Eugen Iacobescu, procurorul care l-a băgat pe Bercea Mondialu’ după gratii, pedepsit pentru că a fost prea sincer cu ziariştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Iacobescu s-a aflat la un pas să plătească cu slujba pentru că a fost prea sincer cu ziarişti...
Eugen Iacobescu s-a aflat la un pas să plătească cu slujba pentru că a fost prea sincer cu ziarişti...

Eugen Iacobescu este unul dintre cei mai experimentaţi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Contestat de unii, apreciat de alţii, el este şi cel mai cunoscut magistrat din judeţ. Cel mai renumit dintre dosarele ce l-au adus în centrul atenţiei presei din toată ţara a fost cel al interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’, ce îi datorează lui Iacobescu „sejurul” la închisoare.

Procurorul Eugen Iacobescu (66 ani) s-a războit mai bine de un an cu colegii de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care l-au suspendat din funcţie şi i-au luat dosarul ce îl adusese în centrul mass-media din toată ţara, în ianuarie-februarie 2011, când nu s-a lăsat până ce nu l-a prins pe interlopul Sandu Anghel din Drăgăneşti-Olt, alias Bercea Mondialu’. Interlopul tocmai îşi înjunghiase un nepot (pentru care, ulterior, a şi condamnat la închisoare – n.a.), iar procurorul slătinean reuşise să îi dea de urmă şi să îi pună cătuşele, acuzaţiile la adresa lui Bercea fiind destul de grave: tentativă de omor. La scurt timp după ce l-a arestat pe Bercea, lui Iacobescu i-a fost retras dosarul, brusc, pe motiv că, pe parcursul anchetei, Iacobescu ar fi spus ziariştilor că, la dosarul interlopului, existau interceptări ale unor convorbiri telefonice între interlop şi fratele preşedintelui ţării, Mircea Băsescu, care indicau implicarea celui din urmă în sensul că Bercea i-ar fi dat fratelui preşedintelui ţării 300.000 de euro pentru a-l ajuta să scape de acuzaţii.

Colegii procurorului slătinean de la Bucureşti au considerat că acesta a greşit şi ar fi încălcat normele procedurale constând în nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei din gravă neglijenţă. Ulterior, procurorul a negat afirmaţia, deşi ziariştii au descoperit, la scurtă vreme, stenograme ale unor înregistrări telefonice în rechizitoriul dosarului ce dovedeau veridicitatea afirmaţiilor procurorului oltean. Drept urmare, lui Iacobescu i-a fost retras dosarul, iar procurorii Consiliului Superior al Magistraturii au declanşat imediat o verificare în urma căreia magistratul oltean şi-a riscat slujba, adică a fost la un pas să fie dat afară din magistratură pentru a doua oară în mai puţin de opt ani. Prima dată s-a întâmplat în 2004, când a fost exclus pe motiv că şi-ar fi incendiat intenţionat apartamentul pentru a încasa banii de la asigurări. În incendiul cu pricina o femeie a murit intoxicată cu monoxid de carbon. Iacobescu a revenit în magistratură în 2006, după ce a contestat în instanţă hotărârea CSM.

Procurorul Iacobescu, “surghiunit” pentru că a spus "din casă"

Pe data de 8 februarie 2012, secţia de disciplină pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi-a anunţat decizia în privinţa anchetei asupra lui Iacobescu: mutarea disciplinară pentru trei luni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Motivaţia magistraţilor CSM: săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. d) şi h), teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, constând în nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei din gravă neglijenţă. Procurorul slătinean nu a fost de acord cu sentinţa colegilor săi superiori şi a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, recurs pe care l-a pierdut, în luna mai 2012. Drept urmare, Iacobescu a fost detaşat trei luni la Mehedinţi, dar s-a reîntors la vechiul loc de muncă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, unde lucrează şi în prezent.

Deşi a îndeplinit demult condiţiile de pensionare, Eugen Iacobescu a fost păstrat ani buni în sistem din cauza problemelor de personal ale Parchetului Olt. Potrivit normelor interne, un magistrat - procuror sau judecător, poate rămâne în sistem după vârsta de pensionare dacă superiorii instituţiei unde şi-a derulat activitatea consideră necesar ca magistratul respectiv să-şi continue activitatea. Ultima dată când mandatul de procuror al lui Eugen Iacobescu a fost reconfirmat s-a întâmplat chiar în urmă cu o jumătate de an. Astfel, Plenul CSM a confirmat, prin hotărârea nr. 1171 din data de 29 octombrie 2013, reconfirmarea avizului anual pentru menţinerea în funcţie a procurorului Eugen Iacobescu de la Olt şi după împlinirea vârstei de 65 de ani, totul făcându-se în baza unui Referat nr. 2/22986/1154/ DRUO/25386/ST/2013 al Direcţiei Resurse Umane şi Organizare a CSM, plus o adresă în sensul menţinerii lui Iacobescu din partea prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Adresa şefului procurorului de la Parchetul Olt ce a explicat păstrarea în sistem a lui Iacobescu a avut drept motivaţie problemele de personal ale instituţiei. Iacobescu s-a pensionat abia anul acesta, în luna februarie.

Vă mai recomandăm, in acelaşi ciclu:

Judecătorul Năsui de la Curtea de Apel Cluj, exclus din magistratură. Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în cazul acestuia pe baza articolelor din presa locală

Judecătorul Gabriel Năsui din Cluj, mutat disciplinar pentru şase luni la Curtea de Apel Alba Iulia

O judecătoare a fost prinsă de DNA în flagrant luând mită. Este vorba despre Floriţă Boloş de la Ineu

Floriţă Boloş, judecătoarea care a retrocedat un sat întreg – trimisă patru ani după gratii

Cei mai controversaţi magistraţi din Craiova. Judecătorul Bogdan Diaconescu l-a eliberat pe «ucigaşul cu Ferrari», iar Laurenţiu Anghel a ascuns şpaga primită la saltea

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite