Slatina: Sute de olteni fac afaceri cu bani europeni
0Uniunea Europeană acordă subvenţii chiar şi pentru plata facturilor la energia electrică folosită în solariile încălzite.
Tot mai mulţi agricultori din judeţ au început să prindă gustul banilor europeni şi dezvoltă afaceri profitând de subvenţiile de la Uniune. Ajutaţi de Federaţia Agrostar sau luând exemplu de la alţii, sute de olteni au cerut fonduri pentru dezvoltarea agriculturii. De la începutul anului, 368 de persoane din Olt au primit subvenţii pentru a pune pe picioare afaceri în zootehnie. Peste 300 dintre ei sunt apicultori, 51 sunt producători de lapte, iar nouă au abatoare. Cu toţii au primit anul acesta subvenţii de peste 11 milioane de lei.
Şi cei care s-au încumetat să cultive anumite soiuri de plante au primit bani europeni. Pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturilor de ciuperci, pruni, viţă de vie sau legume, UE a oferit peste 345.000 de lei agricultorilor din Olt.
Roşii de Pleşoiu şi lapte de la Redea
Vasile Buzatu este unul dintre crescătorii de animale care a demonstrat că zootehnia poate fi profitabilă în Olt. Acum cinci ani a obţinut 100.000 de lei de la UE pentru a înfiinţa o fermă de vaci. A cumpărat 20 de exemplare din Germania, iar acum are 80 de vaci în ferma sa de la Redea.
„Când am primit banii, am luat utilaje şi 20 de vaci de mare valoare genetică. Am şi o fabrică de procesare a laptelui şi mă interesează foarte mult calitatea produselor. Datorită calităţii am reuşit să mă impun inclusiv pe piaţa din Bucureşti. Vând laptele cu trei lei litrul, iar zerul cu 1,5 lei. Asta trebuie să facă toţi fermierii pentru a avea o afacere de succes. Să fie atenţi la calitate şi să apeleze cu încredere la fondurile europene“, îi sfătuieşte fermierul oltean pe cei care nu au piaţă de desfacere pentru produsele lor.
O altă afacere de succes este cea a legumicultorului Ion Păunel, din Pleşoiu. Fondurile europene l-au ajutat să modernizeze cultura de roşii. Are un solar de 1.200 de metri pătraţi, acoperit cu folie gonflabilă, în care a montat sisteme de încălzire şi de răcire.
„Eu am reuşit să accesez fonduri europene, care m-au ajutat foarte mult în modernizarea culturilor de legume şi îmi doresc să îi ajut şi pe ceilalţi legumicultori să facă acelaşi lucru“, spune bărbatul.