deja în pelerinaj

Povestea neştiută a lui Pintea Viteazul. De ce s-a răspândit printre localnici legenda potrivit căreia avea puteri supranaturale

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite