Cele mai frecvente greşeli gramaticale ale românilor, explicate de lingvişti: „Se pronunţă incorect consoana «X», iar subiectul nu se acordă cu predicatul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan” din Bucureşti, instituţie subordonată Academiei Române, au vorbit despre cele mai frecvente greşeli de vorbire ale românilor. Multe dintre erori sunt cauzate de canalele media, prin intermediul cărora publicului larg îi sunt difuzate mesaje, folosindu-se un limbaj incorect.

Dincolo de atribuţiile privind crearea cărţilor de gramatică sau a dicţionarelor ştiinţifice referitoare la scrierea şi pronunţarea corectă în limba română, specialiştii Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan”, din cadrul Academiei Române, fac o analiză a felului în care românii folosesc limba română.

De fiecare dată, cercetarea specialiştilor are acelaşi rezultat dezamăgitor: românii nu mai ştiu să vorbească şi să scrie corect în limba maternă.

„Într-adevăr se constată o depreciere în ceea ce priveşte utilizarea corespunzătoare a limbajului din punct de vedere gramatical. Oamenii nu mai ştiu să vorbească şi să scrie corect în limba română” confirmă dr. Monica Busuioc, şefa sectorului de Lexicografie şi Lexicologie de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române.

Cele mai frecvente greşeli

Potrivit studiilor realizate de specialiştii Institutului de Lingvistică al Academiei Române, greşelile de exprimare şi scriere sunt destul multe. Majoritatea vizează maniera incorectă în care se face acordul între subiect şi predicat. „În multe situaţii acordul subiectului cu predicatul nu există. De asemenea, în scriere virgula pusă între cele două părţi principale ale unei propoziţii este ceva foarte des întâlnit” mai spune dr. Monica Busuioc.
Alte greşeli de limbă sesizate de specialiştii Academiei Române vizează omiterea prepoziţiei „pe“ înaintea pronumelui „care“, pronunţarea greşită a consoanei „x“ sau confuzia dintre „datorită“ şi „din cauza“ sau „dintre”, „decât“ şi „numai“.

De asemenea, mari probleme în exprimare creează şi pleonasmele, cum ar fi „avansaţi înainte“ sau scrierea greşită în cazul lui „noştrii“ sau „albaştrii“, „ora doisprezece“ în loc de „ora douăsprezece“.

Mass-media, marele pericol

Studiile oficialilor din cadrul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan” din Bucureşti au scos la iveală faptul că cel mai mare pericol în privinţa deprecierii exprimării corecte în limba română o au mass-media.

De foarte multe ori, mesajele transmise prin intermediul televiziunilor sau posturilor de radio conţin greşeli gramaticale flagrante. „Pot spune că la TV şi la radio există reporteri care dau mai puţină importanţă exprimării corecte, iar unele greşeli sunt îngrijorătoare. Se fac dezacorduri, se exprimă incorect însă, din ce-am observat pare să nu le pese prea mult de  faptul că nu exprimă un mesaj corect, din punct de vedere gramatical“ adaugă dr. Monica Busuioc.

Citiţi şi:

Naziştii gramaticii. Trei tineri şi-au pus în minte să-i înveţe gratuit pe români să se exprime corect în mediul online

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite