Muzeul de istorie şi Cetatea de Scaun a Sucevei au fost redeschise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul „August – Luna diasporei” a început duminică, 31 iulie 2016, la ora 14.00 cu deschiderea oficială a Muzeului de Istorie din cadrul Muzeului Bucovinei, urmată de vernisajul expoziţiei „Ie şi cămeşă din Bucovina” şi cu venisajele unor expoziţii de fotografii, pictură şi nu numai, cu teme din Bucovina.

De la ora 18.00, la Muzeul Satului Bucovinean, a avut loc vizitarea Târgului Meşterilor Populari, ajuns la cea de-a XXI-a ediţie, Târgul de produse tradiţionale „Gustă din Bucovina!”, dar şi un concert extraordinar al trupei Zoli Toth Project. Evenimentele au continuat de la ora 19.00, la Cetatea de Scaun a Sucevei, unde a avut loc deschiderea în premieră a expoziţiei permanente din Cetatea de Scaun a Sucevei, urmată de un concert susţinut de Nicu Alifantis.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului „Luna Diasporei” continuă astăzi, 1 august, de la ora 11.00, în sala „Ştefan cel Mare” a Palatului Administrativ, cu o întâlnire cu diaspora din judeţul Suceava, urmată de vizitarea Muzeului de Istorie şi deschiderea expoziţiei „Bucovinenii din diaspora”.

Pe data de 2 august , începând cu ora 11.00, la Palatul Administrativ va avea loc o dezbatere cu sucevenii din diaspora, intitulată „Oportunităţi de investiţii”, iar pe data de 4 august va avea loc o altă dezbatere, intitulată „Relaţiile diasporei cu instituţiile statului”.

Tot în cadrul proiectului Luna Diasporei, în perioada 6-15 august se vor organiza trasee de pelerinaj spre Putna, Cacica şi Hagigadar.

Pe data de 10 august, la ora 11.00, la Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera va mai avea loc o dezbatere cu tema „Copiii românilor din diaspora”.

În perioada 11 – 14 august la Cetatea de Scaun a Sucevei se va desfăşura Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, iar în perioada 11 – 14 august, la Ciocăneşti va avea loc Festivalul Naţional al Păstrăvului.

La data de 15 august, la Putna şi Cacica, va avea loc evenimentul intitulat „De hram în Bucovina”. Tot pe data de 15 august va avea loc şi Sărbătoarea diasporei, un spectacol folcloric extraordinar dedicat românilor stabiliţi peste hotare, susţinut de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

În perioada 18 – 20 august, se va desfăşura Festivalul de rock „Bucovina Rock Castle”, la Cetatea de Scaun a Sucevei, iar în perioada 19 – 26 august, la Suceava, vor avea loc proiecţiile din cadrul Festivalului Internaţional de Film „UNICA”. În perioada 27 – 28 august, la Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava, se va desfăşura un miting aviatic. Luna diasporei se va încheia pe data de 28 august, cu Sărbătoarea muntelui Rarău.

Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun, redeschise publicului, cu salve de tun

Începând cu data de 31 iulie, s-a redeschis Muzeul de Istorie din Suceava, un muzeu modern, conform standardelor europene. Având în vedere dotările existente, spaţiile destinate publicului precum şi expoziţiile permanente, muzeul sucevean devine unul de referinţă în România. Astfel, până în prezent  este unica unitate muzeală din ţară care dispune de depozite climatizate, de vitrine climatizate precum şi de sisteme de securitate de ultimă generaţie.

Expoziţiile permanente au o abordare modernă, conformă cu cerinţele internaţionale actuale, prezentând istoria locală şi regională într-un mod original, din paleolitic şi până către zilele noastre, un capitol separat fiind alocat perioadei comunismului.

Tot începând de duminică, s-a deschis şi expoziţia permanentă a Cetăţii de Scaun, prima de acest fel la Suceava, care îşi propune să prezinte publicului funcţia iniţială a acesteia, cea de cetate militară.

Sucevenii sunt invitaţi să viziteze şi să se bucure de redeschiderea pentru vizitatori a celor două obiective istorice din Suceava. Astăzi, Muzeul de Istorie va putea fi vizitat gratuit în intervalul 10.00 – 18.00. De asemenea, Cetatea de Scaun a putut fi vizitată gratuit duminică, 31 iulie, între orele 18.00 – 24.00.

Începând de astăzi, tunurile din cetate vor marca miezul zilei cu 12 salve, fix la ora 12.00, sucevenii putând să-şi potrivească ceasurile zilnic după loviturile de tun de la Cetate.

 Expoziţii temporare la Muzeul de Istorie, vernisate duminică

Odată cu deschiderea Muzeului de Istorie vor fi vernisate şi trei expoziţii temporare organizare de Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei, în cadrul programului „Hai în Bucovina”. Este vorba despre expoziţia „Ie şi cămeşă din Bucovina”, deschisă în perioada 31 iulie – 13 august 2016; expoziţia de fotografie „Mănăstirea Dragomirna – De la monumental la miniatură”, autor fiind Petru Palamar, care va putea fi vizitată în intervalul 31 iulie – 31 august 2016 precum şi „Bucovina – Expoziţie, Tabere de Pictură, Pătrăuţi 2013, Călineşti 2014, Suceviţa 2015”, organizată de asemenea în perioada 31 iulie – 31 august 2016.

Alte ştiri pe această temă:

Stema imperială a monarhiei habsburgice şi-a făcut reapariţia pe Muzeul de Istorie din Suceava după 35 de ani de absenţă

Cetatea de Scaun a Sucevei îşi reduce programul de vizitare pentru unele lucrări de modernizare

Sucevenii pot vizita Cetatea de Scaun a Sucevei. Programul tututor muzeelor ce vor putea fi vizitate gratuit de Noaptea Muzeelor

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite