Elevii pasionaţi care construiesc viitorul inteligent. „Folosim materiale pe care le avem la îndemână“ VIDEO
0
Aproximativ 50 de elevi frecventează cursurile Cercului de Robotică din cadrul Palatului Copiilor Slatina. Aici învaţă să construiască obiectele pe care în viitorul apropiat le vom găsi, foarte probabil, în fiecare casă.
Coş de gunoi inteligent (capacul se ridică atunci când sesizează mişcare), hrănitor pentru animalele de companie care alimentează bolul la fiecare şase ore, gazonul care se udă singur, mini-sera inteligentă care îşi reglează temperatura şi umiditatea din sol astfel încât plantele să aibă condiţii propice de dezvoltare, maşinuţa capabilă să se deplaseze pe o linie trasată etc. sunt proiecte ale unor copii de gimnaziu pasionaţi de roboţi. Lucrează cu kit-uri speciale, dar şi cu tot felul de materiale comune pe care le au la îndemână. Se întâlnesc cu profesorul lor, Ion Teleşpan, o dată pe săptămână, la Palatul Copiilor, din Slatina.
De trei ani, aici funcţionează cercul de robotică înfiinţat cu aparatură obţinută din sponsorizări. Astăzi aici programează roboţi copii cu vârste începând de la şase ani şi până la 15 ani, iar periodic îşi testează cunoştinţele participând la concursuri de robotică. La ultimul dintre ele, Nextlab.tec, organizat de Facultatea de Cibernetică, din cei 12 copii înscrişi, patru au trecut în etapa a doua şi au primit trei kit-uri pe baza cărora să construiască roboţi. Aşa au apărut mini-sera inteligentă, robotul care parcurge un traseu ghidat de o linie neagră şi ferma inteligentă (componenta din concurs a fost instalaţia smart de hrănit animalele de companie). Proiectele lor au intrat în top 50 (mini-sera pe locul 27, hrănitorul pe 30, iar robotul pe 40).
„Ne-am folosit de nişte materiale care ne-au fost la îndemână. Programarea a durat mai mult, am făcut totul pe parcursul a o lună de zile, dar copiii lucrează doar în cadrul activităţilor de la cerc, adică 100 de minute pe săptămână“, a dezvăluit profesorul Ion Teleşpan. Anumite componente chiar le printează la imprimanta 3D primită cu titlu de sponsorizare de la o firmă importantă din Slatina.

Kit-urile specifice şi materialele comune sunt folosite de copii, sub îndrumarea profesorului, pentru a realiza roboţi FOTO: Alina Mitran
Din ce în ce mai mulţi puşti sunt atraşi de programarea roboţilor, un domeniu complex, care îmbină tehnologia, ingineria, matematica şi informatica, spune profesorul. Fac lucrurile de la simplu la complicat, învaţă în joacă, folosesc diferite limbaje de programare, limitele fiind doar de ordin material. Profesorul visează să doteze clubul cu seturi pe care le-a descoperit pe site-urile străine, pentru a putea să lărgească şi mai mult orizontul micilor programatori de roboţi.