Destinul rabinului Shapira, suceveanul care a ajuns conducătorul unei mişcări politice evreieşti şi deputat în Parlamentul Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rabinul Yehuda Meir Shapira s-a născut la Suceava, iar povestea sa de viaţă este una foarte complexă, deşi a trăit doar 45 de ani. Crescut într-o familie de oameni extrem de religioşi, Shapira a ajuns să devină un rabin respectat în întreaga Polonie, conducător al partidului ultrareligios evreiesc Agudat Israel şi chiar deputat în Parlamentul Poloniei.

Yehuda Meir Shapira a fost un rabin hasidic, teolog, pedagog şi conducător de ieşiva (instituţie evreiască tradiţională de învăţământ superior religios). Shapira s-a născut pe 3 martie 1887 la Suceava, în Bucovina, în vremea aceea parte a Imperiului Austro-Ungar, el reuşind să devină unul dintre conducătorii partidului politic ultrareligios evreiesc Agudat Israel şi deputat în Parlamentul Poloniei, între anii 1922 -1927.

Yehuda Meir Shapira s-a născut într-o familie de rabini, iar la adolescenţă a ajuns deja să impresioneze prin înţelepciunea sa. Însuşi rabinul Sholom Mordechai Schwadron a spus despre Shapira: ”Am văzut un tânăr pe nume Meir şi i-am oferit binecuvântarea Yotzer Ha’meorot (creator de lumini)”.

Shapira s-a dedicat în totalitate studiului Torei (Vechiul Testament). Într-un timp foarte scurt, ”geniul Bucovinei” a devenit una dintre cele mai luminate minţi ale generaţiei sale. Casa lui a devenit un loc de întâlnire pentru oamenii de ştiinţă, unde rabinii dezbăteau tot felul de întrebări.

În anul 1911, a devenit rabin al oraşului Hlyniany, din Ucraina. Aici el a construit o şcoală pentru copii şi o ieşiva pentru tineri. Spiritul neliniştit al rabinului Shapira nu l-a lăsat să rămână foarte mult timp în Hlyniany. El a devenit o voce importantă în cadrul adunărilor publice, proclamându-se părintele studenţilor ieşiva. Shapira a stat în Hlyniany timp de 10 ani, până când a început să simtă că locul era prea mic pentru el, astfel că în 1922 el a devenit rabin în Sanok, oraş din Polonia.

În Sanok, rabinul din Bucovina a găsit multe de făcut. După ce a construit o şcoală pentru 250 de elevi, faima lui a crescut, devenind o personalitate importantă în comunitate. Shapira a fost invitat să apară pe podium pentru a vorbi în numele evreilor din Polonia. Yehuda Meir Shapira a devenit în scurt timp din membru al Agudat Israel, conducător al partidului ultrareligios evreiesc şi totodată deputat în Parlamentul Poloniei.

Shapira a fost deputat polonez din 1922 şi până în anul 1927, timp în care a fost şi preşedintele partidului Agudat Israel. El a fost membru în comisia Ministerului Cultelor al Poloniei şi, împreună cu rabinii Zalman Sorockin şi Aharon Lewin, aproba numirile de rabini pe teritoriul statului polonez.

image

                              Rabinul Yehuda Meir Shapira. FOTO www.wikipedia.org

În anul 1924, Shapira a fost ales rabin al marelui oraş polonez Piotrkow, în care trăiau multe persoane importante, printre care şi savanţi evrei. În 1923, el a propus, la o mare adunare al Agudat Israel în Viena studiul de ”zi cu zi” a Talmudului (text central al iudaismului rabinic) şi înfiinţarea unei ieşiva universale, ambele propuneri fiind primite cu aplauze puternice.

Yehuda Meir Shapira a devenit rabin în Piotrkow la vârsta de doar 37 de ani, cel mai tânăr rabin al unui oraş atât de mare. În perioada în care a fost rabin în Piotrkow, el a călătorit foarte mult, însă de fiecare dată când predica în oraşul polonez se adunau mulţimi de oameni pentru a-l asculta.

În anul 1933, rabinul Yehuda Meir Shapira a decedat la vârsta de 45 de ani, fiind bolnav de tifos. El se afla la Lodz, unde negocia cu comunitatea evreiască ortodoxă din oraş asupra angajării sale acolo în schimbul acoperirii datoriilor ieşivei din Lublin. Shapira nu a avut copii. El a fost înmormântat la Lublin, în cimitirul evreiesc care a fost distrus, în cel de-al Doilea Război Mondial, de către nazişti, însă mormântul său a fost găsit intact.

În anul 1958, fratele său a reuşit să ducă osemintele rabinului într-un cimitir din Ierusalim. 

Alte ştiri pe această temă:

Cum a ajuns „Perla ţiganilor“ din Botoşani în Parlamentul European. Tânăra de geniu de etnie romă, acceptată la cinci universităţi din Marea Britanie

Povestea românului care a asistat la experimentele îngrozitoare ale doctorului Mengele. Mărturia sa, probă capitală în Procesul de la Nuremberg

Adevărul despre Holocaust, spus de Imre Tóth în nici 100 de pagini

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite