FOTO Sub atacul omizilor: „Mergi prin sat ca printr-o localitate pustiită“. Problema va fi mai mare anul viitor, avertizează specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii încearcă disperaţi fel de fel de soluţii pentru a scăpa de dăunători FOTO: Alina Mitran
Oamenii încearcă disperaţi fel de fel de soluţii pentru a scăpa de dăunători FOTO: Alina Mitran

Au nimicit tot ce-au găsit în cale în sudul judeţului, au făcut la fel în zona de centru, iar acum se îndreaptă spre nord. În tot judeţul Olt oamenii sunt asaltaţi de omizi, care au nimicit până şi nucii. Disperaţi, gospodarii  cer ajutor.

Se întâmplă în fiecare an, însă în această perioadă, vin semnale din întreg judeţul, de la cetăţeni, mai puţin de la autorităţile locale, omizile par să-şi facă de cap mai mult ca altădată. Au pus stăpânire pe arbori şi arbuşti, pe pomii fructiferi, pe viţa de vie. Casele sunt asaltate de omizi, le găseşti la streşini, pe burlane, pe ziduri, peste tot.

„Mergi prin sat, parcă e pustiit totul. Au rămas pomii fără o frunză. Am vorbit şi cu vecinii, au stropit şi de trei ori până acum, nu mai ştiu ce să facă şi cu ce să dea. Trebuie să existe o rezolvare, trebuie să existe un for pe care să-l sesizăm, Protecţia Mediului, nu ştiu, chiar nu ştiu, dar avem nevoie de ajutor“, se plânge Felicia Iamandei, o doamnă din Slatina, care în această perioadă renovează o casă deţinută într-o comună din vecinătatea municipiului-reşedinţă de judeţ.

„Ne-am speriat noi, i-am speriat şi pe cei de la fitosanitare, nu mai ştiu nici ei ce să ne dea. Am dat cu atomizorul, au dat alţii cu pompa de stropit, fiecare cum a putut, dar totul e degeaba. Ne intră-n case, oricum pereţii sunt plini. Au mâncat şi nucii, când, ştiu şi eu de la ăi bătrâni, că omizile nu se-atingeau de ei, de rele ce sunt la gust frunzele“, confirmă şi vecinii.


De la dud omizile au trecut la tot ce altceva le-a stat în cale: arbori, pomi fructiferi, viţa de vie, tot ce mai rămăsese verde în urma secetei s-a comprimis din cauza omizilor.

atac omizi

„Există soluţii, şi chiar nu sunt atât de costisitoare“

Oficiul Fitosanitar Olt a transmis, de aproape o lună, o nouă avertizare privind atacul omidei păroase a dudului, generaţia a II-a. Avertizarea a ajuns la toate primăriile, care au obligaţia să combată pe domeniul public acest dăunător. Câte primării au făcut-o, greu de spus, nicio instituţie nu are o asemenea situaţie. „Cred că problema este că nu facem acţiunea în acelaşi timp. Degeaba dau eu şi vecinul n–are nicio treabă, sau a dat deja, sau are de gând să dea. Am fi dispuşi să plătim toţi, dar treaba să se execute organizat“, mai spune Felicia Iamandei, precizând că cel puţin în zona în care deţine casa, în satul Dranovăţu, comuna Găneasa, situaţia este disperată.

atac omizi

„Până în 2007-2008, acţiunea pe domeniul public o puteam face noi. Foloseam produse avio, chiar era eficient. De atunci s-a considerat că fiecare localitate poate să facă asta, iar noi trimitem avertizările. Am făcut-o şi la apariţia generaţiei I, prin iunie, am făcut-o şi acum. Metode de combatere sunt, asta e clar, noi am şi spus în avertizare ce este de făcut, cu ce produse. Doar că trebuie acţionat la timp, de-asta îi şi spune avertizare.

atac omizi

În urmă cu doi ani s-a intervenit, spre exemplu, la Caracal, şi nici măcar n-a costat foarte-foarte mult. S-au aplicat produse şi împotriva ţânţarilor şi împotriva omidei păroase, avio, iar totul a fost OK, n-a păţit nimeni nimic. Locuitorii au fost din timp avertizaţi, nu s-au semnalat nici măcar alergii. Pentru 1.000 de hectare au plătit, cu tot cu substanţa, 50.000 lei. Dacă apelezi la o firmă care foloseşte atomizoare, şi clar nu cu aceeaşi eficienţă, cred că te costă mai mult, mult mai mult“, a declarat Emi Buzatu, reprezentantul Oficiului Fitosanitar Olt.

Şi în Slatina, precizează purtătorul de cuvânt al primăriei, Mugurel Manea, s-au desfăşurat până la acest moment  (doar în 2016) cinci intervenţii împotriva omidei păroase, cheltuindu-se în total 106.810 lei. 

„După un atac virulent, un pom fructifer în doi-trei ani e compromis“

Ce mai au de făcut cetăţenii care se confruntă cu această problemă, până să se trezească autorităţile locale? Păi, să folosească produsele recomandate de specialiştii OF, sau altele omologate care se vând în farmaciile fitosanitare. Oficiul Fitosanitar Olt a sugerat atât combaterea mecanică (tăierea şi arderea cuiburilor de omizi când acestea cuprind 3-5 frunze, stadiu din păcate depăşit în acest moment în multe zone, sau arderea cuiburilor de omizi cu o făclie), cât şi combaterea chimică, folosindu-se produse ca: arbori şi pomi fructiferi – Karate Zeon 0,015%, Fastac 10 EC – 0,2%; arbori – Kaiso Sorbie 5 EG – 0,015%, Kalypso 480 SC – 0,02%, Novadim Progress / Sinoratox 400 EC – 0,1%, pomi fructiferi – Fury EC – 0,01%, Pyrinex Quick – 0,1%.

atac omizi

Ce se întâmplă dacă nu se reuşeşte combaterea acestui dăunător? „În doi trei ani, în urma atacurilor succesive, pomii fructiferi pot fi distruşi. În lipsa frunzelor fotosinteza nu se mai realizează. Acum, depinde de cât de mult a fost afectat fiecare pom să putem vorbi de dimensiunea pagubei. Evident că stadiul de dezvoltare este afectat. Să ne gândim la viţa de vie, care acum începe să se coacă. Fără frunze ce mai reuşeşte? Şi problema este încă şi mai mare, pentru că anul viitor vor fi mai multe. Fiecare omidă ajunsă în stadiul de fluture înseamnă alte 300 – 1000. Nu toate supravieţuiesc, depinde şi de cum va fi iarna, însă fără intervenţie problema va fi majoră anul viitor. Acesta este, de altfel, rezultatul lipsei de intervenţie în anii trecuţi. Dacă toamna va fi lungă şi călduroasă, se poate să ne confruntăm şi cu a treia generaţie de omizi“, a mai spus Buzatu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite