Suceava: Căciulile de miel duc meşteşugarii la sapă de lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă sunt mai ieftine ca cele de blană de vulpe dau de urs, căciulile de oaie nu mai sunt la mare căutate, ca pe vremuri.

Afacerea care pe vremuri aducea mulţi bani tăbăcarilor, ciobanilor şi meşterilor de căciuli de miel se duce de râpă. Sucevenii care mai lucrează manual acasă şi încearcă  să vândă marfa la oraş spun că moda s-a schimbat şi că pufoaicele din comerţ le-au furat pâinea de la gură. O căciulă din blană albă, neagră ori brumărie ajunge şi la 200 de lei iar târgoveţii lasă la preţ şi până la 70 de lei, numai să nu se întoarcă cu ele acasă.

Am stână şi lucrez singur vara, eu jupoi mielul, pun pielea la uscat pe gard, apoi o pun în sare să se moaie. O tăbăcesc, o cos, tot ce trebuie. Însă dacă anul trecut am mai vândut eu câteva, anul acesta stau cu ele în mână şi îngheţ”, spune Ion Grămadă, în vârstă de 60 de ani.

Singurii lui clienţi sunt tot oamenii de la ţară, care nu ar da pentru nimic în lume o căciulă de miel pentru una de fâş. “Este adevărat, sunt tineri de la ţară, care au gospodării şi mai poartă tradiţia, cei de la oraş nici nu se uită, umblă cu capul descoperit şi le îngheaţă urechile”, spune nea Ion. Cu cele 30 de oi ale lui reuşeşte să facă miei pe vară pentru 25 de căciuli. În anii din urmă mai cumpăra pielicele de la alţii, atunci cererea era mare. Tinerii însă se amuză la gândul că ar putea purta aşa ceva şi preferă să meargă cu capul descoperit chiar şi la temperaturi scăzute.

Cred că doar moşii mai poartă cuşme, căciulile astea au ieşit din modă, din istorie. Acum merg alea ruseşti, cu urechi trase sub bărbie”, spune Alexandru Coroi, student.

Care este preţul de “fabricaţie”

O piele de miel costă între 20 şi 50 de lei, în funcţie de culoare şi desimea blănii. Sucevenii care vin cu blana de acasă la meşterii populari ies la jumătate cu preţul şi trebuie să plătească mâna de între 50 şi 100 de lei, în funcţie de model. Cele mai căutate sunt cele negre care strălucesc ca mătasea şi sunt făcute dintr-un miel mai tânăr, ca să iasă cuşma mai creaţă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite