Portret/ Ionuţ Blesneag Vrea să descopere tainele Universului
0Elevul este unul dintre cei mai inteligenţi adolescenţi din Suceava. Indiferent de materiile la care a participat la olimpiadă, el s-a întors cu medalii.
Olimpic naţional la fizică, matematică, dar şi la limba română,Ionuţ Ştefan Besneag are numai note de 10 în catalog. El se declară o persoană timidă, care nu are încă „acel sânge rece de matematician“. A început să fie olimpic la limba română încă din clasa a VII-a, când a luat premiul I la Olimpiada Naţională.
Înclinaţiile sale către limba maternă au fost oarecum înăbuşite în aceeaşi perioadă, când profesorii de matematică şi fizică l-au făcut să descopere cele două materii. „Pot spune că domnul profesor de matematică Stelian Şutac şi doamna profesoară de fizică Maria Stoina mi-au stârnit interesul pentru ştiinţele exacte“, ne-a spus Ionuţ.
Are la activ patru premii şi două menţiuni la olimpiadele naţionale şi zeci de premii la olimpiadele interjudeţene, însă pe acestea le consideră „mărunte“. „Am luat premiul II pe ţară anul acesta la Olimpiada Naţională de Fizică, premiul III la aceeaşi naţională anul trecut şi premiul II acum doi ani, în 2008. La matematică am obţinut o medalie de argint în 2008 la olimpiada naţională şi o medalie de bronz în 2009“, şi-a enumerat Ionuţ o parte din succese.
„Totul decurge după o regulă, după o ecuaţie“
Când a terminat şcoala generală, Ionuţ se gândea să continue să facă performanţă în literatură, dar profesoara de fizică din liceu i-a schimbat perspectivele. „Doamna Anca Greculeac, profesoara mea de fizică, m-a determinat să fac performanţă. Ea mi-a explicat că ştiinţele reale sunt cele care contribuie momentan cel mai mult la progresul umanităţii“, explică Ionuţ.
Însă motivul principal a fost că a vrut să cunoască lumea din altă perspectivă. Fizica l-a ajutat să înţeleagă mai bine natura sau structura Universului. „Îţi arată că în Univers puţine lucruri sunt la întâmplare sau haotice. Totul decurge după o regulă, după o ecuaţie, iar matematica îţi dezvoltă gândirea analitică“, ne-a mai spus olimpicul.
Acum pe punctul de a termina liceul, Ionuţ se gândeşte serios să plece la o universitate din străinătate. Şi-a depus un dosar la Imperial College din Londra, dar şi la Manchester University şi la University of Durham.
ce-i place
Îi place literatura şi citeşte ori de câte ori are timp. Preferă literatura contemporană, teatrul absurd şi realismul magic. Printre autorii favoriţi se numără Garcia Marquez, Gunther Grass, Italo Calvino, iar din teatrul absurd îi plac Samuel Beckett şi Eugen Ionescu. De asemenea, îi place să se uite la filme, preferatele sale fiind „Citizen Kane“ şi „Zbor deasupra unui cuib de cuci“.
ce nu-i place
Detestă prejudecăţile şi instinctul de turmă. „Nu îmi place faptul că de prea multe ori oamenii acţionează după cum fac ceilalţi în loc să gândească pe cont propriu“, susţine Ionuţ.
întrebări şi răspunsuri
Părinţii tăi au avut vreo contribuţie în alegerea „drumului“ tău?
Da. Sigur că da. Amândoi sunt ingineri, iar sora mea mai mare este pasionată de informatică. Suntem o familie de realişti. Realismul e un virus care se transmite în familie.
Cât timp petreci făcând exerciţii la fizică şi matematică?
În unele zile nu lucrez mai deloc, în timp ce în altele ajung până la opt ore de studiu. În general, asta se întâmplă în apropierea olimpiadelor.
profil
născut. 8 ianuarie 1991, Suceava.
studii. Elev la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, Suceava.
familie. Are o soră mai mare.