Ce amendă primesc hoţii de lemne. „E foarte greu să-i determini să plătească“
0Furtul de lemne, teoretic, aspru sancţionat, continuă în pădurile din judeţ şi chiar s-a înteţit odată cu răcirea vremii, jandarmii depistând vineri, 13 octombrie, alţi făptuitori.
Este vorba de doi bărbaţi din localitatea Verguleasa, judeţul Olt, surprinşi de jandarmii Detaşamentului 4 – Grupa de jandarmi Supraveghere şi Intervenţie Scorniceşti, că transportau cu o căruţă 1,214 m.c. material lemnos din specia gârniţă. „În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că persoanele în cauză au tăiat ilegal şi sustras materialul lemnos din pădurea Pogăneanca, aparţinând Ocolului Silvic Vultureşti, situată la marginea comunei Verguleasa.
Jandarmii au procedat la stabilirea identităţii persoanelor în cauză, întocmirea procesului verbal de constatare, solicitarea prezenţei unui lucrător silvic, inventarierea, măsurarea/cubarea materialului lemnos, ridicarea şi predarea/lăsarea în custodie a materialului lemnos şi a mijlocului de transport, conducerea persoanelor în cauză la sediul unităţii de poliţie.“, au transmis reprezentanţii IJJ Olt. Pe numele celor doi s-a întocmit dosar de cercetare penală. Nu sunt însă singurii, din aceeaşi localitate alte două persoane surprinse în cursul acestei luni cu lemne furate fiind de asemenea cercetate penal, în timp ce alţi cinci hoţi s-au ales cu amenzi, fiecare, de 3.000 lei.

Pădurea, aflată în proprietate privată, este, la acest moment, nepăzită, spune primarul localităţii Verguleasa, Valentin Piciu. Trupul de pădure de aproximativ 80 hectare a fost defrişat la mijlocul anilor ’90, pădurea s-a regenerat, acum procesul s-a reluat. Oamenii nu ştiu clar unde deţin suprafeţele, aşa că nici nu s-au preocupat să încheie contracte de pază. Nici de tăiat din pădurea lor nu pot tăia legal, în schimb o fac hoţii, cei care le aduc lemnele în ogradă. „Pentru 3-4 milioane lei vechi le descarcă în curte. Oamenii sunt bătrâni, au nevoie de lemne, cam aşa se întâmplă“, spune primarul, care speră că preluarea tuturor pădurilor în pază, aşteptată din acest an, va rezolva şi problema furturilor de lemne, des semnalată în zonă.
Deşi cuantumul amenzilor nu este tocmai de neglijat, făptuitorii stau în general liniştiţi, până la executarea silită fiind un proces anevoios. În Verguleasa sunt peste 100 de cetăţeni cu astfel de datorii (amenzi) la buget. Amenzile provin din sancţionarea unor fapte diverse, cele mai multe legate de ordinea publică. Nu şi-au achitat amenzile şi mulţi nici nu au de gând să o facă, procedura prin care primăria ajunge să-i execute silit fiind anevoioasă. Pentru cei care nu plătesc există soluţia transformării, în instanţă, a amenzii în zile de muncă în folosul comunităţii, dacă se dovedeşte că pe numele contravenientului nu prea există nimic de executat. „E foarte greu să-i determini să plătească. Avem, cred, cele mai multe dosare pe rol, în judeţ, de ani de zile facem asta. Sunt persoane care au 170 milioane lei vechi de plată“, a mai spus primarul.