Pasageri lăsaţi să aştepte avioanele în zadar în Aeroportul Suceava. Jandarmii, chemaţi să-i calmeze pe oamenii nervoşi. „Nimeni nu ne spune nimic“
0
Timp de două zile, din cauza ceţii, nici un avion nu a putut să aterizeze pe Aeroportul din Suceava. Zborurile nu au fost anulate, însă avioanele au aterizat la Iaşi, iar pasagerii au fost lăsaţi să aştepte în zadar la Suceava. Oamenii s-au revoltat.
Scandalul de duminică seară s-a iscat după ce zborurile Milano – Suceava şi retur, Roma – Suceava şi retur, efectuate de compania Wizz Air, au fost redirecţionate la Iaşi din cauza ceţii. Avioanele nu au putut să aterizeze la Suceava. La fel s-a întâmplat şi cu aeronava care efectua cursa Bucureşti – Suceava. Avionul a aterizat la Iaşi. Speriaţi că nu vor ajunge la destinaţie şi că îşi vor pierde banii pe bilete, pasagerii au început să facă scandal.
„Nu vor să ne pună la dispoziţie nici măcar un autocar ca să mergem la un alt aeroport. Nimeni nu ne spune nimic. Parcă suntem ai nimănui”, ne-a declarat Ileana Chirilă.
Pentru a-i calma pe pasageri, angajaţii Aeroportului Suceava au chemat jandarmii. „Nu am aplicat sancţiuni contravenţionale. S-a purtat în permanenţă un dialog cu pasagerii”, ne-a declarat şeful Jandarmeriei, Marian Lungu.
Din păcate, jandarmii au fost solicitaţi să intervină la Aeroportul „Ştefan cel Mare” şi în cursul zilei de sâmbătă, când avionul de la Bologna nu a mai ajuns la Suceava, tot din din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Aeronava a aterizat la Iaşi.
„În speranţa că se va mai ridica ceaţa, pilotul a mai aşteptat puţin deasupra oraşului Gura Humorului, însă, în final, a luat decizia să aterizeze la Iaşi pentru că vizibilitatea pe orizontală era de doar 60 de metri”, ne-a declarat, sâmbătă, Ioan Măriuţa, directorul Aeroportului „Ştefan cel Mare”. El a mai spus că vizibilitatea pe orizontală ar fi trebuit să fie de minimum 300 de metri pentru ca pilotul să poată ateriza. În aeronavă se aflau 131 de pasageri.
Alte 164 de persoane aşteptau să se îmbarce la Suceava, ca să ajungă la Bologna. „În momentul în care îşi cumpără biletul de avion, pasagerii ştiu care sunt riscurile”, a mai spus Ioan Măriuţa. Directorul a explicat că situaţia nu a fost mai roz nici vineri, când, tot din cauza condiţiilor meteo, alte două aeronave au aterizat la Iaşi. Este vorba despre cursele Londra şi Milano – Bergamo.
Ioan Măriuţa a precizat că sistemul de navigare, ILS, care ajută avioanele să aterizeze şi să decoleze este funcţional, însă ineficient atunci când vizibilitatea scade sub 300 de metri pe orizontală.
Întrebat de ce reuşesc să aterizeze avioanele la Bucureşti şi pe timp ce ceaţă densă, Ioan Măiuţa a spus că aeroportul din Capitală este dotat cu un ILS mai performant decât cel de la Suceava. „Au un altfel de ILS. Este singurul aeroport din România dotat cu un astfel de ILS. Are minimele mai mici”, a declarat Ioan Măriuţa. Directorul a mai spus că a solicitat Romatsa să doteze Aeroportul Suceava cu un sistem de navigare la fel de performant ca cel de la Bucureşti.