VIDEO Evaluare Naţională 2016. Profesor: „Un elev conştiincios nu are voie să ia sub 9 la subiectele astea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. Emoţii mari, astăzi, la prima probă a Evaluării Naţionale 2016, examenul care de câţiva ani a înlocuit Capacitatea. Copiii au intrat în sălile de examen până la 8.30, iar părinţii au rămas să păzească intrarea, preţ de peste două ore. S-au mai liniştit de-abia la aflarea subiectelor, considerate uşoare, au spus-o şi candidaţii şi profesorii.

Deşi „nu se mai îngraşă porcul în Ajun“, cum li s-a tot repetat, candidaţii la examenul de Evaluare Naţională 2016 au încercat, până înainte de intrarea în sala de examen, să mai arunce o ultimă privire asupra materiei, lăsându-le părinţilor cărţile. S-a intrat în sală până la ora 8,30, emoţiile transferându-le părinţilor, care au aşteptat mai mult de două ore în preajma şcolii-centru de examen, nu mai puţin de 87 în judeţul Olt.

La Şcoala gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina, la scurt timp de la intrarea elevilor în sală, trei mămici au ales să nu plece din curtea şcolii. Au emoţii mari, deşi sunt părinţii unor elevi cu medii peste 9,50 în anii de gimnaziu. „Învaţă bine, dar, ştiţi cum este, poţi să te încurci la lucuri simple.

image

Trebuie să ia note mari, pentru că vrea „Minulescu“, mate-info, iar acolo se intră cu peste 9,50“, spune cu emoţii mama unui elev al şcolii. La câţiva metri, alţi doi părinţi, la fel, emoţionaţi. „Cred că avem emoţii mai mari decât ei, de fapt, sigur. Trebuie să fie bine până la urmă, al meu vrea la Greceanu“, se destăinuie o altă mamă. Examenul va exprima şi cât de eficiente au fost meditaţiile. „Din clasa a VII-a face, din semestrul II. Trebuie, dacă vrei rezultate bune“, sunt convinşi părinţii.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2016. „Mai merge undeva fără meditaţii?!“

Aceeaşi părere au şi părinţii elevilor Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“. „Mai merge undeva fără meditaţii?! Despre ce vorbim! Se fac meditaţii de la clasa I, ce, mai ştii să-i îndrumi la matematică, la ce învaţă acum?“, se-ntreabă retoric părinţii. Foarte informaţi, de altfel, pentru că la nici jumătate de oră de la repartizarea subiectelor ştiau deja ce au de rezolvat copiii. „Am înţeles că au ceva din genul liric, pastelul cred, şi au de făcut o compunere, cam aşa ceva, despre o zi la munte“, dezvăluie o mămică. „Da, fata mea se temea de comedie, aşa auzise aseară!“, spune o alta. „Ba, pe reţeaua lor, unde vorbesc, auzisem de fabulă, tot aseară!“, se aude de altundeva.

image
image

Risipiţi la început pe cele câteva bănci de la intrarea Şcolii Gimnaziale nr. 3 Slatina, din ce în ce mai mulţi pe măsură ce minutele trec, stau părinţii şi aici. Şcoală bună, medii bune în anii de gimnaziu, şi pretenţii pe măsură. „Să vă spun sincer, eu nu prea am emoţii, chiar nu am, dar am venit s-o susţin, aşa am făcut şi la băiat şi nu puteam să nu fiu aici. Cred că săptămâna viitoare va fi mai greu, băiatul e şi el în BAC, susţine probele scrise. Dar fata a plecat foarte liniştită, singură, a zis că nu vrea să se încarce şi cu emoţiile noastre. Ea ar vrea mai departe la filologie, eu am sfătuit-o să meragă la mate-info, pentru că e păcat de efortul de până acum la matematică, a ajuns chiar la rezultate foarte bune. Vrea la Academia de Poliţie după liceu, dar are destul timp să se pregătească şi la limba română, dacă rămâne la această opţiune“, spune mama unei eleve de 10 aproape „pe linie“.

image

În jur ceilalţi părinţi recunosc sincer că-i încearcă emoţii greu de descris. „E grea aşteptarea, şi pentru ei e destul de dificil, ştiu că e primul examen important, noi şi profesorii le-am întărit aceeaşi idee, e o presiune... “, conştientizează părinţii. „Fata mea a adormit la 2 azi-noapte, tot repetând“, mărturiseşte o altă mamă.

Cu puţin timp înainte de ora 11,00 încep să iasă şi elevii din sălile de examen, cu subiectele în mână şi zâmbetul pe faţă. Afară îi aşteaptă părinţii, dirigintele, fraţii. Încep să se consulte, să se verifice. „Şi aici cum era?“, „Ce-ai scris la II?“. La scurt timp apare şi profesoara de limba română, care le risipeşte întrebările, pe unii bucurându-i, pe alţii descumpănindu-i.

image

„Sincer, subiectele mi se pare foarte-foarte uşoare şi, să zicem, dacă aveau două ore şi jumătate la dispoziţie, reuşeau cei mai mulţi peste 8,00-8,50. Ca grad de dificultate, mediu. Din punctul meu de vedere se putea lua 6 de voie, asta pentru un elev care a fost atent cât de cât la ore. Un elev conştiincios, în schimb, nu are voie să ia sub 9 la subiectele astea“, a declarat profesorul de limba română Victor Iacobescu.

„Eu m-aştept ca notele să fie mari. Subiectele sunt aşa de ani de zile. Un copil care a învăţat le aborda fără probleme în două ore“, a declarat Mihaela Neagoe, profesor de limba română, dar sosită la Şcoala Gimnazială nr. 3 din Slatina în calitate de părinte.

image

Pentru elevii din Olt, marţi, ziua rezervată probei scrise la limba maternă, este zi de pauză, însă miercuri intră din nou în focuri, proba de matematică speriindu-i pe şi mai mulţi, deşi au existat simulări, iar profesorii i-au pregătit suplimentar, şi la şcoală, după subiecte-tip.

CITIŢI ŞI: Începe Evaluarea Naţională. Sunt 87 centre de examen în Olt. Lucrările vor fi trimise cu poşta specială în centre de evaluare din ţară

Evaluare Naţională 2016, Slatina. Candidaţii au susţinut proba la limba şi literatura română

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite