Slatina: Dumitru Pintea a plantat mii de arbuşti ornamentali
0Grădina casei sale este o oază de verdeaţă chiar şi în timpul iernii. Are peste 1.500 de tuia şi ienuperi, pe care îi îngrijeşte cu drag. Îşi doreşte să aibă în jurul său cât mai multe plante.
Acum 15 ani s-a gândit să pună pe picioare o mică afacere cu arbuşti ornamentali. A luat seminţe de tuia şi ienuperi pe care le-a plantat în grădina sa din satul Brebeni. A învăţat singur să aibă grijă de cele 5.000 de plante pe care a început să le valorifice.
„Mi-a plăcut dintotdeauna să am de toate în grădină, să am cât mai multe plante, pentru că ele sunt sursa noastră de oxigen. M-am gândit că aceşti brăduţi sunt potriviţi pentru că rămân verzi şi în timpul iernii. Am considerat că este un lucru minunat să ai aer curat în jurul casei în orice anotimp. La început am avut foarte mulţi, vreo 5.000, apoi am mai vândut o parte din ei, iar alţii au fost distruşi de inundaţiile de acum câţiva ani“, povesteşte Dumitru.
Pomişorii crescuţi de Dumitru ajung să împodobească sediile unor instituţii sau case, iar grădinarul este foarte mândru.
Este un ecologist convins
„Preţurile sunt mici şi mă bucur de fiecare dată când cineva ia un arbust să îşi decoreze grădina. Îi învăţ cum să îi planteze şi cum să aibă grijă de ei. Toate plantele sunt crescute natural, fără chimicale, iar cei care le cumpără pot fi siguri că au în curte o sursă de aer curat“, măsturiseşte olteanul.
Curtea lui Dumitru este uşor de recunoscut. La poartă are câţiva arbuşti, în faţa casei are zeci de pomişori tuia şi ienuperi, iar în grădină are peste 1.000 de astfel de plante. „Mă simt foarte bine înconjurat de verdeaţă. Am în grădină un hectar de teren şi pe tot îl cultiv. Chiar dacă am 75 de ani, mă simt bine şi lucrez din plăcere în natură“, povesteşte Dumitru Pintea.
A fost corespondent la „România Liberă“
Chiar dacă nu a putut să meargă la şcoală, olteanul a fost pasionat dintotdeauna de cunoaştere. Are o bibliotecă mare şi a citit sute de cărţi. Pasiunea pentru literatură l-a făcut să scrie ani la rând articole la ziarul „România Liberă“.
„Trimiteam voluntar un articol pe săptămână, pe teme tehnice. Scriam despre motoarele de la diverse maşini, chiar şi despre aviaţie. Mă documentam din cărţi de specialitate şi mă ajuta mult experienţa pe care o aveam ca mecanic auto“, spune Dumitru.
Oamenii din Brebeni îl respectă pe săteanul însetat de cunoaştere, care studiază acum istoria comunei natale şi legendele acestor locuri.
Întrebări şi răspunsuri
Cât timp vă ia să aveţi grijă de toţi arbuştii din grădină?
D.P.: Acum nu îmi mai răpesc atât de mult timp, pentru că aproape au ajuns de maturitate şi îi las să crească natural. Dar când erau mai mici, mă ocupam mai mult de ei. Oricum îmi face plăcere să stau toată ziua în grădină, să îi privesc şi să am grijă de ei.
Ce părere aveţi despre tânăra generaţie?
D.P.: Consider că tinerii din ziua de astăzi sunt cam încrezuţi şi au impresia că fac totul bine. Eu îi sfătuiesc să fie mai atenţi la natură şi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, să planteze pomi şi să îi îngrijească pe cei plantaţi de alţii, pentru viitorul planetei.
Ce-i place
Să muncească în gospodărie, să aibă tot timpul ceva de făcut. Se simte bine când îngrijeşte pomii fructiferi şi adoră să citească. Nu trece o zi fără să răsfoiască o carte.
Ce nu-i place
Nu suportă să meargă la pescuit, pentru că i se pare că această pasiune este o pierdere de timp. Nu suportă fotbalul şi nu se uită la meciuri. Nu poate să stea degeaba.