Povestea lui moş Mitru, veteranul mai bătrân decât Marea Unire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape de marginea Bărăganului, în satul Gura Ialomiţei, trăieşte un român mai mare decât Marea Unire. Se numeşte Dumitru Iosif, moş Mitru cum îl cunoaşte toată suflarea satului, iar anul acesta a împlinit 102 ani. A depăşit un secol de viaţă trecând prin dramele unui război şi rezistând oprimării din gulagurile comuniste. Dragostea sa pentru România Mare a rămas însă acolo, în inima sa peste care a trecut atâta amar de vreme.

De Ziua Naţională, Dumitru Iosif a fost cel mai fericit român. Cei 12 nepoţi, 10 strănepoţi şi patru copii care i-au mai rămas în viaţă au venit în ajunul sărbătorii să-i ureze „La mulţi ani!” lui, românul care trăieşte în România Mare de 102 ani.

S-a născut pe 26 noiembrie 1912, cu şase ani înainte de Marea Unire, însă familia a decis ca anul acesta să-l serbeze în preajma zilei de 1 decembrie din respect pentru dragostea de ţară pe care le-a insuflat-o tuturor.

 „Este un exemplu pentru noi toţi. Pe fiecare dintre noi ne-a învăţat să ne iubim ţara, să fim oameni corecţi şi muncitori” spune Enuţa Anghel, fiica cea mică a bătrânului Dumitru Iosif, care recent a împlinit 67 de ani, în timp ce-şi îmbrăţişează tatăl.

Viaţa pe câmpurile de bătălie

Dumitru Iosif stă liniştit în camera pe care Caterina Mihalcea, fiica sa mijlocie, i-a pregătit-o la ea în casă. Cercetează cu privirea     fiecare mişcare care se petrece în jurul său şi zâmbeşte marii sale familii, strânsă în jurul său ca să-l petreacă.

Doar buletinul îi trădează chipul senin şi memoria de fier. Fiecare fiică, nepot sau strănepot se apropie de el, îl îmbrăţişează şi-i urează viaţă lungă şi sănătate. Strânşi în jurul lui, toţi formează un portret de familie autentic românesc.

Bătrânul le face semn cu mâna tuturor să facă linişte, iar apoi începe să povestească despre vremea în care era soldat şi-a străbătut câmpurile de  bătălie când a luptat alături de nemţi împotriva ruşilor la Sevastopol.

„Am fost în război din 1940, până în 1945. La Sevastopol a fost cel mai greu. În iarna aceea ţin minte că treceam cu caii pe apa îngheţată a mării şi s-a rupt gheaţa cu noi. Abia am reuşit să ne salvăm noi soldaţii, caii şi muniţia au căzut în apă” rememorează cu glas bând  bătrânul Dumitru Iosif.

Reîntors de pe câmpurile de bătălie, a fost aruncat în temniţele roşii construite de comunişti. Pentru câteva hectare de pământ a fost considerat chiabur de noul regim instaurat în România şi închis.

 „În 1951, după un proces care a durat vreo doi ani, m-au trimis la închisoare c-au zis că sunt chiabur. Aveam şi eu de la tata 30 de hectare de pământ. M-au trimis câteva luni într-o închisoare între Brăila şi Galaţi. Ne-au bătut şi ne-au pus la muncă silnică” mărturiseşte moş Mitru.

„Tinerii să-şi iubească ţara”

La cei 102 ani, bătrânul Dumitru Iosif a fost contemporan cu marile personalităţi care au marcat istoria României Mari. De la membrii familiei regale, şi până la conducătorii comunişti Gheorghe Gheorghiu Dej sau Nicolae Ceauşescu.

Mai mult, este singurul român care a participat la toate scrutinele electorale care s-au desfăşurat în ţara noastră după momentul 1 decembrie 1918 şi i-a schimbat pe toţi preşedinţii României.

Mai mult, datele Asociaţiei Veteranilor de Război Ialomiţa arată că el este cel mai vârstnic veteran de război aflat în viaţă pe care judeţul îl are. Secretul longevităţii sale se împarte între dragostea de ţară şi cumpătare.

Îl împarte cu drag şi tinerilor de astăzi. „Tinerii trebuie să-şi iubească ţara, să creadă în România. Nu trebuie însă să facă excese şi să aibă o viaţă liniştită” mai spune moş  Mitru.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite