Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită ilegal. Consiliul Judeţean Suceava riscă să înapoieze Uniunii Europene toţi banii investiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită ilegal. FOTO: Adevărul
Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită ilegal. FOTO: Adevărul

Curtea de Apel Cluj a desfiinţat decizia prin care Consiliul Local Pojorâta oferea un teren de nouă hectare Consiliului Judeţean Suceava, teren pe care a fost construită groapa de gunoi de pe Mestecăniş. Cu alte cuvinte, magistraţii clujeni au arătat că depozitul ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş a fost realizat ilegal.

Curtea de Apel Cluj a admis recursul înaintat de localnici din Valea Putnei şi Mestecăniş, anulând Hotărârea nr.64 emisă la data de 9 august 2010 de Consiliul Local Pojorâta, prin care nouă hectare de teren au ajuns în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Taman pe acest teren, s-a construit groapa de gunoi de pe Mestecăniş, un proiect blamat încă de la început.

Cum decizia magistraţilor clujeni este definitivă, se poate concluziona că depozitul ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş a fost construit ilegal, după ce CJ Suceava a proiectat o groapă de gunoi pe un teren ce nu este al său.

Cei de la Consiliul Judeţean Suceava nu au putut oferi încă o explicaţie despre ce se va întâmpla pe viitor cu groapa de gunoi de pe Mestecăniş, care în prezent a ajuns să fie realizată în proporţie de 95%.

„Vreau să vă asigur că vom respecta decizia instanţei. Vreau, în plus, să reafirm ceea ce am şi zis în mai multe întâlniri publice cu ONG-uri de mediu şi locuitori din Pojorâta şi din judeţ că dacă va exista o soluţie legală vom încerca să reparăm răul creat în 2009. Proiectul a fost depus in 2009, pe vremea când preşedintele consiliului era Gheorghe Flutur şi nu am avut altă variantă decât să continuăm ceea ce era deja decis. Locaţia de pe Mestecăniş a fost probabil cea mai proastă decizie posibilă”, a arătat preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor.

În zona Pasului Mestecăniş din masivul Giumalău, la o altitudine de 1.086 de metri, Consiliul Judeţean Suceava a construit o groapă de gunoi. Excavatoarele au săpat deja o groapă imensă chiar în vârful muntelui, iar miile de metri cubi de pământ rezultat a fost deja mutat cu zeci de camioane pe pajişti din apropiere.

Groapa de gunoi urma să adune toate deşeurile menajere colectate din localităţile din zona montană a judeţului Suceava.

Gunoiul produs de suceveni trebuia să fie depozitat chiar aproape de vârful trecătorii care face legătura între staţiunile de interes naţional Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Muntele săpat, zona defrişată şi movilele de pământ excavat de pe marginea drumului european 576 au transformat spectaculosul Pas Mestecăniş într-un peisaj dezolant.

Investiţia a fost realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. La 25 ianuarie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava (CJ), Ioan Cătălin Nechifor, semna cu reprezentanţii firmelor Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“.

Termenul de finalizare a lucrărilor era de iulie 2014, însă proiectul nu a fost terminat nici până în prezent. Conform proiectului, se estima că groapa de gunoi va funcţiona până în anul 2037 şi aici urmau să fii depuse 350.000 de tone de deşeuri.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite