Complexul comercial MT din Slatina s-a închis în urma controlului pompierilor. 100 de comercianţi, cu jalba-n proţap la prefect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un control desfăşurat în cursul zilei de marţi de inspectorii ISU a dus la închiderea primului obiectiv public din judeţ de la tragicul eveniment din Colectiv. Cei aproape o sută de comercianţi care-şi câştigau aici pâinea au venit astăzi să se plângă prefectului şi să ceară amânarea punerii sigiliului pe depozit.

După zeci de controale desfăşurate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt, de la producerea cumplitului incendiu din Capitală, marţi, s-a închis primul obiectiv în baza noului act normativ Ordonanţa 915/2015. Este vorba despre o parte importantă a ceea ce slătinenii cunosc drept Complexul Comercial Mihai Trade, situat la marginea oraşului, peste calea ferată. Pompierii spun că aici au mai desfăşurat un control chiar în luna septembrie a acestui an, aplicând atunci amenda maximă – 10.000 lei pentru neregulile constatate şi lâsând un plan de măsuri de conformare. S-au întors la o lună şi jumătate şi, în actul de control prin care au hotărât închiderea obiectivului, au motivat că n-au văzut schimbările solicitate, fără acestea securitatea celor care lucrează aici, dar şi a cumpărătorilor, fiind pusă în pericol.

De acum nu mai există o controversă pe actul de control, este o adevărată problemă socială, se plâng cei aproximativ 100 de comercianţi care-şi desfăşoară activitatea aici şi care astăzi au venit să-i ceară prefectului judeţului Olt o păsuire de cel puţin o lună, pentru a hotărî ce fac cu marfa aflată pe stoc.

„Suntem trei care trăim din munca asta, plus o micuţă de cinci ani, care mă-ntreabă seara ce i-am adus!“

Fiecare dintre cei cărora li s-a pus în vedere ca până vineri să-şi mute marfa, vineri fiind ziua în care se pune sigiliul, spune că din asta trăieşte, din venitul obţinut stând zi lumină în stand şi aşteptând cumpărătorii fideli, pentru că la marginea oraşului numai ei ajung, de peste 20 de ani.
„Credeţi-ne că suntem trei în familie care trăim din asta, plus o micuţă care mă caută în geantă seara când ajung acasă şi mă-ntreabă ce i-am adus. Ce punem pe masă de Sărbători, la asta s-a gândit cineva?!“, a izbucnit, cu lacrimi în ochi, una dintre persoanele din delegaţia care a intrat în audienţă la prefectul judeţului, Silviu Neacşu.

„Eu pot să vă-nţeleg şi o fac, dar spuneţi-mi mie ce pot să fac să v-ajut, să-ncalc legea? Am promis că vă ajut să găsim un spaţiu în care să vă depozitaţi marfa, doar să nu existe discuţii între dumneavpoastră, dar nu ştiu unde să vă spun eu acum să mergeţi să vindeţi!“, şi-a motivat prefectul opinia. „Păi, ce să depozităm, că expiră marfa!“, au sărit cei care vând produse alimentare. „Nu doar că expiră, dar când să le vindem, că aşteptam şi noi Sărbătorile să ne alegem cu ceva, aşa...!“, a întârit altcineva ideea, singura măsură de acceptat, şi singura solicitare, pe care, de altfel, comercianţii au adus-o notată, fiind amânarea închiderii centrului comercial.

„Măi, oameni buni, eu chiar încerc să vă ajut, v-am promis că găsesc şi un expert care să vină şi să le spună oamenilor ăstora care deţin centrul ce trebuie să facă să-l redeschidă, vă pot găsi un spaţiu de depozitare, la nevoie aduc şi două corturi din astea, dacă dumneavoastră spuneţi că v-ajută...!“, au apărut şi ideile fanteziste ale prefectului, după ce oamenii au ameninţat că-şi pun marfa pe paleţi în curtea centrului, dar nu pleacă, pentru că pe ei acolo-i ştiu şi-i caută clienţii. A urmat o discuţie întreagă despre variantele pe care comercianţii le-ar putea primi astfel încât să nu rămână cu marfa nevândută şi fără bani de sărbători. Amenajăm un soi de târg ad-hoc, dar asta nu contravine, oare legii? Mergem în sala de sport a fostului liceu de construcţii, aflat în imediata vecinătate, dar în sală e prea mic spaţiul şi nu dăm de aceleaşi probleme, cu avize ISU şi tot tacâmul? Vindem în curte, dar cum facem cu casa de marcat, că proprietarul ne dă curent, însă cum să stai, aşa, cu cablurile de alimentare în apă, la ploaia de-afară, ce, vreţi să ardem acum?!, iar opiniile au continuat în acelaşi registru zeci de minute.

În cele din urmă întâlnirea a luat sfârşit fără niciun rezultat, dar cu promisiunea că mâine, la ora 9,00, va urma o nouă întrevedere, în acelaşi loc, doar-doar, peste noapte, cuiva îi va veni ideea salvatoare.

„Sunt zeci de mii de solicitanţi şi 100 de experţi, cum să facem!?“

Reprezentanţii firmei S.C. Grosmetchim S.A.,  care deţine complexul comercial, îşi recunosc  în parte vina şi spun că sunt interesaţi ca lucrurile să se rezolve cât mai repede. Directorul tehnic al firmei, Ion Grecu, i-a însoţit pe comercianţi la întâlnirea cu prefectul şi o va face, spune, şi mâine. Problema este, acum, cât de repede găsesc un expert şi ce soluţii tehnice se propun astfel încât să se poată cere redeschiderea. „Vă daţi seama că nici noi nu suntem mulţumiţi de ce se înâmplă. Problema este nu doar de investiţie, pentru că, vedeţi, este societate pe acţiuni, urmează ca structurile de conducere să hotărască ce fac în continuare, dar cum rezolvăm partea tehnică? Pentru că partea delicată, cu care, de altfel, înteaga ţară se confruntă, este nevoia de expertiză foarte mare. Sunt zeci de mii de solicitări şi 100 de experţi în toată ţara, cum facem?! (...)Acum chiar nu e cazul să discut concluziile acelui raport, deşi eu vă spun sincer că acea hală nu e un pericol pentru nimeni, nici pentru lucrătorii de acolo, nici pentru cumpărători. Noi începusem să punem în practică planul anterior de măsuri, aveam contractul pentru ferestrele care se acţionează în caz de incendiu, hidrantul s-a verificat şi are un jet de 15 metri, funcţionează toţi hidranţii de interior, n-am stat chiar cu mâinile-n sân, am modernizat acel complex, să avem condiţii pentru vânzarea produselor alimentare... “, a spus reprezentantul firmei. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite