Fostul şef al Administraţiei Finanţelor Publice Corabia, Gabriel Vîţă, a fost reţinut de DNA
0Gabriel Vîţă, fostul şef al Administraţiei Finanţelor Publice Corabia, şi un alt consilier din cadrul aceleiaşi instituţii au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în urma unei acţiuni a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi fals intelectual.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 14.10.2015, a fostului şef al Administraţiei Finanţelor Publice Corabia – Gabriel Vîţă, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (8 acte materiale) şi fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale). Vergilius Cernea, inspector principal în cadrul aceleiaşi instituţii, a fost de asemenea reţinut sub aceleaşi acuzaţii, alături de cei doi procurorii dispunând aceleaşi măsuri şi pentru Ciprian Bogdan Buruntia, administratorul unei societăţi la data faptelor, acesta fiind învinuit de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, (6 acte materiale), instigare la fals intelectual, în formă continuată (6 acte materiale). Cei trei, prin faptele lor, ar fi prejudiciat statul cu aproape 3.700.000 lei.
Anchetatorii spun că în „perioada decembrie 2010 – iunie 2011, inculpaţii Vîţă Gabriel şi Cernea Vergilius, în calitate de şef administraţie orăşenească respectiv inspector principal în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice a oraşului Corabia judeţul Olt, prin încălcarea normelor legale incidente în cauză şi a atribuţiilor de serviciu, la instigarea inculpatului Burunţia Ciprian Bogdan şi a unei alte persoane, au semnat şi ştampilat mai multe adrese comunicate ulterior unor unităţi bancare (8 adrese din care 6 au fost semnate şi de inculpatul Cernea Vergilius).
Aceste documente conţineau menţiuni necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că împotriva firmei administrate de Burunţia Ciprian Bogdan au fost luate alte măsuri de executare silită. Prin aceasta, s-au ridicat/sistat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăţilor administrate de inculpatul Burunţia Ciprian Bogdan, ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat. Acest lucru a permis reprezentanţilor societăţilor respective să beneficieze în interes propriu de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi.
Aceste acţiuni au avut ca urmare prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 3.695.999 lei, suma nerecuperată fiind în cuantum de 3.643.187 lei, deşi după momentul ridicării/sistării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanţelor fiscale.
Fostul şef al pe atunci administraţiei orăşeneşti Corabia a fost suspendat din activitate în urmă cu doi ani, urmare a unei condamnări penale într-un dosar tot de corupţie, un dosar de evaziune fiscală în care a figurat de asemenea alături de omul de afaceri reţinut ieri (evaziunea fiscală a rezultat din achiziţia de zahăr din Bulgaria, folosindu-se un circuit de firme, cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor către stat). Vergilius Cernea este în continuare inspector în cadrul structurii din Corabia, colegii de serviciu aflând astăzi despre cele întâmplate, după ce au căutat explicaţii pentru absenţa acestuia de la serviciu. Cei trei sunt astăzi prezentaţi în faţa Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, Serviciul Judeţean Anticorupţie Olt şi din partea ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Olt.