A murit Ileana Constantinescu. Cunoscuta interpretă de muzică populară ar fi împlinit 89 de ani peste o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ileana Constantinescu, alături de Ionuţ Dolănescu, fiul bunului său prieten Ion Dolănescu FOTO: tvr.ro
Ileana Constantinescu, alături de Ionuţ Dolănescu, fiul bunului său prieten Ion Dolănescu FOTO: tvr.ro

Ileana Constantinescu, originară din localitatea olteană Comani, ar fi împlinit 89 de ani pe 30 mai. A murit în locuinţa sa din Bucureşti.

Ionuţ Dolănescu, fiul bunului prieten al artistei, Ion Dolănescu, a făcut la România TV anunţul privind decesul interpretei Ileana Constantinescu. Cântăreaţa a murit în locuinţa sa din Bucureşti, echipajul medical sosit în ajutor constatând, joi, 24 mai 2018, că decesul a survenit cu câteva ore înainte.

Ileana Constantinescu este originară din Comani – Drăgăneşti-Olt, judeţul Olt, casa de cultură din localitate purtându-I numele din 2002. De asemenea, un festival national de doine şi balade care se desfăşoară annual la Drăgăneşti-Olt poartă numele unei piese celebre a Ileanei Constantinescu: „De la Drăgăneşti la vale“.
Cea care i-a remarcat vocea extraordinară a fost mai întâi o învăţătoare din sat, pentru ca în 1951, pe când interpreta avea 22 de ani, folcloristul Constantin Prichici, cercetător ştiinţific  la Institutul de Folclor „Constantin Brăiloiu“, să o remarce şi să o selecteze pentru competiţiile inter-comunale. Rapid au apărut şi rezultatele, interpreta câştigând locul I pe regiune şi locul II pe ţară.

Un an mai târziu interpreta efectua primele cinci înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune, respectiv piesele: „Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, piţigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”.

Cursurile muzicale le urmează la Liceul de Muzică din Bucureşti, în perioada 1954-1958, fiind eleva celebrelor Maria Tănase şi Elisabeta Moldoveanu.
Ileana Constantinescu a cunoscut succesul pe scene din întreaga lume, colaborând cu ansambluri şi orchestra renumite: „Taraful Gorjului” – Târgu-Jiu („Doina Gorjului” de mai târziu), „Doina Argeşului” – Piteşti, „Doina Olteniei” – Craiova, „Doina Ilfovului” – Bucureşti, „Brâuleţul” – Constanţa, „Rapsodia Română” – Bucureşti, „Flacăra Prahovei” – Ploieşti.

În anul 2002  primeşte Medalia Naţională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a, iar doi ani mai târziu a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Cavaler.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite