Peste 9.250 de copii suceveni au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 9.250 de copii suceveni au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate
Peste 9.250 de copii suceveni au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului va monitoriza după data de 14 septembrie, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Aceşti copii vor fi vizitaţi, pentru început, de către un asistent social o dată la două luni. În evidenţele DGASPC Suceava sunt 2.575 de copii care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi au fost lăsaţi în grija rudelor.

Începând cu acest an şcolar, unităţile de învăţământ sucevene vor fi obligate să trimită la solicitarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, listele cu toţi copiii care au cel puţin un părinte plecat în străinătate. Ulterior, asistenţii sociali din cadrul DGASPC Suceava vor merge la domiciliul fiecărui copilului, pentru a verifica situaţia acestuia. 

Guvernul a aprobat astfel pe data de 19 august 2015, o Hotărâre prin care completează procedura de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copiilor cu cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Potrivit actului normativ, reprezentanţii DGASPC vor solicita unităţilor de învăţământ, în ultimul trimestru al fiecărui an, informaţii cu privire la copiii cu un singur părinte plecat în străinătate, cu ambii părinţi plecaţi în străinătate sau cei reveniţi în ţară după o experienţă de migraţie de cel puţin 12 luni. 

Asistentul social are obligaţia de a se deplasa la domiciliul copilului şi de a verifica dacă părintele plecat în străinătate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum şi desemnarea unei persoane eligibile pentru îngrijirea copilului. Pentru a fi eligibilă, o persoană trebuie să fie majoră, să facă parte din familia extinsă şi să îndeplinească toate condiţiile materiale şi morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. În plus, persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului are obligaţia de a furniza datele de contact ale părinţilor plecaţi în străinătate şi de a face dovada menţinerii legăturilor cu aceştia. 

Copiii care au cel puţin un părinte plecat în străinătate, vor fi vizitaţi de către asistenţii sociali de pe lângă Primăriile de domiciliu, o dată la două luni, pentru o perioadă de şase luni, pentru a-i consilia pe adulţii în grija cărora se află micuţii. Aceştia vor fi informaţi despre răspunderea ce le revine. Ulterior, dacă nu sunt semnalate nereguli, vizitele vor fi realizate semestrial. 

Actul normativ mai prevede că asistentul social are obligaţia de a urmări şi randamentul şcolar al copilului lăsat acasă de către părinţi. În cazul în care, în urma evaluării, se constată că există suspiciuni de afectare a stării emoţionale a copilului, situaţia şcolară şi integrarea acestuia în mediul şcolar nu se îmbunătăţesc, starea sa de sănătate este degradată sau este constatată afilierea copilului la grupuri cu un comportament infracţional, asistentul social are obligaţia de a solicita în scris sprijinul serviciilor de specialitate. 

Părinţii care pleacă în străinătate şi decid să îşi lase copiii acasă, au obligaţia să anunţe serviciile publice de asistenţă socială cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.

Prin acest act normativ se doreşte o monitorizare mai atentă a acestor copii, pentru că atât la nivel naţional cât şi local, situaţia pare să scape de sub control. La nivelul judeţului Suceava sunt, aşa cum reiese din datele furnizate de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, peste 9.200 de copii care îşi trăiesc copilăria fără părinţi lângă ei. In realitate, cifrele sunt mult mai mari şi probabil după începerea noului an şcolar se va cunoaşte problema la adevăratele ei dimensiuni.

“Numărul copiilor cu ambii părinţi plecaţi în străinătate este de 2.575. Copiii care au un singur părinte susţinător, dar care este plecat în străinătate, sunt în număr de 814. Alţi 5.901 copii au un singur părinte plecat la muncă în străinătate. Din totatul de 9.250 de copii care figurează la noi în evidenţe ca având părinţii plecaţi în străinătate, 32 beneficiază de măsură de protecţie în asistenţă maternală, Centre de Plasament sau la rude şi beneficiază, la fel ca şi ceilalţi copii din cadrul sistemului de protecţie, atît de ocrotire, cât şi de terapie psihologică. Se încearcă reluarea legăturii cu părinţii ori telefonic ori prin corespondenţă şi apropierea de aceştia. Pe de altă parte, aceşti copii sunt monitorizaţi de fiecare Primărie în parte, iar acestea ne transmit trimestrial situaţia acestor copii. În cazul în care suntem semnalaţi de către echipele mobile sau Primării că vreunul dintre aceşti copii se află într-o situaţie de risc, luăm măsurile necesare”, a declarat Nicoleta Daneliuc, purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava.

Un studiu arată că 36% dintre copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate se simt singuri, iar 20% cred că nimeni nu îi iubeşte. 30% dintre ei sunt deprimaţi. Cel mai bine ar fi ca părinţii să facă un efort pentru reunirea familiei, fie că acest lucru se întâmplă acasă sau acolo unde îşi găsesc un loc de muncă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite